Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, zengin doğal bitki örtüsüne ve özgün kültürel yapıya sahip Polonezköy'ü yapılaşmaya açacak imar planlarına itiraz edildi.
Beykoz'a bağlı köy, 1842 yılından Polonya'dan kaçanlar tarafından kuruldu. Hala 430 kişilik nüfusun dört biri Polonyalı.
1996'da doğal sit alanı ilan edilen köydeki Tabiat Parkı İstanbul'un doğal bitki türlerinin neredeyse tamamını bünyesinde barındırıyor.
Yıllardır imar bekleyen köye sonunda Polonezköy Köy Yerleşik Alanına ilişkin 1/5000 Ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı yapıldı.
Ancak "koruma amaçlı imar planı", köye düşük ve seyrek yoğunluklu konut, turistik tesisler, banka ve finans kurumları kurulabilecek. Konut için emsal (yapılaşma yoğunluğu) 0.15, yükseklik 6.50 metre yani 2 kat olarak belirlendi. Bu da köyü korunmak yerine yapılaşmaya açacağı tehlikesini gündeme getiriyor.
Bu sebeple TMMOB'a bağlı Mimarlar, Şehir Plancıları, Peyzaj Mimarları, Çevre Mühendisleri ile ÇEKÜL, TEMA, Kuzey Ormanları Savunması karara itiraz etti. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde toplanan grup itiraz dilekçelerini iletmeden önce ortak basın açıklaması yaptı.
İmar planı korumuyor tahrip ediyor
Açıklamayı okuyan Şehir Plancıları Odası'ndan Gürkan Akgün, Polonezköy Tabiat Parkı'nın zengin doğal dokusu, peyzaj değerleri, tarihsel ve kültürel kimliği, özgün kırsal yerleşme karakteri bakımından evrensel bir miras olduğunu belirtti.
Akgün, İstanbul'un doğal bitki türlerinin hemen tamamını bünyesinde barındıran, orman alanları ile çevrili ve bugüne kadar İstanbul'un metropoliten gelişme baskısından kendisini korumayı başarabilmiş bu bölge için hazırlanan imar planlarının "koruma amaçlı" olmaktan uzak tahrip edici olduğunu ifade etti.
Temel itibariyle Polonezköy'ü turizm ve konut amaçlı yapılaşmaya açan, ilave imar artışları sağlayan bu imar planlarının derhal durdurulması ve Polonezköylülerin gündelik yaşam ihtiyaçlarını da karşılayabilecek nitelikte korunması talep edildi.
Köyde imar spekülasyonu tehdidi
Akgün, bu planların da İstanbul'un kuzeyinde kalan son orman, tarım alanlarına, su havzalarına, kırsal karakterli yerleşimlerine gözünü diken projelerin bir parçası olduğunu vurgulayarak Polonezköy'ün 3. Köprü güzergahının hemen güneyinde yer aldığı için imar spekülasyonu baskısı altında olduğunu belirtti.
Polonezköy'de yaşayan Deniz Noviçki de köydeki büyük arsaların alınacağı ile ilgili dedikodular olduğunu söyledi.
Koruma amaçlı imar planının köylerindeki yolları genişleterek yol boyunca ağaçların kesilmesine neden olacağına dikkat çeken Novaçki, "Bu plan Polonezköy'ü koruyamaz. Büyük mağduriyet yaşıyoruz" dedi.