Pamukkale Projesi’nde Tartışma

İzmir 2 Nolu Anıtlar Kurulu’nun Pamukkale’de yapılan restorasyon çalışmalarını durdurmasının ardından Denizli’de tartışmalar büyümeye başladı.

Projeye uygun olmayan çalışmaya “uygundur” raporu veren Pamukkale Üniversitesi, tüm eleştirilerin hedefi oldu. Olayı “skandal olarak” niteleyen Denizli Mimarlar Odası, valiliğe başvurarak görevlerini ihmal edenlerin cezalandırılmasını istedi.

UNESCO’nun Dünya Kültür Miras Listesi’ndeki Pamukkale için uzun yıllar süren koruma amaçlı imar planı uygulamalarının tamamlanmasının ardından, bölgede peyzaj ve çevre düzenlemelerine ilişkin çalışmalar başlatıldı.

İki yıl önce Denizlili mimarlar ve PAÜ’lü bilim adamları tarafından hazırlanan projelerle ilgili ilk ihaleler geçtiğimiz yıl yapıldı. İhalelerin ardından 8 ay önce Koca Çukur Mevkii ve Ören Yeri bölgesinde başlatılan çalışmalar sürüyor.

Yapılan çevre düzenlemesi ve peyzaj çalışmalarıyla Pamukkale’nin doğal yapısına uygun bir şekilde görsel güzelliğinin arttırılması hedefleniyor.

Ancak Koca Çukur mevkiinde yürütülen çalışmalar konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Bölgedeki çalışmalar konusunda kontrolör kurum olan Pamukkale Üniversitesi, bu sıkıntılar ve tartışmaların odağındaki kurum.

Çalışmaları yakındandan izleyen Mimarlar Odası Denizli Şubesi, PAÜ’nün kontrollük görevinde ihmaller olduğunu ileri sürüyor. Odanın proje mühendisi ile birlikte geçtiğimiz ay bölgedeki çalışmaların projeye aykırı olarak yapıldığına dair başvurduğu 2 Nolu Anıtlar Kurulu’nun verdiği karar, iddiaları doğrular nitelikte alması gerginliği arttırdı.

İHMALİ OLANLAR CEZALANDIRILSIN
Pamukkale Üniversitesi’nin bölgedeki çalışmaları Denizli Valiliği adına denetleyen kontrolör kurum olduğunu dile getiren Mimarlar Odası Denizli Şubesi Başkanı Süleyman Boz, kontrolör firmanın proje uygun olmadığı halde onay vermesinin bir suç olduğunu öne sürdü.

Konu ile ilgili Denizli Valiliği’ne bir rapor sunduklarını aktaran Boz, “Biz meslek örgütü olarak kamusal sorumluluğumuzu yerine getirip bölgede yapılan yanlışları ortaya koyuyoruz. Bir yanlış demek, ki bu yanlış Anıtlar Kurulu tarafından tespit edilmiştir, ortada suç olduğu anlamına gelir. PAÜ verdiği onay yüzünden valiliğin ödeme yapmasına neden olmuş ve kamuyu zarara uğratmıştır. Bunun cezasız kalmaması lazım. Ancak bu konuda Denizli Valiliği’nin soruşturma açmadığını görüyoruz. Görev kusuru açıkça ortada” diye konuştu.

MİMARLARDAN İLGİNÇ İDDİA
Pamukkale Üniversitesi’nin projeye değil proje ihale şartnamesine göre kontrol görevini yürüttüğünü, şartnamenin de yine PAÜ tarafından hazırlandığını dile getiren Boz, “Pamukkale bir imaj ve savaş malzemesi olarak kullanılamaz. Hiç bir kişi ve kurum oradaki yanlışları görmezden gelme hakkına sahip değildir” derken, Pamukkale Üniversitesi’nin hakkettiği yasal yaptırıma çarptırılmasını istedi. Üniversitenin ihaleci firmayı denetleyen bir kurum olmasına rağmen kendi işlerinden birini de söz konusu firmaya yaptırdığını öne süren Boz, “Bir taraftan siz kurumu denetleyen bir merci olacaksınız, diğer taraftan kampus içinde bir inşaatı da aynı firma yapacak. Bunu anlamak mümkün değil” dedi.

Boz, projeye aykırılığın giderilmesi çalışmalarının başlatılmış olmasına rağmen bu çalışmaların da aynı kontrolör kurum nezdinde yapılmasının yine aynı hataların yapılmayacağı anlamına gelmediğini belirtti.

VALİ ŞİMŞEK, “GEREĞİ YAPILIR”
Denizli Valisi Gazi Şimşek Mimarlar Odası’nın raporunun eline ulaştığını ve inceleme aşamasında olduklarını söyledi. Söz konusu iddiaları değerlendirdiklerinin altını çizen Vali Şimşek, “Biz bu raporun ve rapordaki ifadelerin tümünü inceliyoruz. Gereken ne ise yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

PAÜ BİZ HEDEF OLAMAYIZ
Pamukkale Üniversitesi Pamukkale projesinin sorumlu amiri Prof. Dr. İnan Özer, söz konusu isnatların hedefindeki kurumun PAÜ olamayacağını dile getirdi.

PAÜ’nün yanı sıra çok sayıda kurum ve kuruluşun farklı maksatlarla çalışmalarda denetleme yaptıklarının altını çizen Özer, ayrıca Denizli Valiliği’nin de bir üst kurul oluşturup son onay makamı olduğunu aktardı.

PAÜ’nün denetleme kurulunda dalında uzman tüm mühendis ve mimar düzeyindeki akademisyenlerin görev yaptığını aktaran Özer, “Biz şartnameyi uyguluyoruz” savunmasını yaptı.

Pamukkale Üniversitesi’nin bu durumdan dolayı tek başına suçluymuş gibi gösterilmesinin yanlış olduğunu belirten Özer, “Sivil toplum örgütlerinin Pamukkale’de yapılan çalışmalara sahip çıkması bizim için sevindirici ancak problemin daha önce proje aşamasında görev almış mimar Ahmet Yoldaş’tan kaynaklandığını düşünüyoruz. Proje’de Cengiz Bektaş ile birlikte çalışmış olan arkadaşlarımızdan biri olan Mimar Yoldaş, daha sonra bu uygulamada görev alamamıştı” diye konuştu.

Özer, denetimini yaptıkları müteahhit firmanın PAÜ’de bir ihale aldığını doğrularken, “Firma ihaleye girdi ve kazandı. Bu konuda bir yaptırım ve tasarrufa gitmemiz mümkün değil. Yasalar ortada” dedi.