"Pomi" Sergisi Taşkışla'da



Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) mimarlık bölümünde faaliyetini sürdürmekte olan ve yürütücülüğünü Dr. Levent Şentürk’ün yaptığı Potansiyel Mimarlık İşliği (Pomi), ESOGÜ Rektörlüğü, İTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanlığı ve Kılıçoğlu Fabrikasının katkılarıyla 2002’den bugüne kadarki öğrenci ürünleri seçkisini İstanbul Teknik Üniversitesi’nde sergiliyor. Pomi, adını 1960’ların ünlü Fransız sürrealist edebiyat grubu Oulipo’dan (Potansiyel Edebiyat Atölyesi) esinlenerek seçmiş.

Bilindik öğrenci sergilerinden oldukça farklı bir anlayışla tasarlanan serginin materyali, yalnızca paftalardan veya maketlerden değil binlerce tuğla, ahşap çubuk ve on binlerce ahşap küp gibi malzemelerin mekanla diyalog içinde biçimlenmesinden oluşuyor. Dolayısıyla nihai bir biçimi olmayan serginin atölye çalışmaları ile yeni biçimlere bürünmesi planlanıyor.

Sergide, Pomi’nin 2002’den beri yaptığı Kaçan Duvar, Kullan At Mimarlık, İcra Edilen Duvar, Barakalar, Modulor, “Nezih Bir Mimarlığa Doğru” Kataloğu, Bir Kentin Belirmesi gibi temalarının kitapları, filmleri ve enstalasyonları da izlenebilecek. Pomi’nin yeni süreli yayını “dönme dolap” gösterimde olacak. Pomi’nin 14 öğrencisi, Taşkışla’daki diğer öğrencilerle ortak etkinlikler de gerçekleştirecek.

Pomi’nin son ürünleri, Londra’da 2010 yazında düzenlenecek olan iasf 2010 (Uluslararası Mimarlık Öğrencileri festivali) katılımı dolayısıyla, “Recycle, Reduce, Reuse” (Geri dönüşüm, Tasarruf, Yeniden Kullanım) temasına dayanıyor. Bu kapsamda öğrencilerin ürettiği mobilyalar ve yapı ölçeğindeki enstalasyonlar görülebilir. Yılbaşı için hazırlanan ve ilk kez sunulacak olan el yapımı “pomi defterleri”, atölyeye katkı sağlamak üzere sembolik bir fiyatla satışa sunulacak.