Kamu alanların ranta açılmasına yönelik tepkiler devam ederken, belediyeler de en önemli kamusal alanlardan biri olan parklardaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.
Arkeolojik sit alanı ilan edilen İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Cihangir semtinde bulunan Roma Parkı/Bostanı’na (Sanatkarlar Parkı), İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapılması planlanan ‘Cihangir Sosyal Tesisi’ için bir kez daha iş makineleri girdi.
SİT alanı, kazı yapamazsınız
Sabah saatlerinde çevik kuvvet ekipleri tarafından ablukaya alınan parka iş makineleri girerek, çalışmalara başladı. Mahalle sakinleri ile Beyoğlu Kent Savunması üyeleri de alanın arkeolojik sit alanı olduğunu belirterek, belediye ekiplerinin kazı yapamayacaklarını söyledi.
‘Osmanlı seramiği bulundu’
Birgün Gazetesi'nin haberine göre, kazı çalışmaları sırasında elektrik kaçakları da olduğunu ve ilgili kurumların haberdar edilmediğini belirten Cihangir Güzelleştirme Derneği Başkanı Arkelog Senben Ünlüoğlu, “Mahkeme süreci devam ederken sosyal tesis yapılmaya çalışılıyor. Alanda çıkan seramik kesitler nedeniyle bizi içeriye aldılar. Anladılar ki herhalde önemli bir şey var. Biz de ‘Aman, durun yapmayın’ dedik. Osmanlı seramiği bulundu. Bulunan seramik Kadir Topbaş’a zannediyorum iletildi. Kadir Topbaş’ın ‘dur’ demesi ile çalışmalar zannediyorum durduruldu. Burada bir arkeolog eşliğinde elle kazı yapılarak, arkeolojik kazının yapılacağını umuyoruz” diye konuştu.
Yeşil alan olarak kalmalı
Bölge sakinleri de söz konusu çalışmaların karşısında olduklarını vurgulayarak, “İnsanları halkı tedirgin ediyorlar. Çalışmalar ruhsatsız. Halk olarak itiraz ediyoruz. Buraların yeşil alan olarak kalmasını istiyoruz” dedi.
Kazıya engel olmak isteyen Beyoğlu Kent Savunması üyesi Deniz Özgür ise polis tarafından gözaltına aldı. Özgür, işlemlerin ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Talana karşı yurttaşlara çağrı yapan Beyoğlu Kent Savunması, şu ifadeleri kullandı: “Vakti olan, buradan gecen, burada yasayan, bu parkta en az bir kez oturmuş parka sahip çıkmak için buraya çağırıyoruz. Ruhsatsız ve tamamen hukuksuz inşaata direniyoruz!” Yapılan çağrıda ayrıca, mevcut kazılmış bölgede sarnıç bulunduğu ve tarihi sarnıcın kepçe ile kırıldığı da ifade edildi.
Ne olmuştu?
Geçen cuma günü inşaat kepçesinin alana girmesi üzerine mahalle sakinleri ile yaşam savunucuları tepki göstermiş, Beyoğlu Kent Savunması ve Cihangir Güzelleştirme Derneği üyelerinin girişimiyle çalışmalar durdurulmuştu. Kazılarda ise Osmanlı dönemine ait sarnıç kalıntıları bulunduğu belirtilmişti.
*****
Tarihi spor kulübü de yıkılıyor
Bakırköy’de 1921 yılında kurulan Osmaniye İstiklal Spor Kulübü’nün 1996 yılından bu yana kullandığı tesisler belediye tarafından yıkılmak isteniyor. Kulüp binasına dün sabah yıkım için zabıta ekipleri ve iş makinalarının gitti. Sporcular ve bölgedeki yurttaşlar, yıkım kararına tepki göstererek, tesislerin önünde bekleyişe geçti. Tahliye işlemi yapılamadığı için yıkım gerçekleşmedi. Belediyeden yapılan açıklamada hizmetlerin tek çatı altında toplanması için yeni bir bina yapılacağı, İstiklal Spor Kulübü’nün Atatürk Spor ve Yaşam Köyü’nde faaliyetlerine devam edeceği belirtildi.