Mimarlık çatısı altında farklı disiplinlerden gelen profesyonellerin yapı sektöründeki yakın gelecek vizyonunu ortaya koymak amacıyla Filli Boya tarafından bu yıl ilki düzenlenen ve Design Soul adı verilen etkinlik, her yıl mimarları ve tasarımcıları bir araya getirmeyi hedefliyor. Organizasyonun bu yılki teması ise 'Soul of the Colors' olan ve her yıl farklı bir konseptle düzenlenecek etkinlik, Yapı-Endüstri Merkezi’nde (YEM) bugün (11 Ekim Perşembe) gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş. Strateji ve İş Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Reha Tepe, Filli Boya’nın bir transformasyon döneminde olduğunu ve bu süreçte tüketiciler için vizyon oluşturma çabasında olduklarını dile getirdi. Mimarların önemine değinen Tepe, ortak bir platform oluşturma hedefine sahip olduklarını belirterek etkinliğin konuklarını tanıttı.
"Edindiğimiz mesleğin sınırları ile yetinmek istemiyoruz”
Günün moderatörlüğünü üstenen tiyatro, sinema oyuncusu ve çevirmen Serra Yılmaz ise etkinlik öncesinde kendisi ile gerçekleştirilen kısa bir röportaj kapsamında bu etkinliğe katılım nedeninin sorulduğunu ifade ederek; "Biliyorsunuz insanoğlu çok aç gözlü, edindiğimiz mesleğin sınırlarıyla yetinmek istemiyoruz. Ben aslında oyuncuyum ama meslekler arasında çok büyük sınırlar kalmadığı için bu etkinlikte de yer alabiliyorum. Ayrıca ilgili alanları da bilmek gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Yılmaz, sözü Moda ve Stil Yaratıcısı Ümit Ünal’a bırakmadan önce etkinlik kapsamında gerçekleştirilen yarışma hakkında kısa bilgi verdi.
"Herkesin ayrı bir renk olduğuna inanıyorum"
Etkinliğin ilk konuşmacısı olan Moda ve Stil Yaratıcısı Ümit Ünal, renklerin pek çok kişi ve meslektaşları tarafından hafife alınan bir şey olduğunu, ancak bu düşünce yapısının özellikle 2010 itibariyle kırıldığını vurguladı.
Bir moda tasarımcısı olarak en sık karşılaştığı ve en çok rahatsız olduğu sorunun "Bu yıl hangi renkler moda?" sorusu olduğunu belirten Ünal, herkesin ayrı bir renk olduğuna inandığını söyledi.
Sunumu kapsamında dinleyicilere altı farklı konsept sunan Ünal, renklerin yaşamın kaynağını anlattığını belirtti. Öncelikle renk tonlarının önemine vurgu yapan Ünal, bir anlamda meslektaşı olarak gördüğü mimarların rengin kullanımında pasif olduklarını düşündüğünü anlattı. Renklerin formun ötesinde olduğunu, renk ile formun birbirini tamamlayan yaklaşıma sahip olduğunu aktaran Ünal, "Renk bir dil, bir dışa vurum ve söylem" dedi.
Her rengin bir anlamı, bir tanımı olduğunu paylaşan tasarımcı, "Moda bir tavır ve insanın ikinci bir tenidir" dedi. Sunumu kapsamında ten renklerine, daha sonra kimyasal boya konularına değinerek bazen de renksiz ya da monoton olmayı tercih edebildiğimizden bahsetti. Bütün bunların uzanımında plastik renk ve dokular ile atmosfer konusuna da değinen Ünal, söz konusu etkinliklerin herkes için renk ve umut getirmesini temenni ettiğini belirtti.
"Bizim de aslında bir tuvalimiz var; kentler bize nasıl mimari dil oluşturmamız gerektiğini anlatır"
Ünal’dan sonra söz alan Yılmaz’ın yeni yaşam alanlarındaki betonlaşmaya ve betonların renk renk boyanması durumuna dair "Renklerin kamuflaj özelliği mi vardır" sorusuna Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık Kurucu Ortağı Kerem Erginoğlu; "Suç betonda değil" şeklinde yanıt verdi. Bugün bu bağlamda temel sorunun kentlerin uygun tasarlanamaması olduğunu belirten Erginoğlu, plan anlamında ciddi bir katkı konulamadığını vurgulayarak son düzenlemelerin bir fırsat olmasını ümit ettiğini paylaştı.
"Bizim de aslında bir tuvalimiz var; kentler bize bir şekilde oluşturmamız gereken mimari dil hakkında fikir verir" diyen Erginoğlu, 'dediğim dedik' mimar tarzını sevmediklerini, anlayan dinleyen ve bu çerçevede tasarım oluşturan bir yapılanmadan hoşlandıklarını dile getirdi.
Işık unsurunun mimarlık için önemli olduğunu anlatan Erginoğlu, mekanların tasarlanması sürecinde renk kartelasının öneminden bahsetti. Projelerdeki ışık, malzeme ve renk dengesine değinen Erginoğlu, Yemeksepeti.com firması için, firma ile birlikte gerçekleştirdikleri tasarımdan ve tasarım sürecinden bahsetti. Bu anlamda renk ve mekan organizasyonuna dair kat kat düzenlemelerini aktaran Mimar, sonuçta projenin ne oranda gerçekleştirildiğini de aktararak konuşmasını tamamladı.
Etkinliğin son konuşmacısı olan 3XN A/S Yarışma Tasarımı Yöneticisi Marie Hasseldahl Karsen ise altı senedir çalışmakta olduğu 3XN firmasının gerçekleştirdiği çalışma ve projelerden söz etti. Bu anlamda çok detaylı analizler gerçekleştirdiklerini ve projelerin ‘çalışma sahası’ üzerinden şekillendiğini aktaran Karsen, projelerindeki renk kullanımlarının belirleyiciliğine de değindi.
Bu kapsamda sunumu kapsamında; 3XN olarak gerçekleştirdikleri otel, akvaryum, kolej binası, hukuk bürosu, banka binası, arena ve metro istasyonu düzenlemelerinden bahseden Karsen, kamusal alan, renk ve ışık kullanımı kadar malzeme ve sürdürülebilirlik konularına da dikkat ettiklerini vurguladı.
Etkinliğin kapanış konuşmasını da gerçekleştiren Serra Yılmaz, renk konusunda doğanın çok zengin olduğunu ve bütün renkleri kapsadığını anlatarak, "Hayatlarımızın doğudaki renkler kadar zengin olup olmadığını düşünüyorum. Sanırım mevcut renkleri muhafaza etmek için çok uğraşmalıyız" dedi.
Design Soul, etkinlik başında başlayan twitter yarışmasında kazanan üç kişiye iPad hediye edilmesiyle son buldu.