REC Türkiye Ofisi İklim Platformu Toplantılarına Devam Ediyor



İklim değişikliği ile mücadelede iş dünyasına dikkat çekmek amacıyla 'İklim Platformu'nu hayata geçiren Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Ofisi, platform kapsamında 2012 sonrası uluslararası iklim değişikliği rejiminin şekillenmesine yönelik düzenlenen 2009 yılı toplantılarına devam ediyor.

Bu toplantılardan biri olan 'Kopenhag’a Doğru Türk İş Dünyası Sohbetleri' başlıklı etkinlik The Plaza Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıda iş dünyasından temsilciler, 2009 yılı Aralık ayında Kopenhag’da gerçekleşecek olan 15. Taraflar Konferansı öncesinde yürütülen müzakereler ve güncel gelişmeler hakkında bilgilendirilirken; İklim Platformu kapsamında 2012 sonrası uluslararası iklim değişikliği rejiminin şekillenmesine yönelik düzenlenen 2009 yılı toplantılarının da değerlendirmesi yapıldı.

'Kopenhag’a Doğru Türk İş Dünyası Sohbetleri' toplantısına konuşmacı olarak REC Türkiye Direktörü Sibel Sezer Eralp, REC Türkiye Direktör Yardımcısı Kerem Okumuş, ICLEI Cities Climate Center Yöneticisi Yunus Arıkan ile TÜSİAD Sanayi, Hizmetler ve Tarım Bölümü Uzmanı Hande Baloğlu katıldı. Toplantıda, uluslararası iklim müzakerelerinin çerçevesi, Türk iş dünyasında Kopenhag’a doğru iklim değişikliği çalışmaları ve iklim değişikliği müzakerelerinde özel sektörün rolü ele alındı.

REC Türkiye Direktörü Sibel Sezer Eralp konuyla ilgili olarak, “İklim değişikliği tüm dünyada çok önemli ve öncelikli bir konu. Bu konuda iş dünyasının da atacağı önemli adımlar var. Biz Türkiye’de bu adımların atılması ve iş dünyasının iklim değişikliği ile ilgili duyarlılığının ortaya konması için tüm tarafların rahatlıkla katılabileceği bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Umuyoruz bu sayede uluslararası arenada Türk İş Dünyası da yeterince söz sahibi olur ve etkin bir rol oynar”dedi.



İklim Platformu:

Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Ofisi iklim değişikliği ile mücadelede iş dünyasına  dikkat çekmek amacıyla “Türk İş Dünyası İklim Değişikliği Platformu” nu hayata geçirdi. Türkiye 05 Şubat 2009 tarihinde Kyoto Protokolü’ne katılım sağlayarak 2012 sonrası dönemde küresel sürecin bir parçası olmak için çalışmalara başladı. Türk hükümeti, iklim değişikliği konusunda iş dünyasının aktif katılımına ihtiyaç duyulduğunu farklı platformlarda dile getiriyor. Türk Tesisat Mühendisleri Derneği’nin işbirliği ile hayata geçirilen platformla, geleceğin düşük karbon ekonomisi çerçevesinde yeni politikaların oluşturulmasını destekleyen sürdürülebilir bir iş dünyası modelinin hayata geçirilmesini planlanıyor. Bu amaçla, iklim değişikliği konusunda iyi bir bilgi alt yapısı oluşturularak, ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliklerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

REC Hakkında: 

Orta ve Doğu Avrupa için Bölgesel Çevre Merkezi (REC), 1990 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Komisyonu ve Macaristan tarafından kurulmuş bağımsız uluslararası bir kuruluştur. Bugün, tarafsız ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak çalışan REC'in hukuki temeli, 28 ülkenin hükümetleri ve Avrupa Komisyonu tarafından imzalanmış bir tüzüğe dayanmaktadır. REC, sürdürülebilir kalkınmanın çeşitli alanlarında çalışarak, paydaşlara çevre politikaları, biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji, çevresel bilgi ve atık yönetimi gibi konularda etkin çözümler üretmeleri için destek vermektedir. REC'in Merkez Ofisi, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin Szentendre kasabasında bulunmaktadır ve 90 kişilik uluslararası bir ekibe sahiptir. Merkez ofisinin yanı sıra, REC'in 17 ülke ofisinde toplam 100 kişinin üzerinde çalışanı bulunmaktadır. REC'in en yeni ülke ofisi 27 Mayıs 2004 tarihinde Ankara, Türkiye'de resmi olarak faaliyete geçmiştir. REC Türkiye Ofisi'nin hukuki temeli, REC Sözleşmesi ve REC ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan İkili Anlaşmaya dayanmaktadır. REC Türkiye'nin kuruluşu 2004'te TBMM tarafından da onaylanmıştır.