Sektörünün tek yerli üreticisi, Türkiye'nin en büyük petrokimya holdingi Petkim, plastik sektörünün temsilcileri PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı) ve PAGDER (Plastik Sanayicileri Derneği) öncülüğünde gerçekleşen işbirliği ile tesislerini sektöre açtı. PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, PAGDER Başkanı Hayrullah Yelkenci, Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz ve Petkim Genel Müdür Yardımcısı Hayati Öztürk düzenledikleri basın toplantısında yaptıkları işbirliğinin ayrıntılarını anlattılar.
PAGEV, PAGDER ve Petkim arasında imzalanan işbirliği protokolü, Petkim uzmanlarınca sektöre yönelik eğitimler verilmesi, plastik üreticilerinin en önemli sorunlarından biri olan yangınlara karşı önceden önlem alınmasının sağlanması ile Petkim laboratuarlarının test ve analizler için PAGEV ve PAGDER üyesi yüzlerce firmaya öncelikli olarak açılmasını kapsıyor.
İşbirliği sayesinde, petrolü olmayan Türkiye'nin 1965 yılından bu yana petrol sanayinde faaliyet gösteren tek tesisi Petkim'in uzun yıllar içinde elde ettiği uzmanlık ve birikim, plastik sektörünün yararına kullanılacak. Sektörün istihdam sorununun çözümü amacıyla pek çok eğitim projesini hayata geçiren PAGEV tarafından organize edilecek eğitimlere, PAGEV ve PAGDER üyesi plastik firmaları katılacak.
Petkim uzmanlarının vereceği sektöre yönelik eğitimlerle, 4,3 tonluk plastik işleme kapasitesiyle Avrupa'nın 6. büyük sektörü konumunda bulunan, 200 binden fazla kişiye istihdam sağlayan ve her yıl 20 bin yeni istihdam yaratan plastik sektöründe üretim kalitesi ve verimliliğin artırılması hedefleniyor. Petkim'in sahip olduğu potansiyelin sektörde değerlendirilmesi ile 5,6 milyar dolar ihracat rakamına ulaşan plastik sektörünün katma değeri yüksek ürünlerle, uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün de artırılması sağlanacak.
Plastik mamul üretici firmalarının, büyük zarar gördüğü yangınlara karşı, önceden önlem alınması amacıyla, üretici firmalara yönelik eğitim programlarının düzenlenmesi de işbirliğinin ana maddelerinden birini oluşturuyor. Plastik, gerekli önlemler alınmazsa çok yanıcı bir madde olduğundan, yangın durumunda işletmelerde çok kısa sürede büyük zararlar meydana geliyor. Petkim, "Yangın Öncesi Alınması Gereken Önlemler" konusunda, PAGEV öncülüğünde plastik üreticisi firmalara eğitimler verecek ve yangınlar ortaya çıkmadan firmaların bu alanda bilinçlenmelerine yardımcı olacak.
PAGEV, PAGDER ve Petkim arasında yapılan işbirliği ile plastik firmaları, yurtdışında ve büyük maliyetlerle yaptırmak zorunda oldukları test ve analizleri, Petkim'in ekipman ve uzmanlık anlamında çok iyi olanaklara sahip laboratuarlarında yaptırabilecekler. Petkim'in test ve analiz imkânlarından PAGEV ve PAGDER üyesi firmalar öncelikli ve indirimli olarak yararlanacak.
PAGEV Başkanı Selçuk Aksoy, Türkiye'nin tek yerli plastik hammadde üreticisi Petkim ile yaptıkları işbirliğinin büyük önem taşıdığını söyledi. Aksoy, plastik sektörünün çok daha kaliteli ve katma değeri yüksek ürünler üretmesi için Petkim'in bu alandaki uzmanlığı ve olanaklarından yararlanmalarının, sektörün Avrupa liderliği hedefinin gerçekleşmesi ve gelecekte çok daha güçlü bir konum elde etmesi yolunda büyük katkıları olacağını dile getirdi.
Türk plastik sektörü
Türkiye 2004 yılında 3 milyon tona yaklaşan plastik malzeme tüketimi ile Avrupa ülkeleri içinde İspanya'dan sonra altıncı sırada yer aldı. Son on yıl içinde yılda yüzde 20'lik bir büyüme hızı gösteren plastik sektörü, en dinamik sektörlerden biri olduğunu ortaya koydu. Türkiye'de yılda kişi başına düşen plastik tüketimi yaklaşık 30 kg. Özellikle Avrupa Birliği Entegrasyonu ile birlikte bu tüketimin artarak Avrupa'daki tüketime (yaklaşık 70 kg.) eşdeğer boyuta geleceği beklentisi, sektörün gelişim ivmesinin artacağına işaret ediyor.
Plastik Sanayiinin temel girdilerini;
¨ Termoplastikler,
¨ Termoset plastikler,
¨ Katkı maddeleri oluşturuyor.
Bunun yanı sıra plastiklerin cam, metal, kauçuk, ağaç, inorganik maddeler gibi diğer malzemelerle de birlikte kullanılmaları, gelişen teknolojiye paralel olarak hızla artıyor. Plastikler, bütün dünyada demir, tahta ve cam gibi malzemelerin yerine alternatif malzeme olarak kullanılıyor ve her gün yeni uygulama imkânları çıkıyor. Gerek ekonomik gerekse kolay uygulanabilir olması, plastiğin diğer maddelere göre tüketimini hızla arttırıyor.
Sektörler bazında ele alındığında ise plastik ağırlıklı olarak ambalaj, inşaat ve yapı ürünleri, otomotiv, elektrik ve elektronik, spor ve hobi ile tarım sektörlerinde kullanılıyor.