Rantsal Bölüşüm Tadında Kentsel Dönüşüm

Sulukuleleri tarihsel ve kültürel bağlarından kopararak İstanbul'un diğer bir ucu olan Taşoluk'a savuran 'Kentsel dönüşüm' rüzgarı, Tarlabaşı'nda da kendini 'Avan Projeleri' adı altında göstermeye hazırlanıyor. Anıtlar Kurulu'nun oluru ve Beyoğlu Belediye Meclisi kararıyla onaylanan Tarlabaşı'nda 278 binanın 'yıkım ve yenilenme planı', uygulamaya koyulmak için sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın imzasını bekliyor. Projenin, onay aldıktan en geç 6 ay sonra çalışmalarına başlanılması ve 1.5 yıl içinde sonlanması planlanıyor.

Tarlabaşı'nın emlak değerinin artacağını düşünen emlakçılar ve Beyoğlu Belediye Başkanı'nın yüzünü güldüren proje, nereye ve nasıl gönderileceklerini bilmeyen Tarlabaşı halkını isyan ettirdi. İhaleyi alan GAP İnşaat Şirketi'nin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın damadının çalıştığı Çalık Grubu'na ait olması ise akıllara 'İstanbul bölüşülüyor mu?' sorusunu getirdi.

'Kanun böyle istiyor'
Tarlabaşı'nda 278 binanın 'yenilenmesi' ile ilgili açıklama yapan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Tarlabaşı'ndaki bütün binaların yıkılmayacağını savundu. Binanın durumuna göre yıkılıp tekrar yapılması ya da dış cephe yenilenmesi şıklarının değerlendirileceğini söyleyen Demircan, "Ama bizim istediğimiz binaları bir bütün, ada halinde görmek. Kanun böyle istiyor" ifadelerini kullanarak semtteki birçok binanın yıkılacağının sinyallerini verdi.

Misbah Demircan, binası yıkılan insanlara seçenekler sunulacağını söyleyerek, ihtiyaca göre otopark yapılmasının da gündemde olduğunu ve bütün bu gelişmelerin Tarlabaşı için iyi sonuç getireceğini iddia etti. Ahmet Misbah Demircan, ihaleyi alan Çalık Grubu şirketlerinden GAP İnşaat'ın çalışmalarına 6 ay içinde başlamasını, 1,5 yıl içinde de tamamlamasını öngördüğünü belirtti.

Projenin, yatırımcının yatırdığı paranın karşılığını ilave metrekareden almak yerine mevcudu bölüşmek üzerine kurulduğunu kaydeden Demircan, "Mesela 200 metrekare bir yeri olan varsa, ortalama yüzde 42'si kendine kalıyor, gerisi yatırımcının oluyor. Mal sahibi, 200 metre kare üzerinden 84 metrekareye sahip oluyor. Onu kat kat, küçük mekanlarda almaktansa tek bir daire şeklinde yapılmış haliyle alacak. Bir de otoparkı olacak. Belki kendilerine daha az metrekare düşecek, ama kendine kalan metrekareden belki onlarca kat daha fazla bir değer ifade edecek" dedi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın "Mal sahipleri bir an önce proje başlasın istiyor. Mutlular onlar" söylemi ise Tarlabaşı halkının öfkesiyle karşılandı. Halk yetkili hiç kimsenin durumu izah etmediğini ve muhatap bulamadıklarını söyledi.

İhaleyi alan Çalık Grubu'ndan ilginç notlar
TARLABAŞI avan projeleri ihalesini alan GAP İnşaat Şirketi Çalık Grubu'na bağlı.

- Fethullah Gülen Cemaati'nin Asya ülkelerindeki eğitim faaliyetlerinin ve Türkiye'de düzenlenen uluslararası islami toplantıların sponsorlukları ile dikkat çeken Çalık Grubu; Malatyalı Çalık Ailesi'ne ait. Öznur Çalık; AKP'nin MYKY Üyesi. Başbakan Erdoğan'ın damadı ile damadının abisi Çalık Grubu'nda çalışıyor.

- AKP yandaşı Çalık Grubu; Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'ne müracaat etti ve deneyimi olmamasına rağmen, petrol boru hattı inşası için yeterli bulundu ve bu iş için özel lisans aldı.

- Çalık Grubu'nun bir personeli, boru hatları ile petrol ve doğalgaz taşımacılığı, ticareti yapan ve bir kamu kuruluşu BOTAŞ'a Genel Müdür olarak atandı. Ardından, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı kapsamında yaklaşık 1.5 milyar dolarlık Samsun-Ceyhan ham petrol boru taşıma hattının döşenmesi ve işletilmesi Çalık Grubu'na AKP hükümeti tarafından ihalesiz verildi.

- Dubaili Prenslerin yakın dostu Çalık Grubu'na; Haydarpaşa Limanı projesi işi ihalesiz verilerek, özel iş ve kazanç sağlandı. Dubai Şeyhi ise, AKP döneminde, Yarımca Limanı'nı satın aldı. Limanlar dostça bölüşüldü.

Başkan Demircan'ın mutlu mal sahipleri:

- Mahmut Akgiil (esnaf): "Yıllardır buradaki çeteleri bitirmeyip burda yaşayan bütün insanlara suçlu gözüyle bakan devlet, konu bizi burdan göndermeye gelince çok çalışkanlaşıyor. Hep zenginleri düşüneceklerine biraz da bizim haklarımıza sahip çıksınlar.

- Osman Dışkaya (bakkal): "Bu tam bir milli piyango çünkü bize kimse gelip bir açıklama yapmadı.

- Murat Dalkılıç (ev sahibi): Babamla 15 yıl çalıştık ve zar zor bir ev sahibi olduk. Onu da elimizden almalarına izin vermeyiz. Kendimizi yakarız, evimizi yıktırmayız!"