Petrol Ofisi Tamamen Özel

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı portföyündeki Petrol Ofisi'nin A Grubu yüzde 25.83 hissesi dün şirketin en büyük ortağı İş Doğan'a satıldı. Böylece yüzde 23.166'sı halka açık olan Petrol Ofisi'nde İş Doğan'ın payı yüzde 76.834'e yükselirken, kamunun payı ise kalmadı.
İdaresi Başkanlığı (ÖİB) portföyündeki Petrol Ofisi A.Ş'nin (POAŞ) A Grubu yüzde 25.83 oranındaki hisselerinin İş Doğan Petrol Yatırımları A.Ş'ye satışı, dün tamamlandı. Satışla birlikte, bir dönem Türkiye'nin en büyük KİT'lerinden biri olan Petrol Ofisi'nde kamu hissesi kalmadı.

POAŞ'ın 12 trilyon 917 milyar 56 milyon 150 bin lira nominal değerli hisse senetleri, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından İş Doğan Petrol Yatırımları A.Ş‘ye beher hisse 30 bin lira fiyattan satıldı. İMKB Toptan Satışlar Pazarı’nda gerçekleşen satışa, İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş. aracılık etti. Satış işlemi sonrası, İş Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.'nin ortaklık payı, yüzde 76.834'e yükseldi. Yüzde 51 hisseyi temsil eden B Grubu 25.5 trilyon lira nominal değerdeki hisse, 21 Temmuz 2000 tarihinde 1 milyar 260 milyon dolar peşin bedelle İş Doğan'a satılmıştı. Şirketin kalan yüzde 23.166 oranındaki hissesi, halka açık bulunuyor.

Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kararı uyarınca, satılan hisse miktarının büyüklüğü dikkate alınarak ilk ödeme; yüzde 30 peşin olarak hisselerin tesliminde, izleyen ödemeler ise peşin ödeme ile aynı tarihlerde olmak üzere 3 yılda yüzde 20, yüzde 30 ve yüzde 20 olarak yapılacak. Kalan tutara, yıllık Tüketici Fiyat Endeksi artışı üzerinde artışın yüzde 5'i oranında ilave yaparak bulunacak oranda faiz uygulanacak. Uygulanacak dönem olarak, satışın gerçekleştiği aydan önceki aydan başlayarak 12 aylık dönem dikkate alınacak.

Petrol Ofisi Genel Müdürü Ertuğrul Tuncer, şirketteki son kamu hisselerinin satın alınmasıyla ‘‘Altın Hisse’’nin de kalmadığını belirtti. Yönetim kurulundaki 9 üyeden 3'ünün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı temsilcilerinden oluştuğunu bildiren Ertuğrul Tuncer, şöyle devam etti:

‘‘Biri, bir hisse ile C grubu hisseydi. Burada 'altın hisse' tabir edilen bir takım özelleştirme sonrası Petrol Ofisi'nin yapmayı garanti ettiği koşullar vardı. Örneğin Doğu illerinden faaliyetini çekmemekti. Zaten faaliyetten çekilmek söz konusu değildi ama satış içindeki bir uygulamaydı. Artık hiçbiri kalmadı.’’

Satış fiyatı mantıklı
PETROL Ofisi Genel Müdürü Ertuğrul Tuncer, yüzde 25.83'lük son kamu hissesinin satın alınmasındaki 30 bin liralık fiyatın piyasada çok speküle edildiğini, ‘‘peşkeş çekiliyor’’ yorumları yapıldığını belirterek, şunları söyledi: ‘‘Ama pazarlıklar yapıldığında POAŞ hissesinin fiyatı 26 bin 500 lira civarındaydı. 30 bin lira fiyat bence mantıklı. Satış vadeli, ama vade farkı var. TÜFE artı 5 puanla ödeniyor.’’ Tuncer, İş Bankası ve Doğan Holding konsorsiyumunun oluşturduğu İş Doğan Petrol Yatırımları A.Ş.'nin daha önce yüzde 51 hisse için 1 milyar 260 milyon dolar ödediğini de hatırlattı. Bu meblağın içinde, yönetim hakkının da bulunduğunu belirten Tuncer, ‘‘Dolayısıyla yüksek rakam. Geri kalan yüzde 25.83'lük bölümü 30 bin liradan almak suretiyle paçalda maliyetleri düşürmüş oldular’’ dedi.