Parklarına Sahip Çıkıyorlar: Tiflis'te "Gezi Parkı"!



Tiflis Bahçe Gerillaları hareketinin düzenlediği bu eylemle protestocular inşaat çalışmalarını durdurmayı başardı. Güvenlik güçlerinin kampı boşaltma çabaları sonuçsuz kaldı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, her gün aktivistlerden ve semt sakinlerinden oluşan küçük bir grup kamp yerinde toplanarak çeşitli faaliyetlerde bulunuyor. Zamanı iyi geçirmek için ana çadırlardan birinde bir kütüphane bile kurulmuş. Kamp yerine gelen ziyaretçiler destek amacıyla yiyecek ve içecek getiriyor. Her gece çadırda kalan altı kişilik bir grup bulunuyor. Fakat tahliye çalışmalarına karşı daha fazla kişi toplamak amacıyla Twitter yoluyla bir SMS uyarı sistemi de kurulmuş. Tiflis Belediye Başkanı, inşaatın yasal olduğunu söylüyor. Protestocular ise aynı görüşte değil, halkın görüşünün alınmadığını ifade ediyorlar. Bu eylemi kentin yeşil alanlarının korunmasını amaçlayan daha geniş bir mücadelenin bir parçası olarak görüyorlar. Hafta sonları daha geniş kesimleri çeken etkinlikler düzenleniyor. Tiflis Alternatif Kültür Merkezi gibi gruplar da aktivitelerini parka taşıyor. Vake Parkı eylemi son günlerde Türkiye'den de bazı sosyal medya takipçilerinin dikkatini çekti. Bu eylemin Gezi Parkı ile benzerliğini, ancak daha küçük çaplı olduğunu dile getiriyorlar. Dünya Sağlık Örgütü kişi başına 9 metre kare alan öneriyor. Fakat 2001'de Tiflis'te bu alan sadece 5 metre kareydi. Aktivistler, kentte yapılan yeni inşaatlarla bu alanın daha da daraldığını kaydediyor.

Vake Parkı’ndaki Tiflislilerin uluslararası çağrısı şu şekilde:

Bu bildiriyi merkez parktaki çok katlı otel inşaatını parkı korumak adına protesto eden Gürcistan’ın başkenti Tiflis’teki binlerce insan adına yazmaktayız. Tiflis belediye yönetimi, insanların eğlence alanlarındaki çok katlı bina yapımını yasal olarak engelleyen kanunlara rağmen, görevini kötüye kullanarak otel inşaatına izin vermiştir. Mevzu bahis inşaat, Dinlence Alanı’nın (Recreation Zone) ortasını, Peyzaj Bölgesi’nin yanını ve kültürel anıt mirasımız olan Vake Park’ın bir bölümünü içine almaktadır. Ne yazık ki, Tiflis’in bu sembol alanları neredeyse son 10 yıldır günden güne daralmaktadır. NGO Safe Space kurulusunun açıkladığı araştırmaya göre, günümüzde parkın büyüklüğü orijinalinin yarısıdır.

Tiflis dünyada en kötü çevre dostu başkentlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Berlin şehrinde kişi başına 50 metrekare yeşil alan düşmesiyle gurur duyarken, Tiflis neredeyse bunun onda biri olup, 2001 verilerine göre kişi başına düşen yeşil alan 5 metrekaredir ve bugünlerde bu durum çarpıcı bir şekilde daha da azdır. Bu özel duruma dikkatinizi çekmek istedik çünkü konuyla ilgili iki temel unsur var: birincisi yerel yönetimlerde böyle olmamasına rağmen toplum içindeki artan çevre farkındalığı ve diğeri seçimlerden meydana gelen demokratik yönetimlerin sorumlulukları. Gürcistan anayasasının 37. Maddesine göre“ Herkes sağlıklı bir çevrede yaşamak, doğal ve kültürel alanlara sahip olma hakkına sahiptir.” Son yıllarda, hükümet kuruluşları toplum refahı yerine şirketlerin kârlarını tercih etmişlerdir- özellikle çevreyle ilişkili konularda.

Sizin desteğiniz bu mücadelenin gelişmesinde çok kritik bir yere sahip. Verdiğimiz yazılı dilekçeler sayesinde, hâlihazırda devam vatandaşlara karşı yasal sorumluluklar var. Biz bu durumu mahkemeye taşıdık, ama Tiflis yerel yönetimi tatminkâr bir geri dönüş yapmamıştır. Vake Parkı korumak adına yaptığımız protestolara uluslararası toplumların dikkatini çekmek ve anayasal hakkimizi korumak istiyoruz. Bu parkın sahibi biziz ve kullanım hakki bize aittir. Bunun değişmemesi için lütfen bize yardım edin.

Son gelişmeleri öğrenmek için ve daha fazla bilgi almak için bizimle irtibata geçmekten lütfen çekinmeyiniz.