Restorasyon Tartışma Yarattı: "Atatürk'ün Evi mi, TOKİ Konutu mu?"



2006 yılında Selanik’e giden Başbakan Erdoğan, anı defterinde bir vatandaşın yazısını görüp sinirlenmiş ve o sayfayı yırtmıştı. Fethi Dördüncü adlı vatandaş deftere, ‘’ Tayyip Erdoğan hükümeti, Bakanlar ve AKP milletvekilleri, Atatürk ilke, devrim ve Cumhuriyet idaresini ortadan kaldırıp Hilafet devleti kurma çabasındadır’’ diye yazmıştı.

Dördüncü, bu yazı nedeniyle 3 bin lira para cezasına çarptırılmış, Erdoğan’a da 10 bin lira tazminata mahkum olmuştu.

"Atatürk'ün evi mi, TOKİ konutu mu?"

Gazeteport’un haberine göre Selanik’teki Atatürk evinden defterin kaldırıldığını MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural açıkladı. Vural şöyle dedi:

"Evin içini boşaltmışlar. Eskiye dair hiç bir şey yok. Binanın zemin katına 'Atatürk ve çocuk' odası demişler ancak çocukluğuna dair bir tek eşya yok. Ziyaretçiler 'Atatürk'ün evine mi yoksa TOKİ’nin örnek konutuna mı geldik ?' diye soruyorlar. Anı defteri de kaldırılmış. Balmumundan bir heykel var, oturtmuşlar Atatürk'ü, film izliyor. Bu ne saygısızlıktır?"

Ziyaretçiler de tepki gösterdi

Odatv'nin haberine göre, Selanik Atatürk Müze Evi'ni ziyarete gelenler yeni düzenleme karşısında adeta şok geçirdi. Atatürk'e ait kullandığı özel eşyaları görememenin hayal kırıklığını yaşayan ziyaretçilerin tepkisine görevliler, 'Çağdaş müzecilik anlayışı ile düzenlendi' yanıtını aldı.

Edirne'nin Uzunköprü İlçesi'nden Atatürk'ün doğduğu evi ailesiyle birlikte ziyarete geldiklerini söyleyen Burak Yıldız, "Evi boş bulduk. Daha çok Atatürk'ün eşyalarını görmek isterdik. Şu atmosfer biz o tarihe götürmedi. Atatürk'ün doğduğu günü yaşamak için geldik. Ancak umduğumuzu bulamadık" dedi.

Ankara'dan evi görmek için geldiğini anlatan ve çok duygulandığını söyleyen Ayşe Yılmaz ise, "Özellikle Atatürk'ün heykelini görünce çok duygulandım. Yalnız eşyalarını da görmek isterdim, onu göremedim. Bize, modern müzecilik anlayışı diye açıklama yapıldı. Eşyaları olsaydı daha gerçekçi olurdu. Bu bilgileri kitap ve İnternetten öğrenebiliyoruz. Böyle bir tanıtım da olabilirdi. Ama eşyaları da olmasını beklerdim?" dedi. Ziyarete gelen bazıları ise gözyaşlarını tutamadı. Ziyaretçiler özel eşyaların olmaması nedeniyle müzenin adete 'çıplak' kaldığı yorumunu yaptı.

Eşyalar İzmit ve Samsun'daki müzelere gitti

Selanik'teki müzenin restorasyonu başladıktan sonra müzede bulunan kıyafetleri, aldığı hediyeler, kullandığı çatal ve kaşıklar ile birçok fotoğrafında görülen kahve fincanının aralarında bulunduğu eşyalar, İzmit'te Sultan Abdülazizin Av Köşkü olarak da bilinen Osmanlının İstanbul dışındaki tek Sarayı Kasr-ı Hümayun'da sergilenmeye başlandı. Mübadele ile Selanik'ten Türkiye'ye göç edenlerin hediye ettiği ve yıllarca müzede sergilenen döneme ait bir çok orijinal eşyanın bir bölümü de Samsun Müzesi'ne gönderildi.

Üç yıl sürdü

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Atatürk'ün, 1881 yılında Selanik'te doğduğu evi restore ederek, yeniden düzenledi. 2010’da başlayan çalışmalar üç yıl sürdü. Binanın zemin katında "Atatürk ve Çocuk Odası", birinci katta "Selanik Odası", ikinci katta "İstanbul Odası" ve üçüncü katta da "Ankara odası" olarak isimlendirilen odalar yer alıyor. Binada Atatürk'ü koltuğa oturmuş şekilde canlandıran silikondan yapılmış bir heykel de bulunuyor. Üst katlarda, evin eski teşhir düzenini gösteren maketler de sergileniyor.