Park Gençleştirilecek

1943'te açılan Gençlik Parkı gençleşiyor. Büyükşehir Belediyesi'nin yenileyeceği parka bir gençlik merkezi, tiyatro salonu ve 'yapay hayvanlar âlemi' yapılacak.

Cumhuriyet'in ilk yıllarında başkentin toplumsal yaşamını renklendirmek için kurulan, ancak gelecek öngörülmeden yapılan eklemelerle imajından çok şey kaybeden ünlü Gençlik Parkı, adına layık günlere geri dönmeye hazırlanıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçireceği projeyle, salaş çay bahçeleri ve lunapark kaldırılarak parka eski kimliği yeniden kazandırılacak.
28 hektar alan üzerine kurulu ve arazisi Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait Gençlik Parkı, Şükrü Saracoğlu'nun başbakanlık yaptığı dönemde, tam da adına uygun bir günde, 19 Mayıs 1943'te açıldı. 'Ankara'nın ilk kent içi parkı' olma özelliğine sahip park, kısa sürede yeni rejimin ve onun getirdiği yaşam tarzının sembollerinden biri halini aldı. 1960'lı yılların başlarına kadar havuzunda su sporlarının yapıldığı, konserlerin verildiği, sadece Ankaralıların değil, başkente yolu düşen herkesin uğramadan geçemediği nezih bir mekândı.
Ancak 1970'lerden itibaren 'mantar gibi' çoğalan büfeler ve üçüncü sınıf lokantalar parkın büyüsünü bozdu. 90'lardan itibaren tinercilerin artmasıyla birlikte buna bir de 'güvenlik sorunu' eklendi.

Ana çizgiler korunacak
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in başkanlık yaptığı 18. Milli Komite toplantısında projesinin kabul edilmesiyle birlikte Gençlik Parkı için de yeni bir dönem başlamış oldu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yürüteceği projeyle, parkın ana çizgileri korunarak modern bir yapıya kavuşturulması hedefleniyor. Proje uyarınca parkın yanındaki metro istasyonunun üzerine kurulacak gençlik merkezi, gençlere 50 farklı dalda faaliyette bulunabilmeleri için ücretsiz hizmet verecek. Parkın tamamının zemin kaplamaları, aydınlatma ve sulama sistemi de değiştirilecek. Bütün bunlar yapılırken ağaçlar özenle korunacak.

Yedi kıtanın ağaçları dikilecek
Opera binasının arkasında oluşturulacak 12 bin metrekarelik kapalı alana da yedi kıtanın ağaçlarının yer alacağı yapay hayvanlar âlemi kurulacak. Burada çocuklara çevre bilinci aşılamak için filmler gösterilecek, etkinlikler düzenlenecek. Engelliler merkezi de daha geniş bir alana kavuşturulacak.

Açılış tarihi: 29 Ekim 2006
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası binasının da mimarı olan Ömer Tokcan'ın elinden geçecek Gençlik Parkı'nın 29 Ekim 2006 tarihinde kapılarını yeniden ziyaretçilere açması planlanıyor.

Havuz kalıyor
Projeye göre, çay bahçesi ve büfe türünden yerler kaldırılarak, birbiriyle uyumlu yeni mekânlar yapılacak. Lunaparkın bulunduğu alan da yeşil alana dönüştürülecek. Parkın sembolü haline gelen ve 1952-1976 yılları arasında kullanılan 100 liralık banknotların arkasında yer alan havuz korunacak. Nikâh salonu da yenilenecek. Açık hava tiyatrosu 800 kişilik kapalı tiyatro haline getirilecek. Necip Fazıl Kısakürek ve Kemal Sunal tiyatro salonları yıkılıp üç yeni salon inşa edilecek.