Petkim Özelleşmesi Gecikince, Üretim Durma Noktasına Geldi, PVC Fiyatları Arttı

Petkim'de özelleştirmenin iptali, Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkamayan kuruluşun üretimini tehlikeye düşürdü.
PVC'nin hammaddesi DCM ithalatını küçük partilerle yapmak zorunda kalan Petkim'in ilk 7 aylık PVC üretimi kaybı 20 bin ton oldu. Pazar payı yüzde 34 olan Petkim'den mal alamayan sanayiciler, ithalatçılardan yüksek fiyattan mal almak zorunda kalıyor. Petkim'in tonunu 725 dolara sattığı PVC'yi sanayiciler ithalatçıdan 800 dolara alabiliyor.
İthalata teslim olmanın sıkıntısını yaşayan sanayiciler, bir an önce çözüm bekliyor. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, "İhale sürecinin bir an önce tamamlanarak, plastik sanayicisinin sıkıntıdan kurtarılmasını istiyoruz" derken, Ege Profil Genel Müdürü Ergun eylülde fiyatların yükseleceği beklentisiyle ithalatçıların fiyatı daha yukarı çekebileceğini söyledi. Ege Plastikçiler Dayanışma Derneği Başkanı Erol Paksu da, "Özellikle KOBİ'ler perişan" dedi.

Petkim: Ekimde üretim durabilir

Petkim Genel Müdürü Sedat Ertunç, Kamu İhale Kanunu'nun kollarını bağladığını ifade ederek, "Asıl sıkıntıyı temel hammaddemiz olan naftada yaşayacağız. Her 6 ayda 100 milyon dolar halinde ithalat yaptığımız naftayı Kamu İhale Kanunu nedeniyle temin edemiyoruz. Ağustos ve eylül ayları için hammaddemiz var. Ancak ekimde sıkıntı başlayacak. Bu durum bütün üretimimizi olumsuz etkileyecek" dedi. Sorunun çözümü için hükümete başvurduklarını kaydeden Ertunç, "Yeni İhale Kanunu sektörümüzü kapsamadı. Asıl hammaddemiz olan naftanın yüzde 75'ini ithal ediyor, geri kalan miktarını da Tüpraş'dan karşılıyoruz. Hükümet naftadaki sıkıntımızı çözmeli, oluşacak büyük üretim kaybını önlemelidir" dedi.

7 aylık üretimde 20 bin tonluk açık

Petkim yıllık 150-160 bin ton PVC üretiyor. Geçen yıl ithal edilen PVC miktarı ise 274 bin ton. Türkiye'de sanyicilerin toplam PVC ihtiyacı ise yıllık 434 bin tona ulaşıyor. Ancak bu yılın ilk 7 ayında Petkim, 95 bin 823 ton PVC üretimi hedeflerken, sadece 76 bin 376 ton üretim yaptı. Yaklaşık 20 bin tonluk bir eksik üretimin sözkonusu olduğu belirtiliyor. Yüzde 100 kapasite kullanımı hedeflenirken, ilk 7 ayda kapasite kullanım oranının yüzde 79'da kaldığı ifade ediliyor.


Petkim ihaleye çıkıyor son teklif 18 Kasım'da

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın, Petrokimya Holding A.Ş'de bulunan yüzde 88.86 oranındaki İdare hissesinin satışı için, 26 Ağustos 2003'den itibaren verilecek ilanlarla ihaleye çıkması bekleniyor. Petkim'in hisse satışı için açılacak ihalede yatırımcıların son teklif verme tarihi ise 18 Kasım 2003 olarak öngörülüyor. Bu da ihale sürecinin aralık ayına kadar tamamlanamayacağını gösteriyor.

Petkim'de özelleştirmenin iptali, Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkamayan kuruluşun üretimini tehlikeye düşürdü. PVC'nin hammaddesi DCM ithalatını küçük partilerle yapmak zorunda kalan Petkim'in ilk 7 aylık PVC üretimi kaybı 20 bin ton oldu. Pazar payı yüzde 34 olan Petkim'den mal alamayan sanayiciler ise ithalatçılardan yüksek fiyattan mal almak zorunda kalıyor. Asıl sıkıntının naftada yaşanacağını belirten Petkim Genel Müdürü Sedat Ertunç, "Nafta ithal edemezsek ekimde üretim durur" dedi.

1988 yılından beri özelleştirme kapsamında olduğu için yeni yatırımdan yoksun kalan Petkim, bir darbeyi de Kamu İhale Kanunu'ndan yedi. Kamu kuruluşlarının hizmet mal ve alım ihalelerini 2 trilyon 300 milyar lira ile sınırlayan kanun nedeniyle Petkim, plastik sanayinde kullanılan PVC'nin hammaddesi olan DCM'yi küçük partiler halinde ithal etmek zorunda kaldı. Bu nedenle ilk 7 ayda 20 bin ton daha az PVC üretildi. İki yılda bir yapılan planlı bakım ve özelleştirme süreci nedeniyle çalışanların verimliliğindeki düşüşler de eklenince, Petkim'in üretim kayıpları büyük boyutlara ulaştı. İlk 3 ayda 300 trilyon liraya yakın brüt satış yapan kuruluş, ikinci 3 ayda sadece 230 trilyon liralık brüt satış yapabildi. İlk 3 ayda 3 trilyon 335 milyar lira olan Petkim'in zararı ilk 6 ayda 57 trilyon 8 milyar liraya çıktı. Petkim'den mal alamadıkları için ithalata yönelen plastik sanayicileri ise Petkim'in fiyatlarının çok üstünde fiyatlara satış yapan ithalatçı firmalardan alım yapmak zorunda kaldı. Petkim'in tonunu 725 dolara sattığı PVC'yi sanayiciler ithalat yoluyla ancak 800 dolara alabiliyorlar.

Esen: Sanayici ithalata yöneliyor

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, Petkim'de özelleştirme sürecinin uzamasından dolayı plastik sanayicilerinin ithalatçıdan mal almak zorunda kaldıklarını söyledi.

İthalatçı firmaların Petkim'in fiyatlarını baz aldığını belirten Esen, "Üretim kaybına uğrayan Petkim, bazı ürünleri vermeyince sanayicilerimiz doğal olarak ithalata yöneliyor. Bu fırsatı değerlendiren ithalatçı firmalar da yüksek fiyata mal satıyor. Üretim için bu ürünlere ihtiyaç duyan sanayicilerimiz de Petkim'in fiyatlarının çok üstünde fiyat ödüyor. İhale sürecinin bir an önce tamamlanarak, plastik sanayicisinin sıkıntıdan kurtarılmasını istiyoruz" dedi.

Yeni ihale sürecinde Petkim'e verilecek fiyattan öte bu kuruluşa yapılacak yatırımın ön plana alınmasını istediklerini dile getiren Esen, ancak önerdikleri kriterlerin dikkate alınmayacağı endişesini taşıdıklarını, ihalenin başarıyla gerçekleşmesinden de şüphe duyduklarını da kaydetti. Esen, "Petkim'i alacak ve kuruluşa yatırım yapacak yerli sermaye yok. Petkim yurtdışındaki firmalara pazarlanmalıdır" görüşünü savundu.

Çiçekçi: Eylülde fiyatlar artacak

Ege Profil AŞ Genel Müdürü Ergun Çiçekçi, Petkim'de tedarik zincirindeki birtakım problemlerin ve Kamu İhale Kanunu'ndan kaynaklanan bazı sıkıntıların olduğunu söyledi. Ancak asıl sorunun fiyatlardaki yükseliş beklentisi olduğunu dile getiren Çiçekçi, "Avrupa'daki tatilden dolayı özellikle PVC hammaddesi kısıtlı şekilde üretiliyor. Eylülde fiyatların yükseleceği beklentisi var. İthalatçılar, fiyatlarını Petkim'in fiyatlarına göre ayarlıyorlar. Fakat fiyatlardaki yükseliş beklentisinden dolayı ithalat fiyatları daha yukarı çıkabiliyor" şeklinde konuştu. Çiçekçi, Petkim'in özelleştirilmesinin zaman kaybetmeden tamamlanmasını istedi.

Paksu: Hammadde sıkıntısı yaşıyoruz

Ege Plastikçiler Dayanışma Derneği Başkanı Erol Paksu da, hem PVC'de, hem de polietilende mal bulma sıkıntısı çektiklerini belirterek, "Petkim, ihtiyacın yüzde 30'unu karşılıyor. Ekonomi durgun olduğu zaman piyasaya mal yetiştiriyor ama işlerimiz açıldığı zaman hammadde sıkıntısı çekiyoruz. Şu an sıkıntı içindeyiz. Petkim'den mal alamayınca fahiş fiyattan ithalatçı firmalardan mal alıyoruz, ithalatçı da bu fırsatı değerlendiriyor. Petkim'den tonu 30 dolar daha fazlaya mal satıyorlar. Bu da özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeleri olumsuz etkiliyor. Dolarla alıp, TL ile sattığımız için zararımız daha da büyüyor" dedi.