Rem Koolhaas'a Venedik'ten "Altın Aslan"



Bu sene 12’ncisi düzenlenen Venedik Uluslararası Mimarlık Sergisi kapsamında, dünyaca ünlü Hollandalı mimar Rem Koolhaas “Yaşam Boyu Başarı” Altın Aslan Ödülü’ne layık görüldü. Koolhaas’a ödülü, serginin direktörü Kazuyo Sejima’nın önerisi ve Paolo Baratta başkanlığındaki Venedik Bienali Yönetim Kurulu’nun kararı üzerine verildi.



Koolhaas’ın “mimarlığın olasılıklarını genişleten” bir aktör olarak tanımlandığı ödül kararına dair açıklamada, ünlü mimar hakkında şu ifadelere yer verildi:

“[Koolhaas] insanlar ile mekan arasındaki karşılıklı dönüşüme odaklandı. İnsanları bir araya getiren yapılar tasarlıyor ve böylelikle, mimarlık için hırslı hedefler koyuyor. Onun dünya üzerindeki etkisi, mimarlığın ötesine geçti. Çok farklı alanlardan kişiler, onun işleri sayesinde muazzam bir özgürlük duygusuna nail oluyorlar.”

Venedik Bienali Yönetim Kurulu tarafından onurlandırılan bir diğer isim ise, 2006 yılında vefat eden ve kariyeri boyunca Japon kültür sahnesinde geniş etki bırakan Japon mimar Kazuo Shinohara oldu. “Shinohara Okulu” olarak adlandırılan eğitimsel çizgiyi yükselişe geçiren, Toyo Ito, Kazunari Sakamoto ve Itsuko Hasegawa gibi mimarlara ilham veren Shinohara’nın anısına “Özel Altın Ayı” Ödülü layık görüldü.



Ödüllere dair iletilen açıklamada Shinohara için ise şu ifadeler kullanıldı:

“Shinohara, doğrudan mekanda var olan sembolizm ve o sembolizmin bireyler ile nasıl ilişkilendiği üzerine düşünen bir isimdi. Bir yandan söz konusu sembolizmin Japon geleneği bağlamında nasıl şekillendirildiğini düşündü; ancak diğer yandan da çok daha soyut geometriler ve şehrin rastlantısallığı üzerine kafa yordu. Bu araştırma sırasında mekanı öylesine kişisel bir boyutta algıladı, öylesine özel ve duyarlı konutlar yarattı ki, modern mimarlığı eleştiren bir tez ortaya koydu. Japonya’dan ve dünyanın dört bir tarafından insanları büyüledi.”

Time dergisi tarafından 2008 yılında “Dünyanın en Etkili 100 Kişisi” listesine konumlandırılan Koolhaas, 1975 yılında Elia ve Zoe Zenghelis ile Madelon Vriesendorp ortaklığında OMA’yı (Office for Metropolitan Architecture) kurdu. Koolhaas ve OMA’nın en önemli işleri arasında Hague’daki Hollanda Dans Tiyatrosu, Japonya Fukuoka’da Nexus Konutları, Rotterdam Kunsthal ile Seattle Halk Kütüphanesi sayılabilir. Koolhaas 1995 yılında söz konusu yapılarını aktardığı, ancak bir tür “mimarlık romanı” olarak gösterilen S,M,L,XL’i yayınladı. Mimarın 1978 tarihli “Delirious New York: A Retrospective Manifesto for Manhattan” (Çılgın New York: Manhattan için Retrospektif bir Manifesto) isimli kitabı ise, güncel mimarlık teorisinin klasiklerinden sayılıyor. Koolhaas, 2000 yılı Pritzker Ödülü’nün de sahibi…