Restorasyon Projesi için Ödenek Yok



Mimar Sinan’ın Van Gölü Havzasındaki tek eseri olan Hüsrev Paşa Külliyesi’nin restorasyon çalışmaları ödenek yetersizliği nedeniyle yapılamıyor.

YYÜ Van Gölü Çevresi Tarihi Eserleri ve Kültür Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 1996 yılında başlatılan kazı çalışması sonuçlandı. Restorasyon için gereken 1 trilyon 200 milyar lirayı Vakıflar Genel Müdürlüğü ödeyecek ancak Vakıflar Bankası’nın satışı bekleniyor.

1565 tarihinde Hüsrev Mehmet Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan ve dönemin sosyal aktivite merkezi olan içinde Van’ın ilk ve tek çifte hamamı ile 174 dükkan, müslüm ve gayri müslümlere yemek dağıtılan imarethanelerin bulunduğu Hüsrev Paşa Külliye’sinde, kazı çalışmaları tamamlanmasına rağmen restore edilmedi.
YYÜ Van Gölü Çevresi Tarihi Eserleri ve Kültür Değerlerini Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Abdüsselam Uluçam, 1996 yılından bu yana Eski Van’daki Hüsrev Paşa Külliyesi’nde kazı çalışmalarını yürüttüklerini belirtti. Uluçam, başlangıçta, cami, medrese, imaret, sibyan mektebi ve misafirhanelerin kazı çalışmalarının tamamlandığını, restorasyon için projenin hazır olduğunu anlattı.
Projenin ihalesinin yapılıp hayata geçirilmesi için 1 trilyon 200 milyar liraya ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Uluçam, şunları söyledi: “Hüsrev Paşa Külliyesi için ödenek ayrılması halinde çalışmalara hemen başlanacaktır. Külliye öğrencilerin bakım ve gözetimi altındadır. Her hafta YYÜ Sanat tarihi bölümü öğrencileri ile buraya gelerek temizlik ve gerekli bakımları yapıyoruz. Bilimsel olarak külliyenin mimari boyutunu ortaya çıkarıyoruz.”

VAKIFLAR BANKASI’NIN SATIŞI BEKLENİYOR
Hüsrevpaşa Külliyesi’nin restorasyonunun Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce kabul edildiğini kaydeden Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, şöyle devam etti: “Vakıflar Genel Müdürlüğü de Vakıflar Bankası’nın satışını beklemektedir. Satıştan sonra restorasyonun yapılacağını belirttiler. Ancak kısa sürede gerekli restorasyon yapılmazsa, Mimar Sinan’ın bu muhteşem eserini kurtaramayacağız. Külliyenin bulunduğu bölge sadece bir tel örgü ile çevrilmiş ve mera alanı haline getirilmiştir. SİT alanı olmasına rağmen, vatandaşlar burada piknik yapmakta, hayvanlar ise gün boyu burada kalmaktadır. Kazı çalışması yaptığımız ve öğrencilerimizin temizlediği alanlar kirletilmektedir. Bunun için kısa sürede kalıcı tedbirler alınmalıdır” dedi.