İtalya’nın Napoli kenti yakınlarındaki antik Roma şehri Pompeii, yıkılmaya başladı. Bir bölümü hâlen daha gömülü olan yıkıntı hâlindeki kent, Vezüv Yanardağı’nın M.S 79’da patlamasıyla oluşan volkanik kül ve lavların altında saklıydı. 1700 yıl boyunca kayıp olan kent, 1748’de yapılan kazılar sonrasında ortaya çıkarılmıştı. Şimdilerdeyse bu dünya mirası, yoğun bir şekilde yağan yağmur yüzünden eski makûs talihinin bir tekerrürünü yaşıyor.
AB’nin yardımı şart
Son haftalarda bölgedeki yoğun yağışın, Venüs Tapınağı’ndaki mezar duvarının yıkılmasına neden olduğu kaydedildi. UNESCO tarafından dünya mirası olarak sayılan ve yılda iki buçuk milyon turist çeken kent, İtalya’nın en önemli yüzü olarak nitelendiriliyor. Ancak kentin bu kötü duruma gelmesindeki en büyük etkenlerden biri de; ülkenin içinde bulunduğu ekonomik kriz ve bu yüzden yapılamayan rutin restorasyon ve bakım çalışmaları olarak gösteriliyor. Cumartesi günkü yağmur fırtınasında duvarların yıkıldığını öğrenen İtalyan yetkililer, hızlı bir şekilde önlem almışlar. Ancak Kültür Bakanlığı yetkilileri daha kapsamlı bir çalışma yapılması için Avrupa Birliği’nden yardım talep ediyor. Öyle ki Bakan Dario Franceschini, zararın tespiti ve Avrupa Birliği destekli restorasyon çalışmaları yapılması için bir toplantı çağrısı yaptı.
Şu bürokrası yok mu...
Pompeii’yi de takip eden, sivil kültürel miras gözlemcisi bir grupta görev alan Antonio Irlando, bu yıkılmanın ilk kez yaşanmadığını, özellikle Pompeii’nin bakımsızlık ve boşverilmişlik yüzünden günbegün yok olmaya terk edildiğine dikkat çekti. Irlando, yaptığı açıklamada “Biz ne zaman Pompeii’deki problemlere ve yıkılmalara dikkat çekmeye ve haber yapmaya çalışsak, engellerle karşılaştık” ifadelerinde bulundu. Irlando ayrıca geçen ay Cryptoporticos’un Evi üzerinde restorasyon çalışmalarına başlanacağına ancak son dakikada bürokratik engeller yüzünden çalışmaların ertelendiğine de dikkat çekti.