Dünya Ekonomik Forumu tarafından Cenevre'de açıklanan Küresel Rekabet Raporu'na göre, rekabet gücü sıralamasında bu yıl da İsviçre başı çekiyor. İsviçre'yi, Singapur ve Finlandiya izliyor. İki basamak ilerleyen Almanya ise ABD, İsveç ve Hong Kong'u geride bırakarak listede dördüncü sırada yer almayı başardı. Raporda, Almanya'nın bu başarısını sağlam altyapısına borçlu olduğu ifade edildi.
Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Dünya Ekonomik Forumu'nun Rekabet Gücü Araştırma Grubu Başkanı Margareta Drzeniek, Almanya'nın başarısının bir bölümünü mali piyasalardaki düzelmeye borçlu olduğunu söyledi:
“Almanya listede altıncılıktan dördüncülüğe yükseldi. Özellikle finans sisteminde bir düzelme gözlemliyoruz, yani finans piyasaları daha istikrarlı hale geldi. Bu sene işletmeler için mali kaynak sağlamak daha kolay. Makro ekonomik istikrarda da bir iyileşme görüyoruz. Örneğin bu sene bütçe fazlası verildi”.
Uzmana göre, Almanya'da mali kriz sırasında alınan önlemler de Alman ekonomisindeki iyimser tablonun ortaya çıkmasında etkili oldu: “Bu uzun dönemli bir eğilim, zira Almanya'da istihdam piyasasındaki esneklikte bir iyileşme görüyoruz. Bu bizim son yıllarda gözlemlediğimiz bir şey ve kesinlikle daha önce alınan uzun dönemli önlemlerin bir sonucu”.
Avrupa ülkeleri ilk 10'da
İsveç, Hollanda ve İngiltere de rekabet gücü listesinde ilk on ülke arasında yer alıyor. Rapor, euro krizine rağmen para birliğindeki bazı ülkelerin ilerleme kaydettiğini de ortaya koyuyor. Margareta Drzeniek, Yunanistan ve İspanya başta olmak üzere bazı Güney Avrupa ülkelerinin de rekabet gücünü artırabildiğini ifade ediyor. Ancak uzmana göre, Kuzey Avrupa ülkeleri ile Güney Avrupa ülkeleri arasındaki uçurum daha da derinleşti. Ancak hem Güney Avrupa ülkelerinin hem de Fransa'nın rekabet gücünü artırmak için daha fazla çaba harcaması gerekiyor. Zira İspanya listede 35'inci sırada yer alırken, İtalya 49, Portekiz 51, Yunanistan ise 91'inci sırada yer aldı. Bu ülkelerin rekabet gücünü artırabilmesi için piyasanın verimli hale getirilmesi, yenilikçiliğin teşvik edilmesi ve krediye erişim olanaklarının artırılması gerektiği belirtildi. Kalkınmanın eşiğindeki ülkelere de reform tavsiyesinde bulunuldu. Brezilya'nın 56'ncı, Hindistan'ın 60'ıncı sırayı aldığı listede Türkiye ise 148 ülke arasında 44'üncü oldu.
Rekabet gücü listesi, Küresel Rekabet Endeksi'ne (GCI) dayanarak hazırlanıyor. 148 ülkeyi kapsayan endeks Columbia Üniversitesi tarafından 2004 yılından bu yana Dünya Ekonomik Forumu için oluşturuluyor. Endeks, altyapı, makro ekonomik istikrar, sağlık, ilkokul eğitimi, istihdam piyasası gibi alanların da değerlendirildiği 12 kategoriden oluşuyor.