Vezirköprü Orman Ürünleri (Peli), sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda hayata geçirdiği “Kontraplak Atıkları Geri Dönüşüm” projesiyle, geçtiğimiz günlerde düzenlenen Türkiye İMSAD 2020 Geleceğe Yatırım Ödülleri’nde, Çevre Alanı’nda üçüncülük ödülüne layık görüldü. Vezirköprü Orman Ürünleri Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tuncer Üstündağ, proje ile ilgili sorularımızı yanıtladı…
Türkiye İMSAD 2020 Geleceğe Yatırım Ödülleri’nde kazandığınız ödül dolayısıyla sizleri tebrik ediyoruz. Projeden bahsetmeden önce genel olarak Vezirköprü Orman Ürünleri’nin ‘geleceğe yatırım’, ‘sürdürülebilirlik’ konusuna kurumsal bakışını, hedeflerini kısaca özetleyebilir misiniz?
Bu konuya bizlerin bakışını anlatmak için anayasamızdan bir alıntı yaparak başlamak isterim. Anayasamızın 56. maddesi “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir” hükmünü içerir. Bizler de Vezirköprü Orman Ürünleri yani Peli olarak, sadece ülkemizde değil evrendeki tüm canlıların temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşam hakkı olduğunu savunuyoruz.
Sadece bizlerin değil, tüm insanların doğal kaynakların sonsuz olmadığının, dikkatli kullanılmadığı takdirde bir gün tükeneceğinin bilincinde olması gerekir. Doğal kaynakların verimli ve etkin kullanılması, gelecek kuşaklara kaynak bırakılması açısından ciddi önem taşımaktadır. Bizden sonraki nesiller için bu kaynakları tasarruflu ve bilinçli tüketmemiz gerekmektedir.
Çevre Alanı’nda üçüncülük ödülü alan “Kontraplak Atıkları Geri Dönüşüm” projesi ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
“Yaşamın olduğu her yerdeyiz” mottosuyla yaşam alanlarının konfor ve güvenliğini sağlayan ürünler üretirken, bir yandan da sürdürülebilirlik çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu çalışmalarımızı, Avrupa Birliği’nin 2050 yılına kadar Avrupa kıtasını iklim nötr hale getirmek konusundaki genel hedefi, iklim ve çevre ile ilgili zorlukları aşmak üzere tasarladığı büyüme stratejisini destekleyecek şekilde sürdürmeye gayret ediyoruz.
Tuncer Üstündağ
Üretim tesisimizde yeniden değerlendirme imkânı olan atıklar çeşitli fiziksel işlemlerden geçirilerek ikincil hammaddeye dönüştürülüyor. Dönüştürülen hammaddeler tekrar üretim sürecine dahil edilmesi konusundaki çalışmalarımızı Kontrplak Tesisi Kaizen Ekibi sürdürüyor. Ekibimiz, kontrplak kenar atığının geri dönüşümü konusunda çalışmalar yaparak MDF ve Yonga Levha üretiyorlar.
Proje kapsamında neler yapılıyor?
Kontrplak kaynaklı katı atık miktarını sıfırlayarak çevre kirliliğini önlüyoruz. Sonrasında bu atıkları değerlendirilerek yeniden ekonomiye kazandırıyoruz bu şekilde sürdürülebilir geri dönüşüm sağlıyoruz. Sonuçta atık olarak bertaraf edilen kontrplak kenar atığından (ağaç esaslı malzemeden) MDF ve Yonga levha üretimi gerçekleştiriyoruz.
Proje ile ne hedefleniyor? Ne gibi sonuçlar bekliyorsunuz?
Bu çalışmamızla yıllık 1.170.960 kg odun tasarrufu sağlanabiliyor. Bunun önemli bir miktar olduğunu düşünüyoruz. Tüm dünyada, MDF ve Yonga levha üretimi gerçekleştirilen fabrikalarda, uygun geri dönüşüm atıkları üretimlerde kullanılmaktadır. Sektör olarak gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için yapmamız gereken bir görev olduğunu düşünüyoruz.