Polivinilklorür (PVC) atıklarının çevre için ciddi sorun oluşturduğu belirtildi. Dünyada 150 milyon ton PVC bulunduğu tahmin ediliyor.
Artan çevresel endişeler ve ekonomik gerekliliğin, endüstriyel atıkların geri dönüşümüne uygun tekniklerin geliştirmesini zorunlu kıldığı belirtilerek, sorunlu plastik türü PVC atıklarının, çevre için son derece riskli olduğu ifade edildi.
PVC türü plastiklerden yapılan, “kapı, pencere, masa, sandalye ve boru” gibi ürünlerin pratik kullanım olanağına karşın, tehlikeli atıklar yarattığına işaret eden Osmangazi Üniversitesi (OGÜ) Teknoloji Araştırma Merkezi (TEKAM) Müdürü Prof. Dr. Muammer Kaya, Amerika Çevre Koruma Ajansı’na (EPA) göre, dünyanın en tehlikeli 20 kimyasalı arasındaki 5 çeşit plastiğin bu endüstride yaygın olarak kullanıldığını kaydetti.
Kaya, mevcut teknolojilerle geri dönüşümü çok pahalı olan, çevreye son zararlı PVC türü plastiklerin, özellikle inşaat sektöründe aşırı kullanılması sonucu Türkiye’de yakın gelecekte önemli çevresel sorunlar yaşanabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Gelişmiş ülkelerin çoğunun kullanımını azalttığı PVC ürünlerine karşı, Türkiye’de gerekli önlemler alınmalıdır. Bünyesindeki ağır metaller, PVC’nin toprağa gömülerek veya dolgu yapılarak yok edilmesini engellemektedir. PVC içindeki toksik maddeler, hem yeraltı suyunu kirletebilir hem de çöp yangınlarına neden olup daha büyük çevresel sorunlar yaratabilir.”
Prof. Dr. Kısa ömürlü PVC’lerin birkaç yılda, uzun ömürlülerin ise 34 yılda çöp alanlarına atıldığını belirterek, dünyada üretilen plastiğin yarıdan fazlasının inşaat sektöründe kullanıldığını kaydetti.
PVC KULLANIMI NE ZAMAN BAŞLADI?
Dünyada 1960’lı yıllarda başlayan plastik akımıyla PVC kullanımı yaygınlaştı. Gelişmiş ülkelerde yaklaşık 40 yıldır kullanılan PVC’lerin ömürleri dolduğundan çöp alanlarına atılmaya başlandı. PVC atık sorunu sadece Türkiye’de değil dünyanın birçok ülkesinde hissediliyor. Türkiye’de 1980’lerden sonra yaygın kullanılan uzun ömürlü PVC’ler, kısa süre sonra kullanım ömürlerini tamamlayıp çöplüklere geri dönecek ve tehlikeli sorunlar yaratacak.
Son yıllarda özellikle gelişmekte olan Türkiye gibi ülkelerde PVC’nin inşaat sektöründe çok yaygın kullanılması, ileride geri dönüşümü çok zor olan ve çevreye oldukça zararlı PVC atıklarının büyümesine neden olması bekleniyor.
Dünyada 150 milyon ton PVC bulunduğu tahmin ediliyor.