İnşaatın ana girdilerinden tuğla ve kiremit sektörü, mortgage'ı dört gözle bekliyor. Mortgage sisteminin uygulamaya girmesiyle birlikte eski binaların kredilendirilmesinin zorlaşacağı, bundan ötürü yeni bina ihtiyacının artacağı bildirilirken, böylece tuğla sektörünün hızlı bir büyüme sürecine girebileceği vurgulanıyor.
Kil kiremit ayağında ise, 2004'te başlayan büyüme rüzgarı esmeye devam ediyor. Çatı pazarından yüzde 75 oranında pay alan kil esaslı geleneksel kiremit sektöründe, inşaat sektöründeki canlanma ve TOKİ'nin konut yatırımlarına bağlı olarak yüzde 17 ile 19 arasında büyüme yaşanması bekleniyor. Bu da kullanım miktarının 30 milyon metrekareden 35 milyon metrekareye çıkması anlamına geliyor.
Bulundukları yörenin can damarı
400 civarında tamamı yerli sermayeden oluşan üreticinin faaliyet gösterdiği tuğla ve kiremit pazarında, 70 firma kiremit, 10 firma hem tuğla hem kiremit, 320 firma ise çeşitli kapasitelerde tuğla üretiyor. Tuğla fabrikaları ağırlıklı olarak; Tekirdağ, Turgutlu, Salihli, Burdur, Afyon, Çorum, Erbaa, Boyabat, Yozgat, Osmancık ve Avanos gibi bölgelerde yoğunlaşırken, kiremit üreticileri ise daha çok Çorum, Eskişehir, Kütahya, Salihli, Tokat ve Osmancık bölgelerinde toplanmış durumda. Bu haliyle de sektör, yoğunlaştığı bölgenin ekonomisinde önemli bir yapı taşı olarak ortaya çıkıyor.
Tuğla ve kiremit sektörünün üretim kapasitesi ve verilerine bakıldığında da ürünlerin tuğlalar, kiremitler ve dış cephe tuğlaları olmak üzere toplamda 150-200 çeşit üründen oluşan üç grupta toplandığı görülüyor. Tuğlada yıllık 6 milyar adet üretim kapasitesi bulunurken, kiremit üretim kapasitesi 600 milyon adet olarak karşımıza çıkıyor. 2005 yılında kapasite kullanım oranını yüzde 80'lere çıkaran tuğla ve kiremit sektörü, emek yoğun bir saha olması nedeniyle Türkiye istihdamına da önemli bir katkı sağlıyor. Tuğla ve kiremit sektöründe yan sanayi ile birlikte en az 100 bin işçi çalıştığı tahmin ediliyor.
Doğal ürünlere yönelim talebi artıracak
Kilden imal edilen tuğla ve kiremit ürünleri, pazara giren alternatifler karşısında da gücünü korumaya çalışıyor. Kuşkusuz bu süreçte, dünya genelinde doğal olan ürünlere yönelik talebin artması da sektörün en büyük destekçisi oluyor. "Biriken taleplerin hayata geçirilmesini bekliyoruz" diyen Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği (TUKDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Başoğlu, gelecek günlerin sektör adına parlak geçeceğini söyledi. Alternatif ürünlerin de bu süreçte yerini yeniden kilden imal edilen tuğla ve kiremite bırakacağını öngören Başoğlu, "Yapı malzemelerinde en önemli test zamandır. Geçen zaman malzemenin doğa şartları karşısında ne durumda olduklarını test eder. Tuğla ve kiremit malzemelerinin yüzyıllardır kullanılıyor olması nedeniyle kendilerini ispatlamıştır. Sektörümüzün geleceği açısından bu bizlere çok önemli mesaj ve güven vermektedir" diyor.