İstanbul'da 20 yıl önce Tabiat Parkı statüsü verilerek koruma altına alınan Polonezköy'ü yapılaşmaya açacak imar planı tartışmaları sürerken Şehir Plancıları Odası ve Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubeleri ile köy muhtarlığı üzerinde çalıştıkları itiraz metinleriyle plana 'hayır' demeye hazırlanıyor. Milliyet'ten Arif Balkan'ın haberine göre 172 yıllık tarihiyle şehir keşmekeşinden kaçmak isteyen İstanbulluların uğrak noktaları arasında yer alan Polonezköy için hazırlanan 1/1000 ölçekli 'koruma amaçlı' uygulama planına göre, Tabiat Parkı sınırları içinde kalan bölgede düşük yoğunluklu konut ve turizm alanları inşa edilebilecek.
Bölgeye ticaret alanları, bankalar, finans merkezleri ve kamu binalarıyla birlikte oteller de yapılabilecek. Çevre mühendisleri ve şehir planlcıları ise imar değişikliğiyle birlikte villaların da arasında bulunduğu mevcut kaçak yapıların legal hale geleceği iddiasında.
'Yeni planda kat emsali artıyor'
İtiraz anlamında yerinde gerekçelerinin olduğunu belirten Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, şunları söyledi: "En kısa zamanda itirazımızı yapacağız. Bölgenin bir kısmı 2B arazisi. Yeni imar planı bölgede büyük tahribat meydana getirecek. Emsal 0,15 gibi görünse de burada büyük parseller olduğu için oldukça yoğun bir yapılaşmanın gerçekleşme ihtimali çok yüksek" dedi. Çevre Mühendisleri Odası'ndan Menekşe Kızıldere de eski planlarda emsalin daha az olduğunu ancak bu yeni planda kat emsalinin arttığını belirtti.
'700 kişi yaşıyor'
Polonezköy muhtarı Antoni Vilkoşevski de 700 kişinin yaşadığı köyle ilgili hazırlanan imar planına köy derneklerinin de katılımıyla itiraza hazırlandıklarını kaydederek, "Köyün dokusunu bozmayacak bir imar hakkı verilmesini istiyoruz. Köyümüz zaten koruma alanı. Yeni imar planı da Tabiat Parkı niteliği bozulmadan yapılsın. Köy betonlaşmasın. Plan yapılmasın demiyoruz, plan olsun. Gerekli yerlere köy sakinleri olarak itiraz edeceğiz" ifadelerini kullandı.
Plan neler getirecek?
Askıdaki plana göre Polonezköy şöyle şekillenecek: Yeni binaların yüksekliği 6.5 metreyi ve 2 katı geçemeyecek. Düşük yoğunluklu konut ve turizm alanları yapılacak. Günübirlik, haftalık, aylık ihtiyaçlara cevap verecek ticari birimler, muayenehaneler, müze, kütüphane, sergi salonu, restoran ve banka gibi yapılar yapılabilecek. Binalarda bir bodrum katı yapılabilecek. Bu bodrum katında ise SPA, yüzme havuzu, restoran, spor salonu yer alabilecek. Oteller en fazla 60 kişi kapasiteli olabilecek.