Riva'dan Kim, Ne Alacak?



Galatasaray Spor Kulübü’nün İstanbul Riva’daki 1 milyon metrekarelik arsası için nihai ihale dün yapıldı. Emlak Konut GYO öncülüğünde yapılan hasılat paylaşım modelli ihaleye konut üreticileri yoğun ilgi gösterdi. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, ihaleyi kazanan şirket Fema İnşaat-KLV İnşaat İş Ortaklığı oldu. Yoğun rekabet yaşanan ihalede ortaklar 3.1 milyar liralık satış değeri olan gayrimenkul projesi yapmayı taahhüt etti. Şirket payı olarak da yüzde 38’e denk gelen 1 milyar 178 milyon lira önerildi. Emlak Konut ile Galatasaray arasında yapılan protokole göre gelirin yüzde 80’i kulübün, yüzde 20’si Emlak Konut’un olacak. Bu durumda 942 milyon 400 bini kulübün, 235 milyon 600 bin TL ise Emlak Konut’un kasasına girecek.

Riva arsasının ekspertiz değeri 388.7 milyon lira olarak açıklamıştı. Galatasaray satış yerine hasılat paylaşımını seçince karlı çıktı.

Başkan ve patronlar

İhaleye gayrimenkul şirketlerinin patronlarının katılması dikkat çekti. Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek’de İstanbul Ataşehir’deki Emlak Konut GYO Genel Müdürlüğü’ne giderek ihaleyi yerinde takip etti. Riva projesine 2018 yılında başlayacaklarını söyleyen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “2018’de satışlar yapıldıkça Galatasaray payına düşeni almaya başlayacak. Gelir doğru kullanılırsa Galatasaray için farklı bir süreç başlar. Böyle bir dönemde milyarlık teklifler hem ülke ekonomisine hem de gayrimenkul sektörüne olan güveni gösteriyor. Bu ihale sektördeki durağanlığı çözecek adım da olabilir” dedi.

‘Fevkalade sonuç’

Dursun Özbek ise ihale sonucunu ‘fevkalade’ olarak yorumladı. Dursun Özbek kulübün bankalara ve finans kuruluşlarına borcunun yaklaşık 173 milyon dolar olduğunu ve Riva projesi ile borçları kapatacaklarını açıklamıştı. İhale sonrası konuştuğumuz Özbek, gelirin beklediklerinden de iyi geldiğini belirtti ve şunları söyledi: “Florya arsasının da ihalesi yıl sonunda olur. Her iki arsa için 1.5 milyar gelir bekliyorduk ama gelir daha fazla olacak. Riva için 942 milyon dense de gelir arttıkça payımızın da artacağını hesaba katmak gerek. Emlak Konut’un diğer işlerine bakınca iş sonunda daha yüksek gelirler çıktığını görüyoruz” dedi.

Kıran kırana geçti

Sıkı rekabet yaşanan ihalede önce firmalardan 3 tur sözlü teklif alındı, sonra kapalı zarflarla nihai teklif verildi. Geçtiğimiz günlerde yapılan ihalenin ilk oturumuna 9 şirket katılmıştı. Fuzul Yapı-İstanbul Teknik-Gökkar Madencilik ortaklığı ve Nuhoğlu İnşaat ikinci oturuma gelmeyince yarış 7 şirketle başladı. İlk oturumda en yüksek teklif satış değeri için 1 milyar olurken, açık arttırmada önce 1.7, sonra 2, en son 2.3 milyara kadar tırmandı. Ege Yapı-Çalışkan İş Ortaklığı da açık arttırmanın son turunda ayrılınca yarış 6 şirket arasında gerçekleşti. Fema İnşaat-KLV İnşaat İş Ortaklığı’ndan sonra en yüksek teklif Yılmaz İnşaat’tan geldi. Şirket satış değerine 3 milyar 808 milyon, şirket payına da 952 milyon dedi. Galatasaray’ın sponsoru Nef ile Makro İnşaat ortaklığı ise 3 milyar 484 milyon satış geliri, 871 milyon lira da şirket payı taahhüt etti. Dağ Mimarlık, 2 milyar 720 milyon satış geliri, 707 milyon 200 bin şirket payı derken, Teknik Yapı da 2 milyar 602 milyon 923 bin satış değeri 676 milyon 760 bin şirket payı önerdi. İlk oturumda 1 milyarlık teklifle ilk sırada yer alan Dap Holding şirketi Eltes İnşaat ise 2 milyar 504 milyon satış toplam geliri derken, 626 milyon şirket payı önerdi.