Plastik İşçileri artık daha Güvenli Ortamlarda Çalışıyor

Uluslararası rekabetin yaşandığı günümüz koşullarında şirketlerin çalışma ortamlarını daha sağlıklı, bilinçli ve teknolojinin getirdiği yeniliklerle yapılandırması önemli bir zorunluluk olarak ortaya çıkıyor. Hem verimliliği sağlamak hem de nitelikli iş gücünü elinde tutmak isteyen şirketler bu alanda çalışmalar gerçekleştirmeye başladı. Ancak ülkemizde hâlâ ciddi oranda iş kazaları yaşanıyor. Plastik sektörü, aldığı önlemler sayesinde iş kazalarını diğer sektörlere kıyasla azaltmayı başardı. 2008 yılında Türkiye’de yaşanan iş göremezlik ödeneği alınan hastalık olayları içinde plastik ve kauçuk sektörünün oranı sadece yüzde 1,6 oldu.

Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarına göre tüm sektörlerde 2008 yılında geçici iş göremezlik ödeneği alınan 949 bin 925 hastalık olayı yaşandı. Plastik ve kauçuk sektöründe ise toplam 15 bin 88 adet iş göremezlik ödeneği alınan hastalık olayı görüldü. Türkiye’de tüm sektörlerde yaşanan iş göremezlik ödeneği alınan hastalık olayları içinde plastik ve kauçuk sektörünün payı son derece düşük.

Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları doğrultusunda, tüm sektörlerde yaşanan olaylar sonrasında 2008 yılı içerisinde geçici iş göremezlik süresi 11 milyon 904 bin 94 gün olarak kayıtlara geçti. Plastik ve kauçuk sektöründe çalışanlar ise sadece 175 bin 136 gün iş göremezlik raporu aldı.

PAGDER (Plastik Sanayicileri Derneği) Başkanı Hüseyin Semerci konu ile ilgili yaptığı açıklamada, plastik sektöründe yoğun bir istihdamın bulunmasına rağmen çok az sayıda meslek hastalığı yaşandığına dikkat çekti. Semerci, plastik sektörünün iş güvenliği ve meslek hastalıkları konusunda ciddi önlemler aldığını ve bu nedenle yaşanan olay sayısının son derece düşük olduğunu belirtti. PAGDER Başkanı, plastik sektöründe sürekli görülen bir meslek hastalığı olmadığını da vurgulayarak yaşanan olayların birbirinden ayrı olaylar olduğunu söyledi.