Patlamanın Olduğu Madende Meğer Faaliyet Durdurulmuş



Cumhuriyet'in haberine göre, patlama anında vardiya değişimi olduğu ifade eden işçiler, madenin eksikleri nedeniyle kapatıldığından haberleri olmadan teknik çalışmayı sürdürdüklerini söyledi.

İşçilerden Bahattin Hepdemir, patlamanın vardiya değişimi sırasında meydana geldiğini söyleyerek, “Bir koşuşturma oldu ve yaralanan arkadaşlarımızı dışarı çıkardık” dedi.Uzunköprü İlçesi’ne bağlı Altınyazı Köyü'ndeki kömür ocağında dün akşam saat 19.00 sıralarında grizu patlaması yaşandı. İşçilerin 6 metre derinliğe indiği alandaki patlama sonucu 3 çalışan çeşitli yerlerinden yanarak yaralandı.

Yaralılar Nezi Ören (48), kardeşi Seyfi Ören (44) ve oğlu Muhammet Ören (25) çalışma arkadaşları tarafından dışarı çıkarıldı. Yaralılar ambulanslarla Uzunköprü Devlet Hastanesi’ne götürülerek tedavi altına alındı. Daha sonra yaralılardan Muhammed Ören, Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ndeki yanık ünitesine, sağlık durumu ciddi olan ve yüzünde yanıklar oluşan Nezi Ören ve Seyfi Ören ise İstanbul Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi.

Patlama anını  anlattı

Maden işçilerinden Altınyazı Köyü’nde oturan Bahattin Hepdemir, grizu patlaması sırasında kömür ocağında olduğunu ve yaralıları dışarı çıkardıklarını söyledi. Hepdemir, “Ben 4-12 vardiyasında çalışıyordum. 18.30 sıralarında bir patlama oldu. Biz o sırada ocakta çalışıyorduk, tahkimat yapıyorduk. Bir anda bize toz bulutu geldi. Biz patlama olduğunu sandık. Çavuşumuz ‘ayak göçtü heralde’ dedi. Bende seslerin patlamaya benzediğini söyledim. Bir anda koşuşturma oldu. Hemen yaralılar alıp dışarı çıktık. Yaralı arkadaşlarımızın 2’si İstanbul’da gitmiş, biri Tekirdağ’a gitmiş durumları iyiymiş. Faaliyetinin durdurulduğundan haberim yok. İçerdeki güvenlik tedbirlerimiz gayet iyiydi. Çalışırken nefes alma sorunumuzda yoktu. Rahat nefes alabiliyorduk. İçerisi havalandırmalı olduğundan sıkıntı yaşamadık. Bir vardiya da en az 10-15 kişi çalışıyordu. Tam vardiya değişimi sırasında oldu. Patlama olduğu sırada 10-15 kadar işçi vardı içeride” şeklinde konuştu. Kömür ocağında patlama olduğunu duyarak yardıma giden köylülerden Nizamettin Hepdemir ise ocağın 2002 yılından bu yana faaliyette olduğunu belirterek, “Biz olayı duyup kömür ocağına gittiğimizde yaralıları dışarı çıkarmışlardı. Kollarında ve yüzlerinde biraz yanıklar vardı. Ambulansla hastaneye götürdüler. Burası 2002 yılından bu yana faaliyette olan bir kömür ocağı. Denetimleri ve faaliyetinin durdurulduğundan haberim yok. Yaralanan işçiler servisle Keşan’dan geliyordu. Bu köyde oturmuyorlar” dedi.

Köylülerden Nazım Özer de kömür ocağında yaklaşık 95 işçinin çalıştığını ve faaliyeti durdurma kararından haberi olmadığını söyledi.

Sahibinin ifadesi alındı

Olayla ilgili olarak ifadesi alınan kömür ocağından ortaklarından Hüseyin Kuru ise üretim yapmadıklarını belirterek, “Kömür ocağında üretim yapmıyorduk, ocaktaki galerileri birleştirmek, çökmesini engellemek için teknik olarak çalışma sürdürüyorduk” dedi.

Patlamanın meydana geldiği kömür ocağındaki tüm teknik faaliyetlerde savcılık kararıyla durduruldu. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

Faaliyeti iki kez durdurulmuş

Patlamanın meydana geldiği Altınyazı Madencilik şirketine ait kömür ocağının denetimler sonucu 7 Temmuz tarihindeki faaliyetinin durdurulduğu ortaya çıktı. Uzmanlar tarafından 27 Ekim’de yapılan kontrolde de eksiklerinin tamamlamadığı için yine üretim yapılmasına izin verilmedi. Ancak galerilerin teknik olarak birleştirilmesi ve çökmelerin yaşanmaması için çalışmaların yapıldığı tespit edildi. Kömür ocağında gazetecilerin görüntü almasını istemeyen görevliler konunun ‘hassas’ olduğunu ve işyeri sahiplerinin gerekli gördüğü takdirde açıklama yapacaklarını söyleyerek gazetecileri ocaktan çıkması istedi.