Phaselis’te Yapılaşmaya Tepki



Antalya Kemer'deki Phaselis Antik Kenti koruma alanında kalan Cennet (Alacasu) ve Bostanlık koylarında günübirlik tesis ve plaj projesine karşı “Phaselis’e Dokunma Hareketi” tarafından imza kampanyası başlatıldı.

Sözcü’den İsmail Akın’ın haberine göre; Change.org'da açılan “Phaselis’e dokunma! Alacasu ve Bostanlık koylarında işletme değil koruma istiyoruz” başlıklı kampanya, imzaya açıldı. Antik kentte yapılan inşaat çalışmalarının tarihi eserlere doğal alana zarar vereceği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Antalya'nın Kemer ilçesinde bulunan ve 1. derece arkeolojik sit alanı olarak korunan Phaselis antik şehrinin 2 el değmemiş koyunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açılan ihalenin sonuçlanmasını takiben halk plajı ve günübirlik tesislerin inşaatına başlandı ve hızla devam ediyor.

Kültür Bakanlığı'nın bölgeyi ören yerine çevirme kararı ile geçen Ocak ayında sessizce ihaleye açılan sahillerde yapılacak işin tanımı ‘halk plajı projesi’ olduğu için tüm izinler kolaylıkla alındı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Bu arazinin tamamı Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerisinde yer almakta. ‘Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi' projesi adı altında tüm izinleri kolaylıkla almış bu projenin içeriğinde neler var?

Phaselis antik kentinin batı limanına bitişik Bostanlık Koyu ile kuzeydoğu kesiminde yer alan Cennet Koyu'nda (Alacasu) toplam 85 bin metrekarelik alanda günübirlik tesisler, kafeterya, otopark, karşılama merkezi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda yapı inşa edilecek.

Projeyle ilgili ihale dosyasında yer alan bilgilere göre projenin inşası için 2892 metreküplük derin kazı yapılacak ve belirtilen arazide 1139 metreküp beton kullanılacak. Ayrıca PVC, demir, alüminyum ve yoğun olarak ahşap kullanılacak.

Doğa ve tarih katliamı
Tüm halkın deprem bölgelerine yardım için seferber olduğu bu acı dönemde; Kemer İlçesine bağlı Alacasu/Cennet Koyu ve Bostanlık Koyu'nda 20 Şubat haftası iş makineleri son sürat çalışmaya başladı. Tahribatı gören bölge halkı projeden böylece haberdar oldu. Ateş yakmanın, çadır kurmanın dahi yasak olduğu ormana dozerler girerek büyük tahribat yarattı.

Ücretsiz sahiller tarihe karışacak
İş makineleri, önceden sadece yaya kullanımına açık olan orman yolunu araçların kullanımına açtı. İçinde bir de manastır bulunan Milli Park içindeki sınırları belirleyen tarihi poligon taşları da yerlerinden kaldırıldı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

İnşaatın şu an yoğun olarak sürdüğü Alacasu-Cennet Koyu'nu takiben Bostanlık Koyu'ndaki uygulamanın da başlayacağı bilgisine ulaşıldı. Görünen o ki, bu proje ile halkın yürüyerek ulaşabildiği ve özgürce faydalanabildiği ücretsiz sahiller tarihe karışacak.

Son kalmış bakir plajlarımıza şezlonglar koyarak bunları kiralamak, nasıl bir koruma stratejisidir? Bir bekçi kulübesi, fonksiyonel bir konteyner WC ve düzenli denetim ile bu plajları, doğaya ve tarihi dokuya zarar vermeden korumak mümkündür.

Bu plajları işletmeye açmak koruma stratejisi değil, bir rant planıdır. Phaselis’te betonlu veya betonsuz ticarethane değil koruma-kullanma dengesi istiyoruz."

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.