Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Akbelen İddialarını Yanıtladı



Cumhurbaşkanı Erdoğan kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamalarda Akbelen’e de değindi. Yöredeki termik santralleri öven ve “Güney Ege’de kullanılan elektriğin neredeyse üçte ikisini üreten Yeniköy-Kemerköy Termik Santrali ülkemiz için milli bir değer konumundadır.” diyen Erdoğan, Akbelen direnişini şu sözlerle hedefe koydu: “Son 21 yılda Türkiye toplamda 6 milyar 572 milyon fidanı toprakla buluşturarak bu alanda kırılması zor bir rekora imza atmıştır. Hedefimiz bu rakamı 7 milyara yükseltmektir. Santralimizin kaynağını azalttığı için kömürle faaliyetine devam etmesi gerekiyor. Avrupa’nın hiçbir yerinde kömürle üretimin artırılmasına karşı çıkılmazken, Türkiye’de ağaç sevgisi adına provokatif eylemler yapılmaktadır. Kampanyaları ağaç sevgisiyle izah edemeyeceğimiz açıktır. Biz çevreci görünümlü marjinallerle ilgilenmiyor, işimize bakıyoruz.”

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın termik santraller, Avrupa’da kömür üretimi ve Türkiye’de orman varlığının arttığına dair iddialarını Bartın Üniversitesi Ormancılık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ormancılık Politikaları Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış yanıtladı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Erdoğan’ın ve partisinin yeri geldiğinde, kendilerini en çevreci ilan edebildiklerine dikkat çeken Atmış, “Fakat gerçekte ülkenin ormanını, merasını, akarsuyunu, gölünü, denizini sermayenin yağmasına açmış bir yönetim anlayışına sahipler. 20. yüzyılda Afrika kıtasını sömürgecilerin yağmasına açmış olanlarını andırıyorlar. Aslında daha çok Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ülkenin kaynaklarını oligarklara paylaştıran Rusya yönetimine benziyorlar.” dedi.

Prof. Dr. Erdoğan Atmış, meclise sunulan orman içi sulardaki balık tesisleri kurulumu ve denizlerde balık, midye ve istiridye yetiştiriciliği yapan tesislerle ilgili maddeleri değerlendirdi.

Santraller ve madenler ülkemiz için milli değer mi?
Erdoğan’ın çevresinde birçoğu ihalesiz olmak üzere devletin yaptığı özelleştirmeler ve verdiği ihalelerle serpilmiş müteahhit ve “yatırımcılardan” oluşan bir halkanın bulunduğunu aktaran Atmış, birbirini hem ekonomik hem de siyasi olarak besleyen bir sistem kurulduğu görüşünde. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) 2020 yılında yayımladığı Türkiye madencilik sektörü gelişim raporunda, madencilik sektörünün 2020 yılındaki kazancının 59.2 milyar TL, devlet hakkı tutarının ise 1.9 milyar TL olduğuna dikkat çeken Atmış, “Yani bu sektörün kazancının sadece yüzde 3.2’si devlete aktarılmış, ödenen vergiler ve işçi ücretlerini çıkarırsak gerisi yerli ve yabancı sermayenin olmuş. ‘Peki madencilik yatırımları ne kadar kârlı?’ diye sorarsanız, ormanlık alanı yok ederek yapılmak istenen bir mermer ocağı yatırımının sekiz ayda kâra geçtiğini söyleyebilirim. Yani ormanlarımız, meralarımız yok edilirken kalkınan sadece şirketler oluyor. Yağma Hasan’ın böreğinden yiyenler kalkınacak, gerisi aç kalacak.” dedi.

Avrupa'nın hiçbir yerinde kömürle üretim artırılmasına karşı çıkılmıyor mu?
Atmış, Erdoğan’ın Avrupa’da kömürle üretimin arttığı yönündeki sözlerinin doğru olmadığını belirterek, gelişmiş ülkelerin yeni kömürlü termik santral yapmaktan vazgeçtikleri gibi, mevcut kömürlü termik santrallerini de bir takvim dahilinde kapattıklarına dikkat çekti. Bazı devletlerin mevcut termik santrallerinin hepsini kapattığına vurgu yapan Atmış şöyle devam etti: “Üstelik bu devletlerin bu kararı vermesinin nedeni; termik santrallerin sadece sağlık ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri değil, aynı zamanda eskimiş bir teknoloji ve yenilenebilir enerjiye göre maliyeti çok daha yüksek bir enerji üretim sistemi olması. Yani gelişmiş ülkeler hem sağlıklarını hem çevrelerini hem de bütçelerini korumak için kömürlü termik santralleri kapatıyorlar.”

AKP 6.5 milyar fidan dikerek rekor kırdı mı?
Erdoğan’ın “Son 21 yılda Türkiye toplamda 6 milyar 572 milyon fidanı toprakla buluşturarak bu alanda kırılması zor bir rekora imza atmıştır. Hedefimiz bu rakamı 7 milyara yükseltmektir” sözlerinin de gerçeği yansıtmadığını belirten Atmış, AKP’nin yaptığı ağaçlandırmalarla kazandırdığını iddia ettiği ormanların 5 katını kaybettirdiğini dile getirdi. Atmış şunları söyledi: “AKP döneminde ağaçlandırmayla kazanılan orman miktarı tüm ormanların sadece yüzde 0.6’sıyken (144 bin hektar), aynı dönemde 2B ile orman dışına çıkarılan alan 178 bin hektarı (yüzde 0.7), ormancılık dışı amaçlarla yapılan orman tahsisi miktarı da 484 bin hektarı (yüzde 2.2) bulmaktadır. Yani ormanlarımızın toplamda yüzde 2.9’u, AKP’nin ilk 18 yılındaki politik kararlarla fiili veya hukuki olarak orman olma niteliğini kaybetmiş durumda. Ormanlarımızın kendi döneminde yapılan ağaçlandırmalarla artığını iddia eden mevcut iktidar, ormanlarımıza kazandırdığının hemen hemen 5 katını kaybettirdi.”

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

(Fotoğraf: AA)