Piano'ya Danimarka'dan Sonning Ödülü



Dünyaca ünlü İtalyan mimar Renzo Piano, 2008 Sonning Prize’ın sahibi oldu. Danimarka tarafından bir mimara verilen en prestijli ödül olan, toplamda 1 milyon Danimarka Kronu (yaklaşık 200 bin Amerikan Doları) değerindeki Sonning Prize, Piano’ya 1 Ekim’de Kopenhag Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bir törenl ile sunuldu.

Ödül programının resmi tavsiye açıklamasında Piano hakkında şu demece yer verildi: “Bir mimar olarak işaretlerini dünyanın dört bir yanına bırakan Piano, güzel sanatlar, mimarlık ve mühendisliğin dikkat çekici ve olağandışı bir sentezi olarak görülebilir.”

 

Açıklamada, Piano mimarlığının kıta Avrupa’sında vermiş olduğu örneklerden Paris’teki Centre Georges Pompidou, Berlin Potsdam Meydanı masterplanı, Bern’deki Paul Klee Müzesi, Roma’daki Parco della Musica müzik oditoryumu ile son dönem işlerinden Londra’daki Shard gökdelenine değinildi.

 

Piano’nun Sonning Prize’a layık görülmesine dair metnin devamında şunlar yer alıyor: “Ürünleri döneminin özgünlüğü, malzemeleri ve en son teknolojik gelişmelerini kucaklarken, Piano, kuvvetli klasik İtalyan geleneklerine, mimarlık tarihine ve felsefesine bağlı kökenleri ile tam bir Avrupalı olarak karakterize oluyor. Piano’nun entelektüel merakı ve sorun çözüm teknikleri, stürktürleri ve konstrüksiyonlarında zarif bir biçimde ifade buluyor. Fakat mimarlığın sosyal boyutuna ilişkin inancı ve hümaniter idealleri, Piano’yu konut bölgelerinin planlaması ve sürdürülebilirlik konularında aynı derece başarılı hale getiriyor.”

 

70 yaşındaki Piano, halen dünyaya geldiği Cenova, İtalya’da mimarlık pratiğini sürdürüyor. ‘Renzo Piano Building Workshop’ isimli ofisinde çalışmalarını sürdüren Piano’nun tüm sıra dışı işleri, işliğin resmi web-sitesinde incelenebilir.

Sonning Ödülü Hakkında:

Sonning Prize, Danimarka’nın en geniş çaplı kültürel ödülü. Yazar ve editör C. J. Sonning (1879-1937) tarafından kurulan vakfın Avrupa kültürünü tanıtmak ve teşvik etmek için verdiği ödül, Sonning’in dileğinden yola çıkılarak “Avrupa kültürünün yararı için övgüye layık işler ortaya koyan” kişilere veriliyor.

 

Kopenhag Üniversitesi’ne bağlı bir komite tarafından her iki yılda bir sahibi belirlenen ödüle daha önce layık görülmüş kişilerden bazıları şöyle: eski Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Mary Robinson, aktör Sir Laurence Olivier, fizikçi Niels Bohr, sinema ve tiyatro yönetmeni Ingmar Bergman ve yazar Simon de Beauvoir. Sir Winston Churchill de 1950 yılında olağanüstü kararla bu ödülle onurlandırılmıştı.