Rusya’da İş Yapmanın Temel Adımları: Finansman - Bankacılık – Lojistik – Mevzuat



Türk yapı sektörünün ve bölgenin en büyük fuarı 34. Uluslararası Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul ‘Konuk Ülke Rusya’ projesi kapsamında düzenlenen ‘Türk Yapı Sektörünün Rusya Açılımı’ toplantılarının üçüncü ve son buluşması Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) gerçekleştirildi. YEM ile DEİK Türk-Rus İş Konseyi işbirliğinde gerçekleştirilen ve “Rusya’da İş Yapmanın Temel Adımları: Finansman - Bankacılık – Lojistik – Mevzuat” başlığını taşıyan toplantıda, Rusya’da şirket kurulumu ve akabinde işletme faaliyetlerinin gerektirdiği bankacılık, finansman, vergi ve gümrük mevzuatı, lojistik, kalite sertifikasyonları ve izinler gibi temel hususlar konuşuldu.

“En iyi işbirliği komşularla yapılandır”

Toplantının açılış konuşmasını yapan YEM Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, açılışına kısa bir süre kalan 34. Uluslararası Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul’da bu yıl ilki gerçekleştirilen ‘Konuk Ülke Rusya’ projesiyle, Türkiye ve Rusya arasındaki yapı malzemeleri ticaret hacminin artırılmasının, müteahhitlik hizmetlerine hız ve kapsam kazandırarak bu çalışmaların gelişmesine katkıda bulunulmasının hedeflendiğini bildirdi. En iyi işbirliğinin komşularla yapılan olduğunu vurgulayan Hasol, Rusya’nın işbirliği için en uygun ülkelerden biri olduğunu söyledi. Hasol, fuar öncesi düzenlenen tanıtım etkinliklerinin fuar boyunca da süreceğini hatırlatarak, ayrıca karşılıklı iş görüşmeleri, uzman görüşlerinin paylaşılacağı özel oturumlar, iki ülke iş adamlarının yatırım tecrübelerini paylaştıkları etkinlikler düzenleneceğini ifade etti. Projenin tanıtım faaliyetlerinin bir diğer ayağını da  ITE Group ile yapılan işbirliği olduğuna değinen Hasol, Mosbuild (Moskova) ve Interstroyexpo (St. Petersburg) fuarlarına yapılacak katılımla projenin ve fuarın tanıtımının yapılacağını sözlerine ekledi.



“Nereye giderseniz gidin hukuki güvenliğinizi ihmal etmeyin”

Açılış konuşmasının ardından gerçekleştirilen ilk oturum, Gün Hukuk Bürosu kurucusu Mehmet Gün’ün konuşmasıyla başladı. Gün, bir avukatın işini yapabilmesi için gereken en önemli şeyin ‘bir hukuk devleti’ olduğunu vurguladı ve bu anlamda Rusya’yı da kanunları, kurumları olan bir hukuk devleti olarak tanımladı. Rusya’da nereye gidilirse gidilsin hukuki çerçevenin dışına çıkmamanın önemine işaret eden Gün, temel kurallar birbirine benzemesine rağmen yerel uygulamalar için uzman hukukçu desteğinin gerekliliğinin altını çizdi. Rusya’nın özellikle KOBİ’ler için büyük fırsatlar sunduğuna değinen Gün, yatırım amacına uygun arazi seçimi, gümrük mevzuatı ve istihdam konularında konusunda uzman hukukçulardan danışmanlık almanın öneminin altını çizdi.

Mehmet Gün’den sonra söz alan Sercons Certification Genel Müdürü Kerem Bozkurt, Rusya’da sertifikasyon süreçleri hakkında bilgi verdi. Rusya’nın gümrüğe giren her bir ürün için bir sertifika istediğini vurgulayan Bozkurt, bugüne kadar 67 binden fazla sertifikalandırma gerçekleştirdiklerini aktardı. Sercons’un Moskova’da kurulmuş 15 yıllık bir Türk şirketi olduğunu aktaran Bozkurt, belgelendirme kuruluşlarıyla farklı ürün gruplarında sertifikasyon hizmeti verdiklerini söyledi. Gür, verdikleri hizmetler arasında ise GOST-R Uygunluk Belgesi, GOST-R Patlamaya Dayanıklı Teçhizat Belgesi, GOST-R Ölçüm Aletleri Onay Belgesi, Yangın Güvenliği Sertifikası, Gümrük Birliği Sertifikası, Red Mektubu, ROSTEKHNADZOR Kullanım İzni’nin yanı sıra Ukr-SEPRO Belgesi (Ukrayna), BELST Belgesi (Belarus), GOST-K (Kazakistan) Belgesini gösterdi.

Credit Europe Leasing Genel Müdür Yardımcısı Evrim Korum da Rusya’daki bankacılık ve finansman uygulamaları hakkında bilgi verdi. Konuşmasına Rusya’nın makro ekonomik görünüşüyle başlayan Korum, 2010-2011 yıllarında yüzde 4-5 aralığında bir büyüme, daha istikrarlı bir enflasyon stratejisi ve daha dengeli bir bütçe sağlanmasının beklendiğini dile getirdi. Korum, 2013 Kazan Üniversite Oyunları, 2014 Soçi Kış Olimpiyatları ve 2018 Dünya Kupası organizasyonlarının taahhüt sektörü için büyük fırsatlar sunduğuna değindi. Yapı sektörünün leasing sektörünün en önemli müşteri gruplarından biri olduğunu belirten Korum, vergi avantajlarının, ithalat kolaylığının, leasing firmalarının satıcı şirketler ve sigorta şirketleriyle olan ilişkilerinden faydalanabilme olanağının leasing uygulamalarını cazip hale getirdiğini ifade etti.

Toplantının ikinci oturumunda neler konuşulduğunu okumak için tıklayınız