Raylı Sistem İzmir'de Ev Fiyatlarını Uçurdu



İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Nisan 2017'de hizmete açılan Karşıyaka tramvay hattı ve 16 Şubat 2018'de devreye alınan Konak tramvay hattı, kent genelindeki raylı sistem uzunluğunu 180 kilometreye çıkarırken, tramvay güzergahındaki emlak piyasasında da doping etkisi yarattı. Gayrimenkul sektörü ile ilgili kapsamlı ve derinlikli analitik bilgiler sunan REIDIN'in İzmir özelinde gerçekleştirdiği gayrimenkul araştırmasına göre özellikle tramvay hattının geçtiği bölgelerde hem konut satış hem de kira rakamlarında ciddi bir artış olduğu görüldü.

Fahrettin Altay Aktarma Merkezi'nden başlayıp Halkapınar Aktarma Merkezi'nde sonlanan 19 duraklı ve 12,7 kilometre uzunluğundaki Konak tramvay hattında, 2018 Şubat ayında en yüksek konut satış birim fiyatının 4.971 TL/m2, kira birim fiyatının ise 20,8 TL/m2 ile Fuar Tramvay Durağı'nı kapsayan bölgede gerçekleştiği belirtiliyor. Aynı dönemlerde bu hattaki en düşük konut satış birim fiyatı 2.261 TL/m2 ile Mithatpaşa Lisesi Tramvay Durağı'nı kapsayan bölgede, en düşük kira birim fiyatı ise 10,9 TL/m2 ile Karataş'ta kaydedildi. Konak tramvay hattında konut yatırımı geri dönüş süresi açısından en avantajlı olan bölge 16,6 yıllık geri dönüş süresiyle Köprü bölgesi olurken, en düşük avantaj sunan bölge ise 21,3 yıllık geri dönüş süresiyle Fahrettin Altay oldu.

Konak hattındaki 2018 kira artış şampiyonu Küçükyalı
Rapordaki kira artışı verileri değerlendirildiğinde, Konak tramvay güzergahında son 5 yılda en fazla konut kira artışının gerçekleştiği bölgenin yüzde 76,4 ile Valikonağı Tramvay Durağı bölgesi olduğu ortaya çıktı. Son 2 sene içinde, hat üzerindeki en fazla konut kira artışı yüzde 34,7 ile Köprü Tramvay Durağı bölgesinde gerçekleşti. Son 1 yıllık veriler göz önünde bulundurulduğunda ise hat üzerinde konut kiralarının en fazla arttığı bölge yüzde 17,5 ile Küçükyalı Tramvay Durağı bölgesi oldu.

Konak hattında satış fiyatlarının en çok arttığı semt Güzelyalı
Konut satış fiyatları değerlendirildiğinde ise, son 5 yılda Konak tramvay hattı üzerindeki en büyük artışın yüzde 96,5 ile Güzelyalı Tramvay Durağı bölgesinde olduğu gözlemleniyor. Araştırmaya göre son 2 sene içinde hat üzerindeki en büyük konut satış fiyat artışı yüzde 47,3 ile Fahrettin Altay Tramvay Durağı bölgesi, son 1 yılda ise en fazla yüzde 19,4 ile yine Güzelyalı Tramvay Durağı bölgesinde yaşandı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Karşıyaka hattındaki en yüksek fiyat Bilim Müzesi Durağı çevresinde
Karşıyaka Alaybey'den başlayıp Mavişehir'de sonlanan 14 duraklı ve 8,8 kilometre uzunluğundaki Karşıyaka tramvay hattında 2018 Şubat'ta en yüksek konut satış birim fiyatının 4.972 TL/m2 ile, en yüksek kira birim fiyatının ise 21,8 TL/m2 ile Bilim Müzesi Durağı'nı kapsayan bölgede gerçekleştiği belirtiliyor. Karşıyaka tramvay hattında 2018 Şubat'ta en düşük konut satış birim fiyatı 2.891 TL/m2 ile Karşıyaka Alaybey'de, en düşük kira birim fiyatı ise 10,5 TL/m2 ile Çevre Yolu bölgesinde kaydedildi. Karşıyaka tramvay hattında konut yatırımı geri dönüş süresi açısından en avantajlı olan bölge 17,6 yıllık geri dönüş süresiyle Ataşehir olurken, en düşük avantaj sunan bölge ise 23,0 yıllık geri dönüş süresiyle Yunuslar ve Çevreyolu Tramvay Durağı bölgeleri oldu.

Ataşehir Tramvay Durağı bölgesindeki kiralar son 5 yılda yüzde 129,2 arttı
Rapordaki kira artışı verileri incelendiğinde Karşıyaka tramvay güzergahındaki kira artış şampiyonunun Ataşehir Tramvay Durağı bölgesi olduğu belirtildi. Ataşehir'deki kiralar son 5 yılda yüzde 129,2, son 2 yılda yüzde 64,4, son 1 yılda ise yüzde 25,8 oranında artarak her üç kategoride de, Karşıyaka Tramvay Hattı üzerindeki diğer semtleri geride bıraktı.

Karşıyaka hattında, son 5 yılın satış fiyatları artış şampiyonu Karşıyaka Tramvay Durağı bölgesi
Konut satış fiyatları değerlendirildiğinde ise, son 5 senede Karşıyaka tramvay hattı üzerindeki en büyük artışın yüzde 128,9 ile Karşıyaka Tramvay Durağı bölgesinde olduğu gözlemleniyor. Araştırmaya göre son 2 sene içinde hat üzerindeki en büyük konut satış fiyat artışı yüzde 56 ile yine Karşıyaka Tramvay Durağı bölgesi, son 1 yılda ise en fazla yüzde 26 ile Çevre Yolu Tramvay Durağı bölgesinde yaşanmış.