Bodrum Yalıkavak beldesinde 27 kilometrelik sahil şeridini Kıyı Kanunu'na aykırı olarak imara açıp, Danıştay planları iptal etmesine rağmen 3 bin 500 villa yapılmasına izin verdiği iddiasıyla gündeme gelen Belediye Başkanı Mustafa Saruhan "Planların iptalinden önce ruhsat alanlara iskan vereceğiz" dedi. Saruhan, Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen yürütmeyi durdurma kararı öncesi alınan ruhsatların geçerli olduğunu söyleyerek, "Ruhsatlarla ilgili bir dava açılmadı. Planla ilgili açıldı. Hukuki süreç devam ediyor" diye konuştu.
Diyecek bir şeyim yok
Siyasi rakiplerinin kendisinin Yalıkavak'ta yaptığı başarılı çalışmaları sindiremediklerini öne süren Saruhan, 27 kilometrelik sahil şeridinin kamunun olduğu ve milyonlarca metrekarelik alanın imara açılması ile ilgili soruya kısa bir sessizliğin ardından, "Sizin bu sorunuza diyecek bir şeyim yok" yanıtı verdi.
Biz imara açmadık
Söz konusu sahil şeridini kendilerinin imara açmadığını anlatan Saruhan "Bizden önce yapılmış planları devam ettirdik. Göreve geldiğimde hazırlanmıştı. Konuyla ilgili gerekli tahkikatlar yapıldı" dedi.
Esastan incelensin
Vatandaşların kendi tapulu yerlerine evlerini yaptıklarını belirten Saruhan, sahil şeridinin kendi dönemlerinde imara açılmadığını belirterek, "İddialarla ilgili olarak İçişleri Bakanlığı müfettişleri gerekli incelemeleri yaptı. İdare mahkemesinin vermiş olduğu yürütmenin durdurulmasına biz itiraz ettik. Ancak Danıştay 6'ncı Dairesi bu itirazı reddetti. Şimdi dosyanın esastan incelenmesini bekliyoruz" dedi.
Kaçak yapı yok
Yalıkavak'da sahil şeridinin imara açılmasında plandan kaynaklanan bir hakları olduğunu ve buna dayanarak hayata geçirdiklerini anlatan Saruhan, "Yalıkavak'ta bizim tespit ettiğimiz kaçak yapı yok. İdare mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararından sonra ruhsat vermedik. 1992 yılında çıkarılan Kıyı Kanunu'na göre bir plan yaptık. Planlarımız Bayındırlık Bakanlığı tarafından parsel bazında çalışma yapıldığı gerekçesiyle iptal edildi. Bazı paftalar plana işlenmemiş" diye konuştu.
Bana iletilmedi
Danıştay'ın, "Davanın esastan incelenmesi gerekir" gerekçesiyle belediyenin itirazını dikkate almadığını söyleyen Saruhan, konuyla ilgili görüşme talebimiz için ise "Benimle görüşmek istemişsiniz. Maalesef arkadaşlarımız bu talebinizi bana iletmediler" dedi. Yalıkavak'ın bölgede çok önemli ve değerli bir yer olduğuna dikkat çeken Saruhan, beldelerinin bu şekilde kötü taraflarıyla tanıtılmasına üzüldüğünü söyledi.
Açıklama geldi
Profilo Holding CEO'su Gökşen Körezlioğlu Yalıkavak beldesinde imara açılan alan içinde kendilerine ait sitenin olmadığını belirterek, "Bizim villaların burayla bir ilgisi yok. İmar açılan alanın dışında daha tepe bir noktada" dedi
Kıyı kenar çizgisini ilk uygulayan belediye Yalıkavak
Eski Mimarlar Odası Bodrum Temsilcisi Bülent Bardak:
"Beldedeki 27 kilometrelik sahil şeridinin imara açılmasını ilk andan itibaren takip ediyorum. Yalıkavak Belediyesi Kıyı Kanunu çıkarıldığında 100 metrelik kıyı kenar çizgisi uygulamasını ilk onaylayan belediyelerden biri. Öncülük eden bir belediyenin, kıyıya imar vermesi anlaşılır değil. Devletin yerinin, özel mülkiyete dönüştürülmesi kamu yararına aykırı bir durum teşkil eder. Maalesef yanlış bir imar planı yaptılar. Böyle bir planı uygulamaya sokmak, bölgeye yapılmış en büyük ihanettir. İlk andan itibaren bu konuda mücadele ediyoruz. Kamu yararına uyarı mekanizması gibi çalıştık. Plan bir ara durduruldu. Ancak, yeniden uygulamaya koyuldu. Bölgede bütün sınırlamaları kırmaya niyetlenmiş yanlışlar yumağı var. Burada yatırımcılar, arsa sahipleri, idareler. Topyekun bir kabahatli bir gurubu oluştu maalesef. Yalıkavak bunun en somut örneği."