Belediye bürokratlarının tüm itirazlarına rağmen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın isteğiyle hazırlanan Dubai Towers'a (Dubai Kuleleri) özel imar planı, uzmanlara göre yaklaşık 1 milyar doları aşan ek kazanç sağladı. Toplam değeri 2 milyar doları aşması beklenen ve Dubai International Properties'in yapacağı 300 metrelik dev kulelerin gerektireceği altyapı yatırımlarının maliyetiniyse belediye aracılığıyla İstanbullular ödeyecek.
'Başkanlık Makamı' isteğiyle dün İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde kabul edilen Dubai Towers'ın yeni 1/5 bin ölçekli imar planlla, bütün İstanbul'da arazinin üç katı yapı alanı izni verilirken, Dubaililere 5.8, yani arazisinin yaklaşık altı katı inşaat izni verildi. Böylece Dubai Towers'a 97 bin metrekarelik fazla inşaat alanı sağlandı.
İBB Meclisi CHP Grup Başkanvekili Kemal Akar, kulelerin yapılacağı İETT arazisinin değer tespitinden verilen özel imar iznine kadar her adımda İstanbulluların sırtına yük bindirildiğini savundu. Kemal Akar, "Bu İETT arazisi yıllar önce Ali Haydar Veziroğlu'na 105 milyon dolardan verilip geri alınmış. Belediye de, Dubaililerle yaptığı 500 milyon dolarlık gayrimenkul ortaklık bedeli olarak 100 milyon dolara bu araziyi sayıyor. Şimdi ihaleye çıkılsa 500 milyon doların üzerinde satılır. Planın iptalini isteyeceğiz. Sayın Başkan biz bu araziyi Dubaililere vermedik, ön görüşme yaptık diyor. Ancak Dubaililer haziranda temel atacağız diyerek etrafa broşür dağıtıyor" diye konuştu.
'Benzeri yok'
Emlak uzmanlarının yaptığı hesap, Dubai Towers'a sağlanan 97 bin metrekarelik fazla inşaat alanının bedeli 1 milyar doları aşıyor. Arazisinin metrekare fiyatı 3-5 bin dolar arasında değişiyor ve satış bedeli hesaplanırken arsa birim fiyatının iki katı alınıyor. Yani yapıların metrekaresi 6-10 bin dolar arasında değişiyor.
Carisma Emlak yetkilileri, kupon gayrimenkul olduğu, benzeri bulunmadığı ve çok özel imar izinlerine sahip olduğu için, Dubai Towers'ta bu rakamın metrekarede 10 bin doların üzerine çıktığını belirtiyor. Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Birgül de, "TMSF burada Toprakbank'ın yanında Uzan Grubu'nun 13.5 bin metrekarelik arazisini çok düşük değerden 45 trilyona sattı. Yani arazi 3.3 bin dolar ediyorsa, satış bedeli 6.5-7 bin dolar ediyor. Şahıs satsaydı çok üzerinde olurdu. Kulelerin yapılacağı bölgede birim fiyat 8 bin dolar civarında. Kulelerin birimi 10 bin doların
üzerinde olacaktır" dedi. Kulelerde Dubaililerin yüzde 80, belediyenin yüzde 20 payı olacak.
Kurumlar da karşı çıkıyor
Yeni imar planları, belediye birimleri Ulaşım Planlama Müdürlüğü, Raylı Sistem Planlama Müdürlüğü, Zemin ve Deprem İnceleme Müdürlüğü, Merkez İtfaiye Müdürlüğü, İSKİ, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Şişli Belediyesi'nin olumsuz raporlarına rağmen onaylandı. Raporlar, bu yaz inşaatına başlanması planlanan Dubai Towers'ın Gökkafes'te olduğu gibi şehrin göbeğinde yeni bir tartışmalı yapı yaratacağını gösteriyor.
Belediyenin ilgili birimlerinin teker teker itirazlarının yanı sıra, topluca itirazlarının yer aldığı sonuç bölümünde, 'imar plan değişikliği, mevcut imar planlarına aykırı, yapı, nüfus ve trafik yoğunluğunu artırıcı, emsal teşkil edici' uyarısı dikkat çekti. Yani Dubai Towers hayata geçerse getirdiği yapı ve nüfus yoğunluğu nedeniyle karayolu ağıyla birlikte içme suyu ve atık su altyapısı çökecek, yüksekliği nedeniyle deprem ve acil durum müdahalesi imkânsız hale gelecek, İstanbul'un haberleşme sistemini etkileyecek ve bölgede bundan sonra yapılması düşünülen gökdelenlere 3 yerine 5.8 emsal verilmesini gerektirecek.