DHA'nın haberine göre, Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi için Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası’na tepkiler nedeniyle sokulamayan iş makineleri, vadinin arka tarafındaki Samistal Yaylası’na komando birlikleri eşliğinde getirilerek yol çalışması başlatıldı. Durumu haber alınca bölgeye hareket eden yöre sakinleri, arızalandığı iddiasıyla bırakılan iş makinesi yolu kestiği için yaylaya gidemeyince, insan zinciri ile taş taşıyarak yeni bir yol oluşturdu. Samistal Yaylası’na ulaşan grup, iş makinesinin önüne geçerek yol çalışmasını durdurup, nöbete başladı. Dozerin geçeceği güzergahın önüne elinde sopasıyla oturan Havva Bekar, ''Yaylaların yolu birleşmeyecek. Kesinlikle istemiyoruz. Vali bize çapulcu diyor. Biz çocukluğumuzdan beri burada yaşıyoruz. Vali, Kaymakam kimdir?'' diye isyan etti.
Çamlıhemşin İlçesi Yukarı Kavrun Yaylası’ndan geçirilmek istenen Yeşil Yol Projesi’ne karşı çıkanların tepkileri artarak sürüyor. Yeşil Yol güzergahı üzerinde yöre sakinlerinin nöbet tutması nedeniyle çalıştırılamayan iş makineleri, bu kez Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı’ndan gelen komando birlikleri nezaretinde Samistal Yaylası’na getirildi.
Durumu haber alan bölge sakinleri, dün sabah erken saatlerde araçlarla yaylaya doğru yola çıktı. Ancak grup, Elevit Yaylası’nda arızalandığı iddiasıyla bırakılan İl Özel İdaresi’ne ait iş makinesi yolu kestiği için geçiş yapamadı.
Yolu kestiler
Yaylaya çıkmalarını engellemek için yolun kasıtlı olarak kapatıldığını belirten yöre sakinleri tepkilerini dile getirdi, iş makinesinin operatörü ile tartıştı. İş makinesi operatörünün gerçekten arıza olduğunu söyleyerek yemin etmesine de inanmayan grup, alkışlarla ıslıklı protesto gerçekleştirdi.
Taş taşıyıp yol yaptılar: İşte bizim yeşil yolumuz
Yaylaya yürüyerek ulaşmanın 6-7 saat süreceğini göz önüne alan yöre sakinleri, iş makinesinin kapattığı yolun kenarına taşlardan dolgu yaparak yeni bir yol oluşturmaya karar verdi. Bunun üzerine genç-yaşlı, kadın-erkek yaklaşık 300 kişi yan yana dizilerek insan zinciri oluşturup taş taşımaya başladı. Kimileri taşları sırt ya da kucağında, kimileri de iterek taşımaya çalıştı. Bazıları da yoldan geçişe engel oluşturan taşları çıkarmak için çaba harcadı.