AKP'li Eyüp Belediye Başkanı Ahmet Genç, bir İstanbul âşığı olan Piyer Loti'nin adıyla anılan tepeyi 'isimsiz' ilan etti. Ve Genç'e göre, Piyer Loti de yalnızca tepe üzerindeki kahvehanenin ismiydi. Oysa Genç'in, başkanı olduğu Eyüp Belediyesi'nin resmi internet sitesinde, bu tepenin adı Piyer Loti Tepesi olarak anılıyor.
Eyüp Belediyesi, önceki gün Büyükşehir Belediye Meclisi'ne sunduğu teklifle 'Piyer Loti' adıyla anılan tepeye 'Eyüp Sultan Tepesi' adı verilmesini istemişti. CHP'li Eyüp Belediye Meclis Üyesi Ali Lütfü Gündoğdu'ya göre, teklif ilçe belediye meclisine, 'başkanlık makamınca' gelmişti:
"İsim değişikliğinin doğru olmayacağını, bütün dünyanın burasını Pierre Loti Tepesi olarak bildiğini söylememize rağmen AKP'liler böyle bir teklif kararı aldı."
O da 'Piyer Loti Tepesi' diyordu
Genç'in, 'isimsiz' ilan ettiği, hatta tarihçilere 'hodri meydan' dediği tepe, başkanlığını yaptığı Eyüp Belediyesi'nin resmi internet sitesinde de 'Piyer Loti Tepesi' olarak yer alıyor. Sitede, Genç'in kendi fotoğrafıyla yayımlanan '2007-2009 Yatırım Projeleri' bölümünde, 'Piyer Loti Projelerimiz' başlığı altındaki iki proje şöyle: 'Piyerloti Tepesi'ne Kat Otoparkı Yapılması Projesi ve Piyerloti Kulesi Projesi"
Bu teklif, Genç'in başkanlığını yaptığı Eyüp Belediyesi'nin bu türden ilk icraatı değil. Belediye Nisan 2006'da 'Kutlu Doğum Haftası'nda bastırdığı, içinde 'Örtünmemek gühantır' yazılı kitapçığı ilçede ve okullarda dağıttı. Temmuz 2005'te ise ÖSYM tarafından hazırlanan 2005 Kamu Personeli Tercih Kılavuzu'na ilan vererek, zabıta olmak için başvurmayı düşünen kişilere imam-hatip mezunu olma şartını getirdi.
Topbaş ve CHP'li meclis üyelerinin itirazı üzerine Ahmet Genç, dün Eyüp Sultan adını verdiği Piyer Loti Tepesi'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Genç, Eyüp'ten tepeye uzanan bir teleferik yaptıklarını, teleferiğin bir ayağına 'Eyüp Sultan' ismini verdiklerini, tepedeki ayağına da isim vermek istediklerini söyledi. Genç'e göre, isim arayışına giren belediye, 'bir durak ismi' olarak 'Eyüp Sultan Tepesi'ni uygun görmüştü:
"Burada 22 bin metrekarelik tesisler yaptırdık, gelen 40 bin Fransız turisti ağırlayalım diye. Mezarlıkların içinden yol vardı, turistlere tecavüzler olurdu. Turistleri yürütmeyelim diye teleferik yaptık. Teleferiğin bir kulesini aşağıya, diğer kulesini mezarlıkların içine yaptık. Eyüp Sultan üzerindeki tepe 250 dönüm arazi mezarlıktır, buranın ismi yoktur. Bu kulenin adına Eyüp Sultan Tepesi dedik. Bu bir teleferik durağıdır."
Genç, tepenin 'Piyer Loti' adını taşımadığı, isimsiz olduğu görüşündeydi. Genç'e göre, Piyer Loti, tepe üzerindeki kahvehanenin adıydı: "Piyer Loti kahvesi yerinde. Şu anda mezarlıkların içerisindeki kulenin adına Eyüp Sultan Tepesi'ne çıkıyorsunuz. Burası da Eyüp Merkez Mahallesi, Eyüp Sultan Tepesi'dir, Piyer Loti değildir. Tarihin hiçbir sayfasında Piyer Loti diye geçmez. Piyer Loti kahvedir, böyle bir mevki yoktur. Vardır diyen tarihçi varsa hodri meydan!"
Kimsenin sahiplenmediği levha
Bu arada, toplantı bitiminde tepede gezinen Genç'e, direğe asılmış 'Eyüp Sultan Tepesi' levhası gösterildi. Genç, levhanın Büyükşehir Belediyesi'nce konulmuş olabileceğini söyledi. Ancak bu açıklama, yalanlandı. Büyükşehir Belediyesi, levhayı kendilerinin koymadığını kaydetti.
AKP Genel Merkez yönetimi de Piyer Loti Tepesi'nin adının değiştirilmesine sıcak bakmadı. Yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Ergün, konunun basına yansıması üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı telefonla arayarak bu değişikiliğin belediye meclisinde kabul edilmemesini istedi. Ergün, yerleşik bir ismin değiştirilmesinin uygun olmayacağını, tartışma yaratacak kararlardan kaçınılması gerektiğini söyledi.
Loti İstanbul âşığıydı
1850-1923 yılları arasında yaşayan Fransız yazar Piyer Loti 1870-1913 yılları arasında Türkiye'ye yedi kez geldi. İkinci gelişinde kısa süre Beyoğlu'nda bir otelde kaldıktan sonra Eyüp'e taşındı. Bir yandan tanıştığı bir Ermeni papazdan Türkçe dersleri alırken, giderek Türk göreneklerini benimsedi. Nargile içip Karagöz seyretmeyi seviyor, dünyanın en güzel kentinde yaşadığına inanıyordu. Sonra yazmayı sürdürdü. Aşk, ölüm, umutsuzluk gibi temalara sıkça yer verdiği eserlerini Eyüp sırtlarında Haliç'i tepeden gören bir kahvehanede yazıyordu. 19. yüzyılın sonlarına kadar Rabia Kadın adıyla bilinen kahvehane zamanla Pierre Loti kahvehanesi olarak anılmaya başladı. Kahvehaneyle birlikte tepenin adı da Pierre Loti Tepesi olarak yerleşti. Günümüzde özellikle Fransız turistler tepeyi sık sık ziyaret ediyor. Tepede Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan turistik tesisler bulunuyor.
Topbaş: Bazı adlar değiştirilemez
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, Harita Komisyonu'na gönderilen teklife sıcak bakmıyor: "Bazı mekan isimlerinin değiştirilmesi o kentin tarihiyle kopukluğunu ortaya çıkarır. Bugün bir yerin ismini değiştirirsiniz, yarın bir başkası gelir başka isim koyar. Bazı mekanlar var ki artık isimleri değiştirilemez. Çünkü 4 bin 500 yıllık tarihi olan birtakım mekanlarda yeni izler oluşturup yeni tarih yazmanız mümkün değil. O kayıtlara girmiştir, arşivlerde vardır ve kentin hafızasıdır o bölgeler... Değiştirmek tarihle bağları kopartmak anlamına gelir."