Neden
‘inşaat’ ve ‘kadın’?
İnşaat sektöründe çalışan kadınların bir araya geldiği oluşumlar 1950’li yıllarda ortaya çıkmış. Kurucu üyelerimizin birçoğunun yurtdışı proje deneyimi var. Orada gördüğümüz, kadınların inşaat sektörünün her aşamasında var olduğuydu. Biz de sektörümüzün her alanında kadın varlığının güçlenmesini desteklemek amacıyla yola çıktık.
Bir işin, erkek – kadın işi olarak kategorize edilmesini doğru bulmuyoruz. Kadın istiyorsa, ustalığa kadar desteklenmesi gerektiğini düşünüyoruz. İVKAD, sektördeki tüm disiplinlere mensup kadınlara açık bir dernek olacak. Dernek çatısı altında tüm disiplinlerin bir komitesi olacak, inşaat, elektrik mühendisliği, şehir planlama gibi komiteler oluşturacağız. Bu ortak platformda birbirimizin sorunlarına daha rahat çözümler üretebileceğiz.
İnşaat sektörü, her zaman ülke ekonomisinin
lokomotif sektörlerinden biri olmuş ve zaman içerisinde de kendi örgütlerini
üretmiş. Ancak bunların genelde erkek egemen bir yapısı var. Yurdışındaki
örnekleri 1950’li yıllara tarihlediniz. Bizde İVKAD gibi bir örnek çıkarmak
neden bu kadar zaman aldı?
Sektöre zaten 1-0 yenik başlıyorsunuz. Erkek mezunlar, daha geniş bir hareket alanına sahiplerken bayan mezunlar, genelde kendilerini tasarım ofisleriyle kısıtlamak zorunda kalıyorlar. Sahaya çıkmaktan çekiniyorlar. Firmaların talepleri de, çok açık seçik olmasa da erkekten yana olabiliyor. Bu da, kariyer anlamında bazı pozisyonlar için erkeklerin kadınlara göre çok daha hızlı yol kat etmesini sağlıyor. Kadınlar evli ve çocuklu ise daha durağan işleri tercih ediyorlar. Aslında, “Kadınlar da talip olmamışlar mı?” sorusunu da sormak gerekiyor.
Nasıl tepkiler aldınız?
Hem kadın örgütlerinden, hem de meslek odalarından büyük destek görüyoruz. Aslında her iki alan da; yani inşaat sektörü de, kadın örgütlenmesi de çok spesifik alanlar.Hatta sektörden olmayanlar bile, Türkiye’nin böyle bir şeye ihtiyacı olduğu noktasında hem fikir.
Yurtdışı örneklerde nasıl konumlandırılıyor
‘kadın’? Birkaç Kurum örneği verebilir misiniz.
Hepsinin ortak hedefleri olan, sektörde kadın dayanışması, kariyer desteği, sektörel eğitimler ve kadınların bu sektöre varlığını güçlendirme gibi çalışmalar yurtdışında yıllar öncesine dayanıyor. Bunlardan birkaçını sıralayacak olursak; National Association of Women in Construction (NAWIC) örneğin, 13 kişiyle başlamış ve şu anda yaklaşık 6000 üyeleri var. Society of Women Engineers (SWE) ve 1922 yılında kurulan Association for Women in Architecture (AWA) gibi pekçok kadın organizasyonu mevcut.
Disiplinler farklı olunca sorunlar da mı
farklı oluyor?
Bayan mimar oranı diğer disiplinlere göre fazla olsa sa sektörde kadın olma noktasında sorunlar aynı. İnşaat sektöründe kadın istihdamına talep olmadığını düşünce sistemi , hala günümüzde sürerken, biz bilakis daha çok kadın proje müdürü, daha çok kadın tasarımcı hatta kadın müteahhit de görmek istiyoruz.Eğer kadın müteahhit varsa kendine ulaşmak, deneyimlerini paylaşmak isteriz. Sorun sadece şantiyedeki kadın varlığının azlığı değil. Aslında kadın tasarımcı sayısı da çok az dünyada.
Bu anlamda İVKAD’da neler
yapılacak?
Kadın gözüyle dernek olarak mesleki sorunlara, eğitime, istihdama,ekolojiye,kent sorunlarına ve şehirciliğe dair, sözde kalmış her sorunu kadın hassasiyetiyle gündeme getirmeye karalıyız.Eğitim ,özellikle kent kültürü, şehircilik, tarihi dokuya saygı gibi herkesin duyarlı olması gereken konuların, erken yaşlarda bireyde şekillenmesi gerektiği düşüncesini savunuyoruz..Bu bağlamda okullarda çalışmalar yapmayı çocuklarımıza gönüllü eğitimler düzenlemeyi, böylece şehircilik kültürünü yaygınlaştıracak köklü ve sürdürülebilir çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Dernek, kariyer anlamında bir network desteği sunacak, aynı zamanda sektörel bazlı eğitim ve seminer hizmeti vermeyi de amaçlamaktadır. Üyelerimizin projelere aktif katılımıyla sosyal inovasyon gerçekleştireceğimize inanıyoruz.
İletişim:www.ivkad.org