Toplantının amacının Rusya'da faaliyet gösteren Türk İnşaat şirketlerin ortak bir strateji geliştirmesi olarak belirtildi. RTİB Başkanı Naki Karaaslan, Türk İnşaat şirketlerinin Rusya pazarında giderek daha ciddi rekabet ile karşı karşıya geldiklerini ifade ederek, birlikte hareket etmenin önemine değindi.
Gama İnşaat'tan Kadir Özdemir, "Lobicilik çalışmalarımızın çok güçlü olması lazım. Biz Rusya'da kalabalığız ama lobicilik açısından zayıfız" diyerek endişelerini dile getirdi. Rus-Türk İşadamları Birliği (RTİB) Başkanı Naki Karaaslan da bu görüşe katıldığını belirterek, "Türk inşaat şirketlerin imkanlarından Rusya'daki butün yetkililerin öğrenmesi şart. Onlar da en iyi Türk lobisini oluşturacaklar" dedi.
Kadir Özdemir görüşlerine şöyle devam etti: "Bizi Rusya'nın tanıması lazım. Önümüzdeki aylarda önemli bir çalışmamız olacak. Tüm Yatırım yapan şirketlerin bir listesi çıkartılacak, bu bir katalog haline gelecek ve Rusya'da ilk 5000 kişiye, bu sayın Başkan'dan başlamak üzere aşağıya doğru butün bürokratik kanallara, butün Duma'lara, bölge valilerine hepsine ulaştırılacak. Çünkü 10 milyar doları aşan yatırımımız var, 100 bin kişiye istihdam sağlıyoruz ama bunu birçok kişi bilmiyor. Büyük bir şeyi yapmışsınız, ama kendinizi birilere anlatmamışsınız, hiçbir kapıyı çalmamışsınız.Her kesin katkı vermesi lazım, herkesin birlikte olması lazım. Bundan hepimize ortak faydalar çıkacak".
Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Attila Kızılarslan, Türk inşaatçıların imkanlarını birleştirerek Rusya'nın farklı bölgelerine gitmesi gerektiğinin altını çizdi. Kızılarslan, "Moskova çok paylaşılamayan bir pazar haline geldi. Eskiden her tarafta bir çok projeler vardı ve bu projelerden güzel paralar kazanılıyordu. Ama zamanla bu imkanlar daraldı. Bu süreçten sonra Rusya'daki karar alma birimleri bölgelerde gelişimi çok öngörüyorlar ve bu konularda valiliklere ciddi talimatlar ve inisiatifler bırakmayı başladılar. Yani artık biz İnşaat Firmaları olarak Moskova içinden bir şekilde dışarıya doğru kendilerimizi açmamız gerekiyor. Bölge yönetimleriyle görüşerek oradaki projelere girmek gerekiyor. Diğer bir husus artık mütahhitlikten yatırımcılığa geçen, yatırıma yönelen şirketlerin çok başarılı olacağını öngörüyoruz. Zaten bizim işimizi Rus şirketleri artık yapabiliyor. Yani biz çok iyi, kaliteli ve zamanında teslim edebildiğimiz için tercih ediliyoruz. Ama her zaman mevcut olabilecek projeler belli. Yani bu işe Yatırımcı olarak artık giren firmalarımız bu pazarda sürekli olacaklar. Çünkü bu pazarda referansımız çok kuvvetli. Esas iş tamamen bölgelerde. Yekaterinburg, Novosibirsk, Tyumen, Surgut gibi bölgelerde çok ciddi projeler var. Artık Ruslar yavaş yavaş bazı önemli Altyapı Projeleri de serbest bırakmaya başlıyorlar. Boru hatları, rafineler gibi projelerde de imkanlar çıkabiliyor. Sanayi inşaatlarını, petrol ve gaz inşaatlarına girmemiz gerekiyor" dedi.