Foto: Yakup Çabuk (AA)
Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu tamamlanan Üsküdar'daki Mihrimah Sultan Camisi'nin ibadete açılış töreninde konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, bugün kendileri için çok mutlu bir gün olduğunu ifade ederek, sadece Üsküdar'ın değil, ecdattan intikal eden İstanbul'un, Türkiye'nin en güzel eserlerinden Mihrimah Sultan Camisi'nin restore edildiğini söyledi. Arınç, yaklaşık 2 yıldır süren restorasyon çalışmasını yapanların, Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanlarının, kurul üyelerinin çalışmalarıyla caminin aslına, orijinal noktasına geldiğini dile getirerek; caminin Mimar Sinan'ın şaheserlerinden olduğunu, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan'ın kızları Mihrimah Sultan adına yapıldığını ve inşaatının 8 yıl sürdüğünü anlattı. Caminin 2 minaresi ve 6 kubbesiyle bir estetik ve zarafet şaheseri olduğunu belirten Arınç, caminin İstanbul'u, Üsküdar'ı, Osmanlı'yı anlatan eserlerde referans olarak gösterildiğini kaydetti.
Arınç, Edirnekapı'daki Mihrimah Sultan Camisi'nin tarihine de değinerek, "Bugüne kadar camimiz için 8 milyona yakın masraf yaptık. Helali hoş olsun. Çok güzel oldu. Daha önce kontrol ettiğimiz için söylüyorum" dedi.
"Şaheseri ayağa kaldırmış olmaktan çok mutluyuz"
Başbakan Yardımcısı Arınç, "Ecdadımızın bize emanet olarak bıraktığı, bugüne kadar milyonların secde ettiği, imamı, müezzini, cemaati, kayyumu ile herkesin gerçekten rahmetle anılacağı bir güzel camimizi, şaheserimizi ayağa kaldırmış olmaktan, restore etmekten çok mutluyuz" ifadelerini kullandı. Arınç, bu vesileyle Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün de çalışmalarını hatırlamış olduklarını dile getirdi ve bu camiden sonra yakındaki Valide Cedit Camisi'nin (Üsküdar Yeni Valide Camisi) de restorasyonuna başlayacaklarını, gönüllerinin o caminin de en kısa sürede açılmasından yana olduğunu söyledi.
Ne mutlu üniversite olacak Atik Valide Külliyesi'nde öğretim üyesi ve öğrenci olarak görev yapacaklara
Açılış törenine gelmeden önce incelemelerde bulunduğu Atik Valide Külliyesi'nden de bahseden Arınç, bu yapının 24 bin metrekare üzerine medrese olarak inşa edildiğini, yapının daha önce külliye, cezaevi, imam hatip lisesi olarak kullanıldığını anlattı. Arınç, "Biz orayı 100 trilyona yakın bir masrafla yeniden restore ediyoruz ve orayı Fatih Sultan Mehmet Üniversitemizin fakülteleri ve yüksek okulları için hazırlıyoruz. Çok güzel bir restorasyon ilerliyor. Ne mutlu orada öğretim üyesi ve öğrenci olarak görev yapacaklara. Gerçekten ilim orada tahsil edilir, ilim orada öğretilir" diye konuştu.
"Vakıf eserleri için hiçbir şeyi sakınmadık"
Başbakan Yardımcısı Arınç, 11 yılda 3 bin 500 eseri restore ettiklerine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bugüne kadar 3 katrilyon masraf yaptık. 70 binden fazla insana istihdam sağladık. Sadece tarihe, vakfa olan borcumuzu yerine getirmedik; Türkiye'nin ekonomisine de önemli hizmetler yaptık. Gün geldi Süleymaniye'ye 40 trilyonun üzerinde masraf ettik. Gün geldi bazı başka yerlerde hiçbir şeyi sakınmadık. Çünkü bunların hepsi emanettir ve vakıflar aynı zamanda bir medeniyetin adıdır. Bizim şanlı tarihimiz, medeniyetimiz, vakıf medeniyeti ismini de taşıyor".