Günümüz beton teknolojisindeki gelişme ve iyileşmeler, şantiye uygulamalarında EKONOMİ yanı sıra DAYANIKLILIK'da sağlamaktadır. Özellikle saha betonları, prefabrik elemanlar, püskürtme beton ve sıvalar ile iç mekan şap uygulamalarında rakipsiz olan mikro donatı teknolojisi, tüm projelerde bir kullanım alanı mutlaka bulmaktadır. Artan hazır beton dayanımları ve gelişen yerleştirme teknikleri sayesinde, artık her tür mühendislik uygulamaları şantiye koşullarında kolaylıkla yapılabilmektedir.
Avrupa ve Amerika'daki mühendislik projelerinde SAHA BETONLARI için yapısal donatı kullanımı gitgide azalmakta ve yerine pasif (tali) mikro donatı sistemleri ikame edilmektedir.
Yüklere göre tesbit edilmiş beton sınıfı genellikle taşıyıcılık görevini mükemmelen yerine getirmektedir. İlave olarak aktif donatı (demir hasır) kullanımı bir çok zorluklarının (bindirme, askıya alma, bağlama, eleçleme, stoklama, paslanma, vb.) yanı sıra, gerektiği gibi yerleştirilememesi ve pahalı bir çözüm olması nedeniyle uygulanabilirliğini yitirmektedir.
Ayrıca demir hasır donatının betonun nihai yüzey kalitesine bir etkisi olmadığı gibi ufalanma, tozuma, çatlama ve derz kırılmaları gibi işletme problemlerinin çözümüne bir etkisi bulunmamaktadır.
Çözüm "Lif Donatı Teknolojisi" kullanımıdır.
POLYFIBERS nedir?
POLYFIBERS beton için sentetik mikro donatı sistemidir. Bu sayede beton üretimi, yerleştirilmesi ve kalıptan çıkarılması sırasında karşılaşılan problemler ortadan kalkar. POLYFIBERS bir tali (pasif) donatı tekniğidir. Yüzyıllardır kullanılan SAMAN ve KERPİÇ uygulamasının çağdaş hali POLYFIBERS ve BETON olmuştur. Günümüzde kullanılan betonlardan iki temel özellik beklenir: DAYANIM ve DAYANIKLILIK
· DAYANIM, çimento, katkılar, ve diğer ince malzemelerin KİMYASAL BAĞ kurarak oluşturduğu bir özelliktir.
· DAYANIKLILIK, çimento pastası, agregalar ve ELYAF'ın FİZİKSEL BAĞ kurarak oluşturduğu bir özelliktir.
DAYANIM ve DAYANIKLILIK birbirleri yerine ikame edilebilir özellikler değildir. POLYFIBERS betonda DAYANIKLILIK sağlar. Betonun DAYANIMINA etkisi yoktur. Aksine plastik betonun yerleştirirken fazla su katılması, aşırı vibrasyon yapılması, saçılması, yüksekten düşme, fışkırma, sulu zemine döküm, vb. nedenlere dayalı SINIF KAYBI problemini ortadan kaldırarak, betonun FİZİKSEL PERFORMANSINI arttırır.
Pekiyi, Polipropilen Lifler Bu İşi Tek Başına Gerçekleştirebilir mi?
Yanıt tek kelime ile EVET'tir. Saha betonları için önerilen beton sınıfları umulan hareketli ve sabit yükleri taşımak için yeterli dayanıma zaten sahiptir. Beton kırılmadan önce ne demir hasıra, ne de demir elyafa yük taşıması için sıra gelmeyecektir. Dolayısıyla hiç bir zaman yük taşımayacak bir donatıya bedel ödemek, betona para gömmekten farklı değildir. SAHA BETONLARI için, zemin yükü taşıyabilecek dirence sahip ise, aktif donatı kullanımı GEREKSİZDİR..
Plastik - sıvı - Fazda POLYFIBERS neye yarar?
Betonun plastik fazı, işletme süresince betonun nasıl davranacağının belirlendiği kritik bir dönemdir. Bu dönemde meydana gelen çatlaklar, ayrışma, çökelme, porozite ve iç gerilmeler betonda tamiri mümkün olmayan KALICI hasarlara yol açar. Bu hasarların tedavisi çok yüksek maliyetli ve bir memnuniyetsizlik kaynağıdır. POLYFIBERS elyafları betonun fiziksel iki doğal davranışından kaynaklanan sorunların azaltılmasına ve hatta önlenmesine yönelik bir üründür;
Büzülme, betondaki kontrolsuz ve hızlı su kaybının yanı sıra, hidrotasyon sürecinde ortaya çıkan kimyasal reaksiyonların bir sonucudur. Fiilen büzülmeyi azaltmak mümkün olup, görünür etkileri olan "rötre çatlakları" na yönelik alınacak tedbirlerden biri de POLYFIBERS elyaflarıdır.
Ayrışma, betonu oluşturan ağır agregaların yerçekimi etkisi ile dibe çökmesidir. Beton yüzeyinde kum+çimento+su karışımından oluşan bir ince pasta tabakası birikmesine neden olur. Bu tabaka beton sertleştikten sonra, aşınma, tozuma, pullanma, ufalanma, kırılma, çatlama ve kötü bir görünüme yol açar. POLYFIBERS betonu bir ağ gibi sararak agregaların çökmesini, yani betonun ayrışmasını ortadan kaldırır. Ayrışmayan betonda yukarıda sayılan problemler gözlenmez.
POLYFIBERS ayrıca betona sertleştikten sonra da daha fazla özellik ilave eder. Aşağıdaki tablo bu özelliklerin kısa bir listedir.
POLYFIBERS elyafları problemleri ortadan kaldırır.
· Betona tokluk kazandırır, sünek hale getirir.
· Betonun geçirgenliğini azaltır.
· Betonun darbeye karşı dayanımını artırır.
· Betonun yüzey aşınma mukavemetini artırır.
· Asit ve bazlardan etkilenmez. Zamanla çözünmez ve çürümez.
· Donatının korozyonunu ve paslanmasını geciktirir.
· Betonun dağılmasını önler. Yapıların depremde çökme riski azalır.
· Betonun tutunganlığı artar, geri düşme azalır, kayar kalıplarda betonun şişmesi önlenir.
· Yorulma dayanımını kazandırır ve beton hizmet ömrünü artırır.
· Aşındırıcı kimyasallara karşı dayanımı artırır.