Roma Caddesi Ortaya Çıkıyor



Ankara Valiliği, tarihi Roma Caddesi’nin ortaya çıkarılması için Ulus’taki Valilik binasının bahçesinde arkeolojik sondaj kazısı başlattı. Ankara Valisi Kemal Önal, tarihi "Roma Caddesi"nin ortaya çıkarılması projesinin kendilerini heyecanlandırdığını belirterek, "Kazının, eski Valilik binası restorasyonuyla eş zamanlı gitmesi ve ikisinin birden hizmete açılmasını istiyoruz" dedi.

Kazı başlangıcına Ankara Valisi Önal, Vali Yardımcısı Selahattin Ekremoğlu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar, Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Hikmet Denizli ve kazı çalışmalarında görev alan diğer yetkililer katıldı.

Önal, burada yaptığı konuşmada, çalışmayı "diğer yerlerde sorun olabileceğinden" sadece valilik bahçesiyle sınırlı tuttuklarını, kazı sonucu ortaya çıkacak yolun üstünün camla kapatılacağını ve ziyaretçilerin izlenimine sunulacağını kaydetti. Önal, eski Valilik binasının restorasyonu için de 16 Ağustos’ta ihale yapacaklarını ifade ederek, "Ankara’nın en eski binalarından bir tanesi. Cumhuriyetimizin kuruluşuna tanıklık etmiş, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinde ilk çalıştığı mekan olan, ilk Bakanlar Kurulu’nun toplandığı bina olan eski Valilik binası da onarımda. Bu kazının amaçladığımız sonucunu, bina restorasyonuyla eş zamanlı gitmesi ve ikisinin birden hizmete açılmasını, planlamasını istiyorum. Çalışmaları ona göre bitirsinler arkadaşlarımız" dedi.

Önal, teknik ekip ve fiilen çalışanlardan da "kuyumcu terazisi hassasiyetiyle çalışmalarını" ve işi süratle bitirmelerini istedi.

Kurtarma kazısı
Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Hikmet Denizli de sondaj çalışmasının ödenek çerçevesinde bir ay süreceğini, daha sonra yine ödenekler çerçevesinde "kurtarma kazısı" yapacaklarını söyledi.

Yolun Hükümet binasının arka tarafında devam ederek Augustus Tapınağı’na uzandığını ifade eden Denizli, "Burada çok yoğun Roma dönemi yerleşmesi var. Kapsamlı ve örnek bir arkeolojik çalışma yapacağız" dedi.

Ankara Üniversitesi’nden Başkent Meslek Yüksekokulu Restorasyon Konservasyon Programı’ndan Kimyager-Arkeoketrist Uzman Ali Akın Akyol ise kazıya "dünya ölçeğinde bir örnek proje olarak yaklaştıklarını", birinci aşamayı geçen yıl dört ayda bitirdiklerini söyledi.

Aşağıda ne olduğunu biliyoruz
Yüzey altındaki buluntuları jeofizik yöntemle, "hiç kazmadan, tahribatsız" tespit ettiklerini anlatan Akyol, "Aşağıda şu anda ne olduğunu biliyoruz. Şimdi ikinci aşamada kazıya geçtik. Yaz periyodu süresince de sondaj kazısı olarak başlayan bu kazı, daha sonra da büyük bir kazıya, yani kendi çapını çok aşan bir mesaja da dönüşecek. Açığa çıkanlar onarılacak ve sergiye açılacak" dedi. Akyol, Doç. Dr. Musa Kadıoğlu, Doç. Dr. Kutalmış Görkay ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden görevliler olmak üzere kazıda, büyük bir ekibin çalışacağını kaydetti.

1995 yılında bulunmuştu
Vali Önal, ilk kazıyı yaparak çalışmaları başlattı. Arkeolojik sondaj kazısı çalışması sonucunda, eski valilik binasının altındaki antik Roma Caddesi ve kenarında yer aldığı tahmin edilen antik dükkanlar ortaya çıkarılacak. Roma caddesi, 1995-1996 yıllarında yapılan Ulus şehir kazısında ortaya çıkarılmıştı. Roma Caddesi, eski valilik binasının altından Augustus Tapınağı’na bağlanıyor. Roma Hamamı’nda çalışmalarına devam edilen Sütunlu Cadde’nin devamı da buraya kadar uzanıyor.