Philips "Işığın Geleceği"ni Açıkladı



LED teknolojisinin öncüsü Philips, dünyanın önde gelen trend araştırmaları ve gelecek senaryoları şirketi PSFK labs’in hazırladığı “Işığın Geleceği” raporuna sponsor oldu.

Aydınlatmanın günlük hayatımızı nasıl etkilediğini gösteren ve aydınlatma alanında ortaya koyduğu gelecek trendleri ile ufuk açıcı bir rapor olan “Işığın Geleceği”, uzmanlarla yapılan söyleşilerin yanı sıra 50'yi aşkın vaka çalışmasını içeriyor. Aydınlatmanın deneyim yaşatma, hikâye anlatma, bilgi aktarma ve iyi yaşamı teşvik etme amacıyla nasıl kullanılabileceğini gösteren 4 ana tema altında 12 trendin özetini sunan rapor, ışığın insan yaşamını olumlu yönde nasıl etkilediğini de ortaya koyuyor.

Philips Türkiye CEO’su Göktuğ Gür ve Philips Aydınlatma Türkiye Pazarlama Direktörü Hakan Payzun'un katılımıyla 05 Kasım 2013 Salı günü Bursa'da düzenlenen basın toplantısında, "Işığın Geleceği" raporuyla birlikte, Bursa’da hayata geçirilen yeni aydınlatma projeleri de paylaşıldı.

Gür: "Hedefimiz, Bursa’nın iyi aydınlatılmış bir şehir olmasına katkı sağlamak"

Philips'in 90’lı yıllardan bu yana dünya genelinde mimari yapı aydınlatması ve şehir güzelleştirme çalışmaları gerçekleştirdiğini hatırlatan Philips Türkiye CEO’su Göktuğ Gür; "Bu kapsamda yüzlerce projeye imza attık. Paris’teki Eyfel Kulesi’nden, Londra’daki Big Ben’e; Atina’daki Akropolis’ten Berlin’deki Reichstag’a ve İstanbul’daki Boğaziçi Köprüsü’nden; Erzincan Tren Garı’na, Selimiye Camii’nden, Amasya Valilik Binası’na kadar şehirlerin sembolü haline gelmiş pek çok önemli yapı Philips tarafından aydınlatıldı. Türkiye’de şehir aydınlatma çalışmalarımızı yoğun olarak sürdürüyoruz.

Ankara protokol yolunun yeni hali

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Tasarım Elektrik ile birlikte Bursa’da geçen yıllarda gerçekleştirdiğimiz Emir Sultan Cami, Ulu Cami, Bursa Saat Kulesi, Balibey Han, Acemler Üst Geçidi, Emir Sultan Alt Geçidi gibi projelere yenilerini eklemenin mutluluğunu yaşıyoruz. Son olarak Bursa Enerji Müzesi, Telekom Genel  Müdürlüğü, Gemlik Köprüsü, Whiteside Ofis Binası, Yıldırım Cami, Güllük Üst Geçidi, Beşevler Rekreasyon Alanı ve  Mimar Sinan Parkı’nı da LED teknolojisi kullanarak aydınlattık. Yıldırım külliyeleri, Hüdavendigar Parkı ve Köprüsü, önümüzdeki aylarda aydınlatmasını tamamlayacağımız mekânlar arasında yer alıyor. Hedefimiz gelişen ekonomik gücüyle Türkiye’nin en büyük ilk dört şehri arasında yer alan Bursa’nın iyi aydınlatılmış bir şehir olmasına katkı sağlamak.” dedi.  

Reklam Goruntulenme Bolumu


Payzun:
"Aydınlatma, etkileşimimizin merkezinde yer alacak"

Rapor hakkında bilgi veren ve aydınlatmanın geleceğini şekillendiren trendleri anlatan Philips Aydınlatma Türkiye Pazarlama Direktörü Hakan Payzun ise, Philips olarak aydınlatmada yaşanan dijital devrimin ön saflarında yer aldıklarını belirterek; "Daha sağlıklı ve sürdürülebilir bir dünya yaratma taahhüdümüz kapsamında aydınlatmanın geleceğine yön vermeye devam ediyoruz. İçgörülerimiz, uzmanlığımız ve çığır açıcı yeniliklerimiz ile bireylerin ve toplumların yaşamlarında olumlu değişiklikler yapıyoruz. ‘Işığın Geleceği’, önümüzdeki yıllarda rapordan ilham alacak insanlarla meyvelerini verecek ağacın bereketli ilk filizleri.” diye konuştu.



Aydınlatmada yeni bir çağın eşiğine gelindiğine dikkat çeken Payzun, “Bir yandan teknolojik yeniliklerin diğer yandan acil küresel ihtiyaçların kazandırdığı hızla aydınlatma, toplumun tüm yönlerinin ayrılmaz bir parçası haline geliyor. Bundan beş yıl önce hayatımıza akıllı telefonların girmesiyle mobil telefonlar sadece bir iletişim aracı olmaktan çıkarak günlük yaşamımızın her anına eşlik eden cihazlar haline geldi. Benzer şekilde önümüzdeki beş yıl içerisinde de aydınlatmanın birbirimizle etkileşimimizin merkezinde yer alacağı kanaatindeyiz. Gelecekte ışığı sadece işlev olarak görmeyeceğiz, ışık bizim için bir araç olacak. Işık sadece açıp kapadığımız bir şey değil, etrafımızdaki dünyadan en iyi şekilde yararlanmamızı sağlayacak bir araç haline geliyor.” dedi.



Payzun, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Işık, güvenlik duygusu ve hayranlık uyandırmanın yanı sıra ilham verme, canlandırma, rahatlatma ve iyileştirme gücü de veriyor. Aydınlatmaya getirdiğimiz yenilikler bugünün ve geleceğin bireyleri, toplumları, çevresi ve ekonomilerine yarar sağlıyor. Aydınlatmada yenilik gündemini şekillendiren 3 temel toplumsal trend; dünyanın daha fazla ve daha akıllı aydınlatmaya ihtiyacı olduğu ve giderek daha çok dijitalleştiği yönünde...”


"Işığın Geleceği" raporunda yer alan 12 trend için ilerleyiniz >

Geleceğin aydınlatmasına ışık tutan trendler...

“Işığın Geleceği” raporu, sağlıklı uyku düzeni ve güvenlik hissinden kaynak sıkıntısı ve iklim değişikliğinin yeniden ele alınması gibi makro sorunlara kadar değişiklik gösteren bir çok alanda  aydınlatmanın getirebileceği bir dizi faydaya toplu bir bakış sağlayan projelere vurgu yapıyor. Bu projeler, terk edilmiş bir petrol istasyonunun bir sanat eserine dönüştürülmesinden San Francisco Körfez Köprüsü’nün 75. yıldönümüne özel aydınlatması gibi üst düzey tasarım harikalarına kadar geniş bir yelpazedeki çalışmaların profilini çiziyor.

Aralarında kamusal alanlarda akıllı aydınlatma uygulamalarının hayata geçirilmesine yardım eden Philips CityTouch, insanların fiziksel ve duygusal durumlarına olumlu etki ettiği kanıtlanmış Philips SchoolVision ve Healwell çözümleri ve evde aydınlatma deneyiminde paradigma değişikliği niteliğinde bir devrim yaratan, Philips Hue gibi ürünlerin de bulunduğu projeleri de içeren raporda ortaya çıkan 12 trend ışığın gelecek vizyonunu ortaya çıkarıyor.

Işığın duygular üzerindeki olumlu etkisi

Interaktif Aydınlatma: Işığı kullanarak insanlar ve yaşadıkları çevre arasında kişiselleştirilmiş bir bağ kurulabiliyor. Örneğin bir parkta uygulanan interaktif aydınlatma çözümleri ile parkta yürüyen insanların sadece önlerinden geçerken yanan lambalar ile hem güvenlik hem de enerji tasarrufu sağlanabiliyor.  

Karşılama Işığı: Şehirlerde unutulmuş ya da kullanılmayan alanlar yaratıcı aydınlatma tasarımları ile yeniden keşfedilerek geri kazanılabilir ve güvenli alanlar haline getirilebiliyor. Örneğin, eski kale surları ya da tünel tavanları aydınlatma ile yeniden düzenlenerek ikonik alanlar haline gelebiliyor.

Işıkla Bağlantı Kurma: Senkronize aydınlatma deneyimleri kişiler arasındaki ilişkileri yeniden hayata döndürüyor. Nişanlınız yanınıza yaklaştığında yanıp sönen LED’li alyanslardan sevdiklerinizle iletişim kurabileceğiniz birbirine internet üzerinden bağlı “iyi geceler lambası”na kadar ışığın iletişimde kullanıldığı örnekler her geçen gün artıyor.

Işığın kimlik yaratmadaki rolü

Şehirlere Kimlik Katma: Aydınlatma tasarımı ile şehirlere ikonik simgeler kazandırılabilir. New York’taki Empire State Building’den İstanbul Boğaz Köprüleri’ne kadar şehirlerde iyi aydınlatılmış yapılar şehir simgeleri haline gelebilir.

Sesle Senkronizasyon: Ses ile senkronize aydınlatma sistemleri insanların bambaşka deneyimler yaşamalarına olanak sağlıyor. Philips’in Bursa Enerji Müzesi’nde yaptığı ve Türkiye’de ilk kez kullanılan aydınlatmanın ses ile entegre bir şekilde kullanımı bu trende örnek olarak gösterilebilir.

Işıkla Sanat: Teknoloji ile insan hareketleri takip edilerek bu hareketler ışığın grafik imgelerine dönüştürülebiliyor. Philips’in geliştirdiği OLED teknolojisi kullanılarak Tapei W Otel’de kullanılan interaktif ışık duvarına insanların hareketleri yansıtılabiliyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu


Bir iletişim aracı olarak ışık

Sanal Sınırlar: Günümüzde tasarımcılar var olan fiziksel sınırların yerine ışık kullanabiliyor. Işık ile belirlenmiş bisiklet yollarından basket sahalarına kadar birçok proje şehirlerde daha esnek alanlar yaratmaya olanak sağlıyor.

Işık Hızı: Yenilikçiler ışığın hızında bilgi taşımanın yollarını arıyor. Bulunduğunuz alandaki wifi network’ünü gösteren ışık kümeleri ya da süpermarketler içerisinde bulunan LED sensörleri ve akıllı telefonlar ile tüketicileri indirimli ürünlere yönlendirmek gibi ışığın bilgi aktarma gücü gelecekte ön plana çıkacak en önemli trendlerden biri.  

Işıkla Yönlendirme: Projeksiyon teknolojisindeki yenilikler ile artık her yüzey üzerinde gerçek zamanlı olarak yönlendirmeler yapılabiliyor. Bilardo masası üzerine yansıtılan öğretici ışık ve Sydney Harbour Tüneli girişinde bulunan ve ışık ve su kullanılarak yapılan havada süzülen “dur” işareti bu trendin örnekleri arasında yer alıyor.



Yaşam için ışık

Işık Terapisi: Yeni ürünler aydınlatma teknolojisini kullanarak canlıların doğal biyometrik ritimlerinin nasıl yeniden ayarlanabileceğini araştırıyor. Hastanın daha kolay iyileşmesi için yapılan hasta odası aydınlatmaları ve bitkilerin daha sağlıklı ortamlarda yetişmesini sağlayan sera aydınlatmaları ışık terapisinin en çarpıcı örneklerinden…

Mod'a Göre Işık:
Yeni ürün ve teknolojiler ışığın sakinleştirici gücünü kullanarak insanların daha huzurlu bir ruh haline ulaşmasını sağlıyor. Philips-Disney işbirliği ile üretilen Disney LivigColors ve Philips hue entegrasyonu moda göre ışık trendine en uygun çözümler arasında yer alıyor.

Sürdürülebilir Aydınlatma: Düşük maliyetli ve verimli aydınlatma sistemleri insanların sınırlı kaynaklarla yaşamaları için yeni fırsatlar sunuyor. Philips’in tüm LED projeleri sürdürülebilir aydınlatma trendine örnek teşkil ediyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.