Prof. Muammer Onat'ı Kaybettik



MSGSÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Muammer Onat’ı kaybettik. Onat'ın cenazesi, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi’nde düzenlenen anma toplantısının ardından Teşvikiye Camii'nde kılınan öğle namazında gerçekleştirilen anma töreninin ardından Feriköy Mezarlığı'nda defnedildi.

Bir mimar ve bir eğitimci

1945 yılında Galatasaray Lisesi’ni bitiren Prof. Muammer Onat, 1951 yılında da Güzel Sanatlar Akademi’sinden mezun oldu. 1926 yılında İstanbul’da doğan Onat, elli yıldan uzun bir süre boyunca mimarlığın çeşitli alanlarında ürünler verdi. 1960’lı yılların sonundan itibaren gerçekleştirdiği bir dizi endüstri yapısı, Muammer Onat Mimarlığı’nın önemli ögelerinden birini oluşturur.

Birçok mimari proje, anıt ve çevre düzenlemesi yarışmalarına katılan ve ödül alan Onat, son 20 yılda Türkiye’de açılan önemli mimari ve kentsel düzenleme yarışmalarının jürilerinde bulundu. Değirmendere Tarihi “Eski Yalı Mahallesi” Koruma Planı ve Değirmendere Belediyesi’nin düzenlediği ahşap heykel sempozyumlarında başarılı bulunan heykellerin daimi olarak sergileneceği “Değirmendere Güzel Sanatlar Parkı” uygulaması ile 1998 yılında Ford Vakfı Ödülü’nü aldı.

Prof. Muammer Onat’ın önemli yapıları arasında Anadol Otomobilleri Fabrikası (Otosan-1968), Pelikan Mamulleri Fabrikası (Kartal-1969) Koçtaş Antrepo Binası (Galata-1970), Koç – Burroughs Fabrikası (Kartal-1971), Beko Elektronik Aletler Fabrikası (Haramidere-1978), Girne Çıkartma Alanı Düzenlemesi ve Anıt (Heykeltıraş Tamer Başoğlu ile-1990), Ütüsan Elektrikli Radyatör Fabrikası (Haramidere-1990),  İstanbul-Şişhane’de Frej Apartmanı Yenilenmesi (Sarkuysan A.Ş. Gn. Md. olarak -1991), İstanbul-Tepebaşı’nda, Beyoğlu Belediyesi ve Sanayi Odası İşbirliğinde yeniden yaşatılacak tarihi merdivenli “Şimal Sokağı” projesi (1998) ve Prof. Muammer Onat’ın son yıllarda üzerinde çalıştığı İstanbul Büyükşehir Belediye’sinin siparişi Sultanahmet Meydanı ve Çevresi Düzenleme Projesi (2005) sayılabilir.

Prof. Muammer Onat, mesleki çalışmalarının yanısıra Türkiye’deki mimarlık eğitimine çok önemli katkıları olmuş bir eğitimci. 1956 yılında Mimarlık Bölümü asistanı olarak girdiği Güzel Sanatlar Akademisi’nde, eğitimciliğinin ilk dönemlerinden itibaren özellikle Mimari Proje atölyelerinde özgün bir yöntem geliştirdi.

1968-72 öğrenci hareketleri sırasında öğrenciler tarafından hazırlanan eğitim reformuna destek veren ve katkıda bulunan sayılı eğitimcilerden biri olan Prof. Onat, üniversite eğitiminin yeniden yapılandırıldığı 1982 yılından sonra, özellikle Akademi’deki mimarlık eğitiminde yaşanan önemli değişimlerin sorgulayıcısı oldu.

Prof. Muammer Onat, eşi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin emekli öğretim üyelerinden Prof. Nursel Onat ile birlikte 1996 yılında Floransa’da davetli misafir öğretim üyesi olarak bulundu; 1994-1996 yılları arasında Hamburg Güzel Sanatlar Akademisi ile ortak atölye çalışmaları yürüttü.

Oğlu Ahmet Onat, Sabancı Üniversitesi Fakültesi’nde öğretim üyesi.