Prof. Dr. Mim. M. Baha Tanman ile 'Mevlevilerin Mimarisi' Üzerine
Konferans genel olarak, Osmanlı coğrafyasının çeşitli bölgelerine dağılmış olan mevlevîhanelerde gözlenen mimari özelliklerin ve süslemelerin, bu özellikleri doğuran etkenlerle birlikte incelenmesine odaklanacak. İstanbul’daki mevlevîhanelerin yanısıra Anadolu’da, Balkanlar’da ve Yakın Doğu’da bulunan mevlevîhanelerden de bazı örnekler üzerinde, yapılar arasındaki yerel üslup farklılıklarına ve bunların kaynaklarına değinilecek.
Prof. Dr. Mim. M. Baha Tanman
İstanbul’da 11.12.1952’de doğdu. 1967’de Saint Michel Fransız Ortaokulu’ndan, 1970’te Saint Joseph Fransız Lisesi’nden, 1975’te Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Yüksek Okulu’ndan mezun oldu. Eylül 1975’te doktora yapmaya başladığı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk ve İslam Sanatı Kürsüsü’nde (Anabilim Dalı’nda) 1976’da asistan (araştırma görevlisi) oldu. Prof. Dr. Oktay Aslanapa’nın danışmanlığında başladığı, Prof. Dr. Semavi Eyice’nin danışmanlığında sürdürdüğü “İstanbul Tekkelerinin Mimari ve Süsleme Özellikleri” başlıklı teziyle 1990’da doktor payesini aldı; 1991’de doçent, 1997’de profesör oldu.
Halen İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü, Türk ve İslâm Sanatı Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak görev yapan M. Baha Tanman, söz konusu anabilim dalının başkanı. Tanman, aynı zamanda Suna ve İnan Kıraç Vakfı İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde bilim kurulu başkanı olarak görev yapıyor. İstanbul Mimarlar Odası, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, TAÇ Vakfı ve Sanat Tarihi Derneği’nin üyesi. İlgi alanları Osmanlı ve Beylikler dönemi mimarlığı, Osmanlı mimarlığında bölge üslupları ve Osmanlı dönemi tekke sanatı olarak özetlenebilir.