Riskli Alanda Vatandaşlar Evlerinden Zorla Çıkarılacak



Elazığ'ın Maden ilçesi Camiikebir Mahallesi’nde Cumhurbaşkanı Kararıyla Riskli Alan ilan edildi. Kararın ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Camiikebir mahallesi sakinlerinin evleri 15 gün içerisinde tahliye etmeleri istendi.

Sözcü’den Evren Demirdaş’ın haberine göre; tahliye kararına ilişkin konuşan Maden belediyesi bağımız meclis üyesi Lütfiye Gürün, “AK Parti Elazığ milletvekillerinin burada yapılacak projelere ilişkin sunum yaptığı görselleri görseydiniz ağzınız açık kalırdı ve bu tam 3 yıl önce oldu. ‘Biz bunları yapacağız' dediler ama ortada yapılan hiçbir şey yok. Ak Partili vekiller buradaki mağdur olan halkla dalga geçtiler.” diyerek tepki gösterdi.

“Tahliye edilmemesi durumunda elektrik ve su hizmetleri durdurulacak”
Elazığ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından Camiikebir mahallesinde oturan vatandaşlara gönderilen tebligatta şu ifadeler kullanıldı:

“Elazığ İli Maden İlçesi, Camiikebir Mahallesi 18.06.2019 tarih ve 1550 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla  “Riskli Alan” ilan edilmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı kanun kapsamında “Rezerv Yapı Alanı” çalışmaları başlatılmıştır. Rezerv Yapı Alanında bulunan binanızın 15 gün içerisinde insandan ve eşyadan tahliye edilmesinin sağlanması, Camiikebir Mahalle muhtarlığından tahliye tutanağının imzalanması gerekmektedir.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Binanın 15 günlük süre sonunda tahliye edilmemesi durumunda 3 gün içinde bu yapılara elektrik, su, hizmetlerinin durdurulacağı, 6306 sayılı Kanunun 6A maddesine istinaden kilitli kapıları açmak veya açtırmak da dahil olmak üzere “tahliye ve yıktırmaya” yönelik iş ve işlemler, gerektiğinde kolluk kuvvetlerinin de yardımıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yapılacak veya yaptırılacaktır.”

“Bakır fabrikasının hafriyat dökümü sonucunda heyelan tehlikesi oluştu”
Camiikebir Mahallesinde oturan vatandaşlara yılda üç dört defa evlerini boşaltmaları için tebligatlar gittiğini belirten Maden Belediyesi bağımsız meclis üyesi Lütfiye Gürgün, şöyle konuştu: “Ancak ‘evlerinizden çıkın' diyen vatandaşlarımız için yapılan hiçbir şey yok maalesef. İlçemizde özel bir bakır fabrikasının hafriyatını kontrolsüz bir şekilde dökmesinin sonucunda bu bölgemizde bir heyelan tehlikesi meydana geldi bu heyelan tehlikesinden dolayı bu mahallemizdeki insanlar evlerinden çıkarılmak isteniyor. Ancak ben buna inanmıyorum çünkü 24 Ocak 2020 yılında meydana gelen 6,8 büyüklüğündeki depremde Maden ilçemizde bir tek çatlak dahi oluşmamıştı.

Mahalle sakinlerine ‘sizlere kira yardımı yapacağız, ev yapacağız, işyeri yapacağız' diyorlar ve bunu yaklaşık 5 yıldır söylüyorlar. Bu sözlere inanıp evlerini terk eden insanlar için hiçbir şey yapılmadı.  Buradaki insanlarımız için atılan hiçbir adım yok. 140 tane TOKİ yapılacakmış ihaleye çıkmış diyorlar ama şuan ortada bir şey yok.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.