Prof. Dr. Pernicka "Truva Müzesi" İstiyor

Truva Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Alman Arkeolog Prof. Dr. Ernst Pernicka, bölgede yürütülen kazıların 20'nci yılı doldurduğunu belirterek, bu sürede elde edilen sonuçları bir araya toplayarak, kazılara farklı bir boyut kazandıracaklarını söyledi. Tübingen Üniversitesi Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Ernst Pernicka, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıllık kazı çalışmalarında ilk kez bir "ara sonuç" çalışması yapacaklarını ifade ederek, "Bu 20 yıllık çalışmaları bitirip, yayınlarla bunları taçlandıracağız. Bu çalışma 20 yıllık çalışmaların ara sonucu olacak" dedi.

Şimdiye kadar yapılan çalışmaların, Truva yıllığında "Ara yayınlar" şeklinde yayımlandığına değinen Prof. Dr. Pernicka, "Fakat biz bunlara ek olarak 6 ciltlik bir son yayın düşünüyoruz. Ayrıca arşivlerde bulunan değerlendirme çalışmalarını ve verileri, herkesin ulaşabileceği bir arşivleme sistemiyle internet ortamına koyacağız" diye konuştu.

Prof. Dr. Pernicka, yapılacak ara sonuç çalışmasının buradaki kazı çalışmalarının bittiği anlamına gelmediğinin altını çizerek, kazıların yeni bir boyut, yeni bir aşama kazandığını vurguladı. Bu yılki kazılarda yeni projelerden birisini başlattıklarını belirten Prof. Dr. Pernicka, şunları söyledi:

"Bu yeni projemiz, Truva Ören Yeri Yönetim Planı'nın hazırlanması, düzenlenmesi ve modern bir şekilde organize edilmesidir. Yeni projenin en önemli öğesi 'Truva Müzesi'dir. Müze konusuna yoğunlaşmak istiyoruz. Zaten benden önceki kazı başkanı Manfred Osman Korfmann'ın 10 yıldır üzerinde çalışarak, uğraşarak belirli bir aşamaya getirdiği müze projesinin gerçekleşmesi için çaba göstereceğiz. Bu ören yeri, Unesco'nun 'Dünya Kültür Mirası' listesinde. Truva'ya Unesco etiğine ve kurallarına göre de burada bir müzenin yapılması gerekiyor.
 
Zaten Unesco'dan bir komisyon da buraya gelip bölgeyi ziyaret etmiş. Ben önceki çalışmalardan da şunu biliyorum, Çanakkale'deki yerel politikacılar, yerel yöneticiler ve uluslararası politikacılar müzenin yapılması için istekliler. Anadolu'nun Avrupa'yla bir araya geldiği böyle bir yerde Truva Müzesinin anlamı çok büyük olacaktır".

Kazılara 50 uzman katılacak

Bu yılki kazı çalışmalarında 10 farklı ülkeden gelen uzmanlardan oluşan 50 kişilik bir ekibin görev yapacağını belirten Prof. Dr. Pernicka, bu uzmanların kendi doktora çalışmalarını ve son yayın çalışmalarını kapayıp, özellikle Truva'da hazırlanacak yayınlar üzerine yoğunlaşacaklarını kaydetti.

Prof. Dr. Pernicka, geçtiğimiz yıllarda Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann tarafından ortaya çıkarılan "Aşağıkent" kazılarına bu yıl yoğunlaşılacağını ifade ederek, "Aşağıkentin büyüklüğü, kenti çevreleyen savunma hendeğinin nasıl devam ettiği ve kenti nasıl çevirdiği konusunda çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız" dedi.

Truva kazıları

Çanakkale'ye 32 kilometre mesafedeki Hisarlık mevkisinde bulunan Truva'nın adına, ilk kez Homeros'un İlyada destanında rastlanır. Bu öyküde, Truvalılarla Akhalar arasında bir kız kaçırma yüzünden çıkan savaş anlatılmaktadır.

Zengin bir tüccar olan ve okuduğu kitaplardan dolayı Truva'dan etkilenen Henrich Schliemann, Çanakkale'ye gelerek, 1871-1878 yılları arasında kazı çalışması yaptı. Arkeoloji bilgisinden yoksun ve Priamos'un hazinelerinin peşinde olan Schliemann, yaptığı bir kazıda bakır leğenler, tencereler, altın, gümüş, elektron ve tunç kupalar, bakır mızrak uçları, altın yüzükler, bilezikler, küpeler ve baş süsleri buldu. Schliemann, bulduklarını yasal olmayan yollarla Atina'ya kaçırdı. Arkeolog Prof. Dr. Manfred Osman Korfmann tarafından 1988 yılında başlanan bilimsel kazılar, Korfmann vefatının ardından, 3 yıldır arkeolog Prof. Dr. Ernest Pernicka ve yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Rüstem Aslan tarafından yürütülüyor.

Ticaret, zenginlik ve savaş kenti olarak anılan Truva Antik Kenti, dünya arkeolojisi ve kent turizmi açısından büyük önem taşıyor. Çeşitli ülkelerden çok sayıda arkeoloğun katıldığı kazılarda, Truva'nın 9 katının varlığı belirlendi. Son yıllarda ele geçen buluntularla kentin Anadolu ile bağlantıları ortaya konulmuş, Hitit kenti "Wilusa" ile özdeşleştirilmişti.

Prof. Dr. Korfmann

Truva Antik Kentindeki kazılara 18 yıl başkanlık yapan ve geçtiğimiz yıl vefat eden Alman Arkeolog Manfred Osman Korfmann, bu süre içinde Truva'nın milli park ilan edilmesi ve kazılarda çıkarılan eserlerin sergilenmesi için müze kurulması yönünde çaba gösterdi. Korfmann, değişik kentlerde ve ülkelerde sergilenen Troia hazinelerinin iadesi için bir kampanya başlatılmasını da istemişti.

Truva'daki tarihi eserlerin ve arkeolojiyle ilgili konuların araştırılması, kazı ve bilimsel çalışmaların tespit edilerek maddi ve manevi açıdan desteklenmesi amacıyla Çanakkale-Tubingen-Troia Vakfı kurulmasında büyük emeği geçen Korfmann, 2004 yılında kurulan vakfın başkanlığını da yapmıştı.

Uzun yıllar yürüttüğü kazılarda bölge köylüsünün sevgisini kazanan ve halk arasında "Osman Hoca" olarak anılmaya başlanan Prof. Dr. Manfred Korfmann, 2003 yılı Aralık ayında Bakanlar Kurulu kararınca Türk vatandaşlığına kabul edilmiş ve ismi de Manfred Osman Korfmann olmuştu.