Roboakut Kuruluyor

BÜ Yapay Zeka Laboratuvarı’nda, robotlardan oluşan arama - kurtarma ekibi kurulmasına ilişkin çalışmalar yürütülüyor.

Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Yapay Zeka Laboratuvarı’nda, robotlardan oluşan arama-kurtarma ekibi kurulmasına ilişkin çalışmalar yürütülüyor. Laboratuvar Sorumlusu Doç. Dr. Levent Akın, temelleri 1998 yılında Japonlar tarafından atılan “Robotlarla Arama-Kurtarma Projesi”nin, bu alandaki çalışmalara katkı sağlamayı amaçladığını belirtti.

Bu proje çerçevesinde arama - kurtarma konusundaki bilimsel araştırmaları desteklemek üzere, her yıl uluslararası bir yarışma düzenlendiğini Haziran ayında Japonya’da yapılan “RoboCup” turnuvası çerçevesinde gerçekleştirilen yarışmada 5. olduklarını ifade Doç. Dr. Akın, bu yarışma sırasında daha önce bir deprem felaketi yaşamış olan Kobe şehri haritasının bilgisayar simülasyonunda kullanıldığını kaydetti. Yarışmada, harita üzerinde yaratılan, binaların yıkılması, yangın, insanların enkaz altında kalması gibi felaket ortamında, oluşturulan robot ekiplerin arama-kurtarma faaliyeti gerçekleştirdiğini anlatan Doç. Dr. Akın, yarışmayla en çok insanın enkaz altında kurtarılmasının ve en çok yangının söndürülmesinin amaçlandığını ifade etti.

ROBOAKUTLAR GELİYOR
Doç. Dr. Akın, bu yarışmada diğer bir kategorinin ise “fiziksel robotlarla” gerçekleştirildiğini kaydederek, şöyle dedi:
“Biz de gelecek yıl fiziksel robotlar kategorisinde katılmayı planlıyoruz. İlk aşamada düşündüğümüz, enkaz altında canlı var mı, yok mu tespitini yapabilen bir robot geliştirmek. Bunun için RoboAkut olarak köpek robotları (aibo) kullanmak istiyoruz. Aiboların kendi kamerası var. O kameralardan görüntüleri telsiz iletişimiyle bilgisayara aktarabiliyoruz. Ayrıca, mikrofonları ve ısıya duyarlılıkları da kullanılabiliyor. Aiboları enkaza kurtarma köpeği olarak göndermeyi düşünüyoruz. Bu projeyle Temmuz ayında İtalya‘da yapılacak bir yarışmaya da katılacağız.”
ABD’de bu şekilde geliştirilen tekerlekli bir robotun 11 Eylül’de Dünya Ticaret Merkezi’nde yıkıntılar arasında kullanıldığını dile getiren Doç. Dr. Akın, “İleride bu robotları geliştirip, robotlardan oluşan bir arama kurtarma istasyonu kurmayı hedefliyoruz” dedi.
İtalya’daki yarışmaya “simülasyon” dalında da katılacaklarını ve bu kez Kobe değil, İstanbul haritası üzerinde yarışacaklarını ifade eden Doç. Dr. Akın, yarışmada kentte Coğrafi Bilgi Sistemi ile belirlenmiş bir semtin üzerinde, belli bir büyüklükte deprem yaratılacağını ve yine bilgisayar ortamındaki robotlardan oluşan arama-kurtarma, itfaiye gibi ekiplerin de bu depreme müdahale etmesinin sağlanacağını vurguladı.
ROBOT İDMAN YURDU VE CERBERUS İLE MAÇLAR
Doç. Dr. Akın, Yapay Zeka Laboratuvarı bünyesinde mini robotlardan kurulan “Türkbot”, tekerlekli robotlardan oluşan “Robot İdman Yurdu” ve köpek robotlardan kurulan “Cerberus” takımlarıyla futbol oynadıklarını anlattı.
Robotlarla futbol oynamanın bilimsel araştırmaları teşvik ettiğini dile getiren Doç. Dr. Akın, dünyada RoboCup Federasyonu ve FIRA adlı federasyon tarafından her yıl turnuvalar düzenlendiğini, böylece takımların karşı karşıya gelerek maç yaptıklarını anlattı. 5’er ve 10’ar dakikalık 2 devreden oluşan maçlarda, Aiboların takımının 4 asil 1 yedek oyuncudan oluştuğunu dile getiren Doç. Dr. Akın, bu maçlarda 18-20 gol atılabildiğini söyledi.
Bu maçlarda önemli olanın robotların kapasitesi değil, hazırlanan bilgisayar programının becerisi olduğunu belirten Doç. Dr. Akın, maçlarda da aslında robotların değil, programların yarıştığını ifade etti.
“Amaç, 2050 yılında, o zaman son Dünya Kupası’nı kazanmış takım ile robotlardan kurulan bir takımın maç yapabilmesi. Gerçek sahada insanlarla robotların maç yapması, Kasporov’un bilgisayarla satranç oynaması gibi bir şey...” diyen Doç. Dr. Akın, henüz insansı robotların futbol oynayamadığını, ancak, onlar için belli mesafeyi düşmeden yürümek ya da şut çekmek gibi yarışmaların var olduğunu söyledi.