Rusya Federasyonu'nda Müteahhitlik Hizmetlerine Yönelik Fırsatlar



Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) gerçekleştirilen ve YEM'in Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) / Türk- Rus İş Konseyi ile birlikte düzenlediği 'Türk Yapı Sektörünün Rusya Açılımı' toplantılarından ikincisi olan 'Rusya’da Müteahhitlik hizmetleri ve Türk Yapı Sektörüne Genel Bakış'ın ikinci oturumunun başlığı "Rusya Federasyonu'nda Müteahhitlik Hizmetlerine Yönelik Fırsatlar"dı. Ant Yapı Genel Koordinatörü Senih Kutay, Capital Group Özel Projeler Direktörü Elmar Alakbarov, 'OPORA ROSSII' Rusya Küçük ve Orta Ölçekli Girişimcilik Örgütü Meclisi Üyesi, İnşaat ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı / Moskova Temsilcisi Evgeny Şlemenkov ve 'OPORA ROSSII' Rusya Küçük ve Orta Ölçekli Girişimcilik Örgütü Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı Mirtahir Talışlı'nin konuşmacı olduğu oturumdan sonra kapanış konuşmasını da Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Temsilcisi Ildar Fattahov yaptı.

Senih Kutay: Rusya pazarının lojistik ve satın alma zorlukları dışında Türkiye’den çok farkı yok

Oturumun ilk konuşmacısı olan Ant Yapı Genel Koordinatörü Senih Kutay, 90'lı yıllardan başlayarak Rusya'daki değişimi ve parelelinde inşaat sektöründeki gelişmeleri yerinde gördüklerini belirtti. 2008 yılının son çeyreğinde etkisini hissettiren kürsel mali krizin kısa ve orta vadede emlak fiyatlarını normal düzeye, hatta normalin de altına indirmesinin beklendiğini anlatan Kutay, şunları söyledi:

"2008 yılını yüzde 10-15 oranında bir büyüme ile kapatan sektör, 2009 yılında büyümesini sürdüremedi. 2008 yılında başlayan projelerin bir kısmı ertelendi. Özellikle Moskova, St.Petersburg, Krasnodar, Nizny Novgorod, Kazan, Samara ve Rostov gibi büyük kentlerde inşaat faaliyetleri azaldı. 2009 yılında bitirilen konut sayısının bir önceki yıla göre yüzde 15 daha düşük olduğu tahmin ediliyor. Son yıllarda artan çağdaş apartman ve villa talebi nedeniyle Rusya da planlanan büyük ve küçük çaplı projeler hız kazandı. Rusya’nın artan enerji ihtiyacının giderilmesi için yeni boru hatları inşaatları ve enerji santralleri ihaleleri açılıyor. Ulaştırma alt yapısı ve endüstriyel anlamda çok sayıda proje ihale ediliyor".

Kutay, Türk şirketlerinin Rusya'da yaşadı sıkıntılara da değindiği konuşmasında, kriz sonrası ciddi limitler getirilen yabanci işçi kotasını, 2010 yılı başında uygulamaya giren ve 'İnşaat Yapım Lisans’ı yerine geçen 'SRO' yani 'Kendi İç Denetim Organizasyonu Belgesi' alımı uygulamasını örnek olarak gösterdi. Bu gibi örneklere rağmen Rusya'da iş yapmanın lojistik ve satın alma zorlukları dışında Türkiye’den çok farkı olmadığını ifade eden Kutay, Türk yapı malzemesi üreticilerinin yaptığı doğrudan yatırım tutarının 2009'da yaklaşık 7 milyar dolara ulaştığının tahmin edildiğini hatırlattı. "Girişimci Türk müteahhit ve inşaat malzemesi üreticilerinin Rusya pazarında daha etkin rol almamaları için hiçbir neden yok. Yeter ki kendini ve ürününü iyi tanıtsın, ürünün kalitesinin devamlılığının arkasında olsun" diye konuşan Kutay, devletten taleplerini ise şöyle sıraladı.

"Yurtdışı müteahhitlik hizmetleri konusunda 'akreditasyon' uygulamasına gidilmesini bir zorunluluk olarak görüyoruz. Firmalara uygulanacak 'akreditasyon' sistemine ilişkin yapılanma ivedililikle belirlenmeli. Kriterleri taşıyan firmalara, köprü kredilerin kullanımı, teminat mektupları, politik risk sigortası uygulamaları, geçici ihracat ithalat belgesi, işçi istihdamındaki teşvikler, sosyal güvenlik primlerinin Hazine’ce karşılanması gibi desteklerde öncelik sağlanmalı".

Elmar Alakbarov: Türk şirketleri, gayrımenkul geliştirme konusunda yatırımcı pozisyonunda olmayı da gözden geçirmeli

Capital Group Özel Projeler Direktörü Elmar Alakbarov, özellikle özel tasarlanmış ve tanınan yerel ve yabancı proje şirketlerinin tasarladıkları betonarme ve çelik yapılarda üstün başarı gösterdiğini söylediği Türk firmalarının karşılaştığı sorunları, Rus normlarına hakimiyet, ihale katılım kriterleri, Türk şirketlerinin mühendis kadroları, alt kadro eğitimi ve iş güvenliği, inşaat süreleri mobilizasyon ve karlılık politikası, müteahhitlikten yatırımcılığa dönüş başlıkları altında değerlendirdi. Rusya’da iş yapan Türk müteahhitlik şirketlerinin çoğunun yasal bazda oluşan değişiklikleri hayli gecikmeli izlemelerinin önemli bir sorun olduğunu söyleyen Alakbarov, "Başarılı olmak isteyen Türk firmaların Rusya’daki norm ve standartlara vakıf olmaları, uygulamalarında bu normları baz alarak proses ve metotlarını geliştirmekleri gerekmektedir" dedi. Hem işverenin hem de müteahhidin 'lump sum' kontratlarla kendilerini zaman zaman iyice şımartmalarının da zaman zaman sorunlara yol açabildiğini belirten Alakbarov, firmalara ne şekilde anlaşılırsa anlaşılsın, kendileri için dahi olsa maksimum ayrıntıda keşif dosyası hazırlamalarını önerdi. Alakbarov, firmaların mühendis kadrolarına da değindi ve taşeron hizmet almanın özellikle elektro-mekanik işlerin takibinde uzun vadede firmalara zarar verebileceğine işaret etti. Alakbarov şöyle devam etti:

"Sovyetler’in de bırakmış olduğu etki ile, Rusya’da yatırım yapmak hala zordur. Sayısız devlet kuruluşu ve yerel idarelerden izin ve onay gibi bürokratik aşamalar mevcuttur. Mevcut tecrübeler gösteriyor ki Türk ve yabancı firmalar için Rusya’da müteahhitlik hizmetleri yaparak para kazanmak aslında oldukça zor ve yüklenilen riskler de oldukça fazla. Bunda 2008 krizinin etkisi ve daralan piyasada artmış olan rekabetin etkisi de oldukça büyüktür. Zamanında Rusya’da yatırım yapan şirketler şu an inşaattan ziyade, direk satış ve ofis kiralarından kar elde etmektedirler. Dolayısıyla Türk şirketleri artık Rusya’da sadece müteahhitliği değil, gayrımenkul geliştirme konusunda yatırımcı pozisyonunda olmayı da gözden geçirmelidirler. Düşüncemiz ve öngörümüz, daha önce müteahhitlik alanında Türk şirketlerinin gösterdiği çeviklik, hırs, kalite anlayışı ve başarı odaklı çalışmanın bu perspektifte yatırım alanında da gerçekleşeceği yönündedir".

'OPORA ROSSII' Rusya Küçük ve Orta Ölçekli Girişimcilik Örgütü Meclisi

Daha sonra söz alan 'OPORA ROSSII' Rusya Küçük ve Orta Ölçekli Girişimcilik Örgütü Meclisi Üyesi, İnşaat ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı / Moskova Temsilcisi Evgeny Şlemenkov da 'OPORA ROSSII' Rusya Küçük ve Orta Ölçekli Girişimcilik Örgütü Meclisi hakkında katılımcılara bilgi verdi. İnşaat sektöründe bağımsız yönetilen ortaklık kuruluşlarının faaliyetini düzenleyen mevzuattan ve federal mercilerin çıkardıkları yasalardan bahseden Şlemenkov, bünyelerinde 137 birlik bulunduğunu ve bunların çoğunlukla küçük ve orta ölçekli firmalar olduğunu söyleyerek, Rusya'da çalışan firmaların daha rahat ve konforlu çalışmalarını amaçladıklarını ifade etti. Sahip oldukları geniş ağ ile bölgesel analizler de yaptıklarına değinen Şlemenkov, "İnşaat firmalarının yeni ufuklar geliştirmelerine yardımcı oluyoruz" dedi.

'OPORA ROSSII' Rusya Küçük ve Orta Ölçekli Girişimcilik Örgütü Meclisi Yönetim Kurulu Başkanı Danışmanı Mirtahir Talışlı ise vize konusundaki yeni düzenlemeler hakkında bilgi verirken, Ildar Fattahov da kapanış konuşmasında Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası Türkiye Temsilciliği'nin girişimcilere destek verdiği konuları aktardı.



'Rusya’da Müteahhitlik hizmetleri ve Türk Yapı Sektörüne Genel Bakış' toplantısının ilk oturumuna yönelik detaylara ulaşmak için lütfen tıklayınız.