Plansız HES'ler ile Doğa Katliamı Yapılıyor



Jeoloji Mühendisleri Odası, sayıları yüzlerce olan plansız nehir tipi hidroelektrik santrali (HES) ya da barajlarla doğa katliamı yaşandığını ifade etti. 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle Jeoloji Mühendisleri Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, enerjide dışa bağımlılığın azaltılarak yerli kaynakların harekete geçirilmesi gibi meşru ve anlamlı gerekçelendirmelerle, suyu doğal hak olmaktan çıkarıp ticari hale getirerek sermayeye, küresel piyasaya açan politikalardan vazgeçilmesi gerektiği kaydedildi.
 
Tunceli ve Hasankeyf vurgusu

Doğu Karadeniz'de, Rize Fındıklı'da, Çayeli, Hemşin, Çamlıhemşin İkizdere, Askaroz, Trabzon'da İkizdere Çağlayan Deresi, Uzungöl'de, Artvin'de Papart'ta, Balcı'da, Maçahel'de, Barhal'da dereler üzerine yapılan, sayıları yüzlerce olan plansız nehir tipi HES ya da barajlarla doğa katliamı yaşandığı ifade edilen açıklamada, "Artvin'de Çoruh Vadisi boyunca, vadi üzerinde yer alan onlarca köy ile Yusufeli ilçesi, projelendirilen barajlar ve hidroelektrik santralı sebebiyle sular altında kalacak, tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri yok olacaktır" denildi. Tunceli Munzur Vadisi ile çevrenin baraj ve hidroelektrik santral projesi sebebiyle ekolojik dengesinin bozulacağının altının çizildiği açıklamada, "İnsanlar göçe zorlanacak, yaşam kültürünün temelleri yok edilecektir. Hasankeyf'te yapılacak barajlarla tarihi kültürel değerlerimiz sular altında kalma ve yok olma tehdidi altındadır" denildi.

Açıklamada "Dünya Su Günü'nde bir kez daha ifade ediyoruz ki suyun, yalnızca insanlık için değil, canlı ve cansız tüm doğa için vazgeçilmez doğal ihtiyaç olduğu unutulmadan, projeler oluşturulmalı, doğal bir varlık olan suyun kullanımı ve korunması ile ilgili kararlarda yöre, bölge, ülke insanını yok sayma anlayışı terk edilmelidir" ifadelerine yer verildi. (AA)