Güzelbahçe Belediyesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortak projesi Güzelbahçe Kültür Merkezi törenle açıldı. Açılışa CHP İzmir milletvekilleri Hülya Güven, Mustafa Moroğlu, CHP İl Başkanı Ali Engin, Güzelbahçe Kaymakamı Mehmet Ünlü ve Güzelbahçeliler katıldı. Hürriyet'in haberine göre, törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye başkanlarının stratejik planlara göre hareket etmek zorunda olduklarını söyledi. Kocaoğlu, "Yani yol haritası ile çalışmak zorundayız. Böylece aklı ve bilimi kullanıyoruz. Metropol kentler sürekli göç almaktadır. Göçle gelen hemşerilerimizle kaynaşmak zorundayız. Güzelbahçe Kültür Merkezi gibi kamu alanları onları tanımamızı, birbirimizin derdine derman olmamızı sağlayacak yapılardır. Demokrasi sadece sandık kurularak uygulanan veya uygulanabilecek bir rejim değil. Demokraside sandıktan çıkan çoğunluğun hakkı kadar sandıktan çıkan azınlığından hakkı da vardır. Bugün artık tüm dünyada katılımcı demokrasi ve katılımcı yönetimden bahsediliyor. Yani birlikte karar vereceğiz. Güzelbahçe'ye gelecek vapurdan, raylı sisteme kadar birlikte karar vereceğiz ve projeye birlikte sahipleneceğiz. İkincisi, dünya yerelleşiyor. Ben Ankara'dan İzmir'in sorunlarını tamamını daha iyi biliyorum. Yerelin fikri alınmadan, yerelin hassasiyeti dikkate alınmadan hazırlanan projeler hep kadük kalıyor, hep sıkıntı yaratıyor" dedi.
RES'lerin yeri yanlış belirleniyor
Başkan Kocaoğlu, son dönemde İzmir genelinde ve özellikle Çeşme Yarımadası'nda yaygınlaşan RES yatırımları ile ilgili açıklamalar yaptı. Yarımada'da RES yatırımlarının arttığına dikkat çeken Kocaoğlu, "Ama yer seçimleri yanlış. Temiz enerjiye hepimizin ihtiyacı var. Ama adamın evine kadar, bahçesine kadar, tarlasına kadar girersen herkes buna karşı çıkar. RES'e karşı gösterilen yerel yönetimler aslında bu yatırımlara karşı değildir. Yapılan planlar bilinçsiz, baştan savma, Ankara'da harita üzerinde yapılan noktalamalardır. Bunlardan acilen vazgeçilmesi, bu işlerin belediyeler ile görüşülerek halledilmesi lazımdır. Doğru, aklı ve bilimi kullanılarak bulunur. Akıl ve bilim kullanarak büyürseniz, kaynakları doğru kullanırsanız, hedefe en sağlam ve en kısa yoldan ulaşırsınız"dedi.
Sanki stat için yer kalmadı!
Başkan Kocaoğlu, İzmir'de tartışmalara yol açan Karşıyaka Yalı ve Göztepe Gürsel Aksel Statlarıyla ilgili de açıklamada bulundu. Kocaoğlu "Önümüzde bir stat konusu var. Sanki İzmir'de yer yarıldı, yerin dibine girmiş. Karşıyaka Yalısı'ndaki konutların arasına ve 6 metre yoldan giriş çıkış olan 10-12 bin kişi alacak yere illa stat yapacağım diye tutturmak yanlıştır. Buna ben karar versem de yanlıştır. Gürsel Aksel için de aynı şey geçerlidir. Problem yaşıyoruz. Karşıyaka'ya yapılacak stadın, oraya yapılıp yapılmayacağını, orayı bilen Büyükşehir Belediye Başkanı'na, Karşıyaka Belediye Başkanı'na soracaksın. Aynı şey Göztepe için Konak Belediyesi, Karabağlar Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne sorulmalıdır. Ben yaptım oldu artık bitmiştir. Artık böyle demokrasi olmuyor. Demokrasi böyle hayata geçirilmiyor. Ankara'da statlar konusunda yakın zamada bir görüşme yapacağım. Gerçekleşmezse konunun detaylarını kamuoyu ile paylaşacağım"dedi.
Konuşmasının sonunda ise geçen ay Güzelbahçe Belediyesi'nin aldığı meclis kararı doğrultusunda kültür merkezine kendi adının verilmesine karşı çıktığını hatırlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, " Görev başındayken isim vermenin doğru olmadığını düşündüğüm için bunu geri çevirdim. Üzüldüm. Bu davranışınız hayatım boyunca benim aklımda ve kalbimde olacaktır" dedi.
Konuşmaların ardından İnce, Kocaoğlu'na teşekkür plaketi verdi. Kocaoğlu 'da Kültür Merkezi içindeki salona adı verilen 2013 yılında yaşamını yitiren sinema sanatcısı Tuncer Kurtiz'in kızı, damadı ve torunlarına plaket verdi. Kültür Merkezi, kurdelenin kesilmesinden sonra hizmete açıldı. Kültür Merkezi'ndeki Meydana ise "Özgürlük ve Demokrasi Meydanı" adı konuldu. 3 bin 700 metrekarelik alana bodrum katında 86 araç kapasiteli 3 bin 300 metrekarelik kapalı otopark yapıldı. Giriş katında 100-370 metrekare arasında değişen ölçülerde altı adet dükkan inşa edildi. Yine zemin katta 120 pazarcı esnafının açık tezgahını koyabileceği 2150 metrekarelik alan yapıldı. Ayrıca, kapalı tezgahlar için, içerisinde kendine ait su ve elektrik tesisatı bulunan ve her biri ortalama 20 metrekarelik alana sahip 10 adet dükkan inşa edildi. Pazaryeri için yaklaşık 2 bin 350 metrekare yer ayrılırken, binanın kuzey tarafında ayrıca 23 araçlık açık otopark yer alacağı belirtildi. Kültür Merkezi'nin birinci katında İstikbal Caddesi'ne bakan bölümde 110 metrekarelik 5 adet dükkan, orta bölümde ise açık hava etkinliklerinin yapılabilmesi için bin 33 metrekarelik meydan yapıldı. Ayrıca bu katta biri 320, diğeri 440 kişilik olmak üzere iki adet kapalı düğün salonu inşa edildi. İkinci katta İstikbal Caddesi'ne bakan kısımda deniz manzaralı yaklaşık 710 metrekarelik açık teras ve ayrıca 90 metrekarelik teras kafe yapıldı. Diğer tarafta 350 metrekarelik yarı açık fuaye, çok amaçlı salonun yan taraflarında biri 180 metrekarelik, diğeri 270 metrekarelik iki adet fuaye ortaya çıktı. Bu alanlarda kokteyl, sergi ve diğer sosyal etkinlikler, 580 kişi kapasiteli salonda her türlü tiyatro, konferans, konser ve diğer etkinlikler yapılabilecek.