Sputniknews'in Küresel ısınma giderek etkisini artırırken, Rusya için doğrudan bir tehdit olmaya başladı. Rusya’nın Arktik Okyanusu’ndaki bazı adaları kutup bölgesindeki buz örtülerin erimesi nedeniyle sulara gömüldü.
Tomsk Politeknik Üniversitesi’ne bağlı Arktik Denizi Karbon Araştırmaları Uluslararası Laboratuvarı’nın Başkanı İgor Semitov, üniversitenin sitesinden konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İklim değişikliği ortalama küresel sıcaklığın artmasına neden oluyor. Yani iklimsel eğride sıcak ve soğuk periodlar yer alıyor. Sözgelimi hava sıcaklığı 10 bin yıl önce şimdikiyle neredeyse aynıydı. Ancak modern jeojoji tarihinde bu eğri bozuldu. Şimdilerde dünyada bir soğuma döneminin olması gerekiyordu, ancak bunun yerine hava sıcaklığı artıyor, azalmıyor" ifadelerini kullandı.
'Küresel ısınma kıyı erozyonlarına yol açıyor'
Semiletov, küresel ısınmanın Arktik denizlerinde, özellikle de Laptev ve Doğu Sibirya Denizi’ndeki kıyı erozyonunu arttırdığını belirterek şunları söyledi: “Yapılardaki kıyı erozyonu yaz aylarında 20-30 metreye ulaşıyor, bunun sonucunda da adalar tamamen kayboluyor. Sözgelimi dedelerimiz zamanında Semyonovskiy ve Vasilevskiy adaları vardı, bunlar şimdi tümseklere döndü. Son bir veya iki milenyumda kara yapısının yaklaşık yüzde 40 kilometrelik bir bölümü kıyı erozyonu nedeniyle yutuldu.”