1573 yılında inşa ettirilen Ohri Ali Paşa Camii'nin minaresi, 1912 yılında yıkıldı. Caminin restorasyonu için, Makedonya İslam Birliği ile Vakıflar Genel Müdürlüğü arasında 1 Nisan 2015’te işbirliği protokolü imzalandı. Proje, 14 Haziran 2016'da Kuzey Makedonya Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'nca onaylandı. Proje doğrultusunda restorasyon ihalesine çıkılarak restorasyon çalışmalarına 22 Mart 2017 itibarıyla başlandı.
Vakıf eseri olan caminin 20’nci yüzyıl başlarında yıkılan 32,5 metrelik minaresi yeniden inşa edildi. Duvarları güçlendirilerek, tüm restorasyon çalışmaları geçen ay tamamlanan klasik Osmanlı mimarisinin önemli örneklerinden biri olan caminin açılışı için tören düzenlendi. DHA'da yer alan habere göre; törene; Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen, Kuzey Makedonya İslam İşbirliği Başkanı Süleyman Recepi, Ohri Müftüsü Samet Haydar ile çok sayıda davetli katıldı.
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Kuzey Makedonya'daki Haydar Kadı Camisi'ni de restore ettiğini, Manastır Hoca Mahmut Camisi'ndeki restorasyon çalışmalarının ise sürdüğünü bildirdi, Osmanlı vakıf eseri olan Üsküp İsa Bey ve Yahya Paşa camileri için de restorasyon projelerinin çizdirildiğini kaydetti.
Caminin Duvarları Güçlendirildi
Ohri Ali Paşa Camisi, 1573’te Süleyman Paşa tarafından yaptırılmış 1823’te Belgrad Veziri olan Maraşlı Ali Paşa tarafından onarılmıştı. Vezir Ali Paşa Camii Vakfı'na kayıtlı caminin minaresi 1912'de Balkan Savaşları sırasında uğradığı bombardımanda yıkılmış, caminin kare plan üzerine oturtulan tek kubbeli ana mekanı ve 3 kubbeli son cemaat yeri de son yıllarda yıkılmaya yüz tutmuştu. Restorasyon kapsamında caminin duvarları güçlendirildi, kubbesi kurşun örtüyle kaplandı, 32 metrelik minare yeniden inşa edildi, orjinaline uygun şekilde kalem işleriyle bezendi, mermer şadırvan ve çevre düzenlemesi yapıldı. Ohri Ali Paşa Camisi, Vakıflar Genel Müdürlüğünün ecdad yadigarı eserleri ayağa kaldırmak için Kuzey Makedonya'da gerçekleştirdiği 2'nci, tüm Balkanlar coğrafyasında ise 13'üncü restorasyon projesi olma özelliği taşıyor.