Büyükşehir, Çevreyle Uyumlu Bir ‘Şehir Şantiyeciliği’ Dönemi Başlattı
Büyükşehir Belediyesi, İstanbul’daki yoğun yapılaşma faaliyetlerinin halka verdiği sıkıntıyı ortadan kaldırmak için yeni bir imar yaklaşımı geliştirdi ve çevreyle uyumlu ‘Şehir Şantiyeciliği’ ile Belediyecilikte yeni bir dönem başlattı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, “Çevreye Uyumlu Şehir Şantiyeciliği” ile İstanbulluların sıkıntılarına son veriyor. İstanbulluların rahatı için çalışan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yüklenici firmaların gürültü kirliliğine bile müsaade etmeyecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, artan altyapı ve üst yapı çalışmalarıyla bir açık hava şantiyesine dönüşen İstanbul’da halkın sıkıntılarını sona erdirmek için yeni çözüm önerilerini hayata geçiriyor. İstanbul’un çağdaş bir Avrupa kenti haline getirilmesi sürecinde zorunlu olarak yapılan çalışmaların halkın yaşam alışkanlıklarını değiştirmeden ve çevre kirletilmeden gerçekleştirilmesini öngören “Çevreye Uyumlu Şehir Şantiyeciliği” ile kente farklı bir belediyecilik anlayışı hâkim olacak.
Bu amaçla 17 Mart 2006 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Merter Hizmet Binası Çevre Koruma ve Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından Başkanlık Brifing Salonu’nda gerçekleşen “Kirlilik Kontrolü ve Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Bildirisi” ve “Çevreye Uyumlu Şehir Şantiyeciliği” bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Toplantıya İstanbul Büyükşehir Belediyesi altyapı yatırımlarında bulunan müdürlük ve iştiraklerin üst düzey yönetimlerinin yanı sıra AYEDAŞ, BEDAŞ ve Türk Telekomünikasyon A.Ş. gibi kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey yöneticileri katıldı. Toplantıda İstanbul’da altyapı ve üst yapı çalışmaları esnasında oluşabilecek olumsuzlukların giderilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması konusunda “Kirlilik Kontrolü ve Sürdürülebilir Çevre Yönetimi Bildirisi” çerçevesinde neler yapılabileceği tartışıldı ve katılan üst düzey yöneticiler, sorunların çözümüne işbirliğinin önemi vurguladı.
İstanbul’da işler Çevre Prosedürü’ne uygun yürütülecek
İstanbul’da Büyükşehir Belediyesi ile çalışacak olan yüklenici firmalar, yer tesliminden önce Büyükşehir tarafından uygun bulunacak bir “Çevreye Uyumlu Çalışma Planı” hazırlayacak. Yüklenici firmaların çalışma sürecindeki yükümlülükleri ise şöyle; Çalışma alanı standardı, çevresel görüntü bütünlüğünü, yaya geçiş koridorları, araç geçiş yolları, sökülen sert zemin malzemesinin güvenli olarak depolanacağı geçici depolama alanları sağlamak ve hafriyat, inşaat ve yıkıntı atıklarını nakletmek. İş bitimindeyse yüklenici firmaların İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’ndan “Çevre Temizlik Raporu” alması da gerekiyor.
Çevreyi kirleten firmaya kanuni müeyyide uygulanacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen bu yeni yaklaşıma göre; yeni yapılacak inşaat ve kazı işleri şartnamelerinde söz konusu zorunluluklar yer alacak. Yine yapılacak şartnamelerde bu yükümlülükleri yerine getirmeyen yüklenici firmalara Çevre Kanunu’na göre yasal yaptırım uygulanacağı da belirtilecek. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bu yeni düzenlemelerle İstanbul’daki yoğun yapılaşma faaliyetlerinin verdiği sıkıntının azaltılması hedefleniyor.